Саудитска Арабия днес: Саби, крал и принц космонавт чакат Борисов

Българският премиер започва историческо посещение в Риад
28 ное 2017 10:07,
113
Саудитска Арабия днес: Саби, крал и принц космонавт чакат Борисов
Снимка: архив Reuters

Крал, танц със саби и принцове, сред които и космонавт чакат Бойко Борисов в Саудитска Арабия днес. Българският премиер заминава за Рияд, където ще проведе първата в историята на двете страни среща с краля на страната.

С него пътува делегация от  петима министри, зам.-министри, шефове на държавни агенции и представители на крупния бизнес. Със специална покана за Саудитска Арабия лети и експремиерът Симеон Сакскобургготски, който има дългогодишни връзки със саудитската династия.

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд е седмият монарх от създаването на държавата през 1932 г. и първият, който приема български държавник в двореца си, пише "24 часа". По време на историческата среща се очаква да бъде обявено и отварянето на българско посолство в саудитската столица Рияд, повече от 20 години след установяване на дипломатическите отношения.

Още по темата

Официалната среща между Борисов с крал Салман се очаква утре. Тогава вероятно българският премиер ще разговаря и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който според саудитската държавна йерархия е втори човек след краля и изпълнява оперативните премиерски функции в страната.

Българският министър-председател ще бъде посрещнат, както е според кралския протокол, с прословутия танц със саби, наречен "арда". Не е ясно обаче дали самият Борисов ще грабне сабя както това направи Доналд Тръмп през май.

В делегацията си Борисов е включил външния министър Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Румен Порожанов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Ивайло Московски.

Очаква се по време на двустранните им срещи със саудитските им колеги да бъдат финализирани преговорите за отваряне на българско посолство в Риад, да се подпишат споразумения в земеделието, а също и такова за избягване на двойното данъчно облагане.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще се срещне с колегата си принц Султан бин Салман ал Сауд, който, освен че е син на краля, е и първият астронавт на страната, първият мюсюлманин и първият благородник, летял в Космоса.

Очаква се българският министър и принцът космонавт да обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на туризма.

Министерството на икономиката ще бъде представлявано от зам.-министър Александър Манолев, а в делегацията на премиера пътуват и крупни бизнесмени и представители на различни фирми.

Българската делегация отива в Риад само седмици, след като там бе извършена безпрецедентна в 85-годишната история на кралството чистка. Изненадващо бяха отстранени от длъжност и арестувани десетки принцове, членове на кралското семейство, министри, духовници, богаташи и висши офицери, разследвани за корупция от специален орган, оглавен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Чрез арестите принц Мохамед лиши религиозната полиция от правомощията ѝ да извършва арести и разшири възможностите на жените в обществения живот, включително и като им даде право да шофират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието кърти:D
99
1
 
8
 
! Отговори
АданоАмаНадаЛи преди 6 години
Подмиха ли Го поне ?!?
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече сигурно се отървахме от омразния руски нефт и газ и станахме независими от Русия!Сега братята-саудити ще ни засипят с безплатни горива! За Б.Б. не се безпокойте - ако беше попаднал на големите бели руски патки (юрдечки, дето им викат някъде), щеше зор до види, ама малките саудитски може да му харесат! Стига да ги измият от пясъка...
97
1
 
9
 
! Отговори
КметанаСимитли преди 6 години
Носи ли си вазелин ***,че там много обичат да мъжки ***?
96
5
 
10
 
! Отговори
men преди 6 години
на бате ти боцко толкова пъти са му мачкали чаршафа у задния дворец че малкото бибоче едва ли се е дига у ваздоха последните 30 години. па крадените суджуци и наденички да са му хаир, живэ като плъх който го е страх от собствената му сянка, 7 милиона человека го ненавиждат в червата си, той се гледа у огледалото и вижда една угоена лъжлива мършля, без семейство, без чест, без смелост. вие сте наред герботрепки.
95
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате Бойко довечера ще мачка чаршафите с някоя тлъста саудитка, вие си бройте стотинките
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко от самолета:Лайте си ,не ми пречите!
93
4
 
4
 
! Отговори
makedon преди 6 години
Abe pazete tamo vo Saudi Arabija ke ve napravat SUNET
92
4
 
6
 
! Отговори
men преди 6 години
джапанки, пътъци чехли нема ли да има тоя път в чест на негова сфинска осанк башбазук будалардек тиквочохлу столипиноф? да не го изтръскат и саудитсите тиквочето че нещо са го закъсали... а бочету много го боли като му дигнат мерника на лептата....
91
5
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Турнето на Бате Ви - "Боко лайф" започна! Зрелището ще се наблюдава и в арабския свят! Безплатно за всички араби, но за сметка на всички българи. Да ви е жив и здрав големеца! И гърбините ви също!
90
4
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Няма ли да му дойде много на Баце-първо ни продаде на Ердоган,а сега и на чаршафите!?Иначе тия инвестират здраво,най-вече в джамии,джихадисти и нашественици("бежанци")...
89
2
 
8
 
! Отговори
Катето преди 6 години
Захариева ще завърти един киючек и арабите ще развържат кесията ....
88
4
 
4
 
! Отговори
Kарпузан преди 6 години
Сай роменца Московски !
87
3
 
9
 
! Отговори
Ще има инвестиции!!! преди 6 години
Може да договорят няколко джамии и парички за новите заселници (новия български народ). Супер - няма цялата издръжка да е за наша сметка.
86
4
 
5
 
! Отговори
Ще има инвестиции!!! преди 6 години
Може да договорят няколко джамии и парички за новите заселници (новия български народ). Супер - няма цялата издръжка да е за наша сметка.
85
1
 
7
 
! Отговори
Еврейчик преди 6 години
Ауу колко са "красиви" тези
84
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мене ромчето Ивайло от ГЕРБ мн ме дразни , като фен на ЦСКА ме е срам че съм българин
83
6
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Танцът със саби не е подходящ за Борисов-по му подхожда на фигурата бухалка,пък и му е познато оръжие.
82
0
 
7
 
! Отговори
не вярвай преди 6 години
До Анонимен 76Това са измишльотини!След изгонването им от Индия пристигат тук около 12 век,но са били малко!Повечето от тях пристигат с османските войски като мародери,ограбвали убитите войници на бойното поле!Самите османлии са изтрепали бая народ от тях!Турците,за разлика от нас,и днес не могат да ги дишат!Между другото,да си чул случайно за върлуване из турските села!?Няма и да чуеш!!!
81
2
 
19
 
! Отговори
малко фантазия преди 6 години
Представете си Бойко играе танц със саби. Ей на това му се казва сеир , ще бъде най-гледаемо във фейсбук.А за арабите, като видят Ангелкова и ще се разбягат.