Саудитска Арабия днес: Саби, крал и принц космонавт чакат Борисов

Българският премиер започва историческо посещение в Риад
28 ное 2017 10:07,
113
Саудитска Арабия днес: Саби, крал и принц космонавт чакат Борисов
Снимка: архив Reuters

Крал, танц със саби и принцове, сред които и космонавт чакат Бойко Борисов в Саудитска Арабия днес. Българският премиер заминава за Рияд, където ще проведе първата в историята на двете страни среща с краля на страната.

С него пътува делегация от  петима министри, зам.-министри, шефове на държавни агенции и представители на крупния бизнес. Със специална покана за Саудитска Арабия лети и експремиерът Симеон Сакскобургготски, който има дългогодишни връзки със саудитската династия.

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд е седмият монарх от създаването на държавата през 1932 г. и първият, който приема български държавник в двореца си, пише "24 часа". По време на историческата среща се очаква да бъде обявено и отварянето на българско посолство в саудитската столица Рияд, повече от 20 години след установяване на дипломатическите отношения.

Още по темата

Официалната среща между Борисов с крал Салман се очаква утре. Тогава вероятно българският премиер ще разговаря и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който според саудитската държавна йерархия е втори човек след краля и изпълнява оперативните премиерски функции в страната.

Българският министър-председател ще бъде посрещнат, както е според кралския протокол, с прословутия танц със саби, наречен "арда". Не е ясно обаче дали самият Борисов ще грабне сабя както това направи Доналд Тръмп през май.

В делегацията си Борисов е включил външния министър Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Румен Порожанов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Ивайло Московски.

Очаква се по време на двустранните им срещи със саудитските им колеги да бъдат финализирани преговорите за отваряне на българско посолство в Риад, да се подпишат споразумения в земеделието, а също и такова за избягване на двойното данъчно облагане.

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще се срещне с колегата си принц Султан бин Салман ал Сауд, който, освен че е син на краля, е и първият астронавт на страната, първият мюсюлманин и първият благородник, летял в Космоса.

Очаква се българският министър и принцът космонавт да обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на туризма.

Министерството на икономиката ще бъде представлявано от зам.-министър Александър Манолев, а в делегацията на премиера пътуват и крупни бизнесмени и представители на различни фирми.

Българската делегация отива в Риад само седмици, след като там бе извършена безпрецедентна в 85-годишната история на кралството чистка. Изненадващо бяха отстранени от длъжност и арестувани десетки принцове, членове на кралското семейство, министри, духовници, богаташи и висши офицери, разследвани за корупция от специален орган, оглавен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Чрез арестите принц Мохамед лиши религиозната полиция от правомощията ѝ да извършва арести и разшири възможностите на жените в обществения живот, включително и като им даде право да шофират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
16
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Комунистическите мекотели бълват ли бълват./.Дрогаре, орешака с кой се видва навремето. С кючекчините по Зайчарско неколко пъти.Тук крал и принц чакат премиер и цар за пръв път, за пръв. Не е като курнелчето и решетников разговори питания, съвети..Пък вие си вадете паветата от дондуков и си ги бийте у главите.. А утре, ако случайно вземе да инвестира некой джобен милион или милиард в България, какво ще думате тогава, а? Ах колко жалко е да си червено петно. Дарвин ще ви оправи..
59
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква надпревара за оплюване показват червените ***! Жалки!
58
12
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Българското знаме ли ще се вее в Рияд,или това на НАТО-ОТАН?
57
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ромчето Московски е голям българин ама с ромски корени , те си го крият в ГЕРБ
56
7
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
Като Премиера на Ливан.
55
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо хубаво не ни чака нас след тази среща... за разлика от корумпираната хунта.
54
8
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
54Тогава журналистите спасиха положението със стари снимки от първата визита ама сега няма откъде да извадят такива.....---ми пак същите ще извадят бе. Те и предния път беха стари, кво ?
53
9
 
4
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
тая държава премиерска република ли е или ...знам ли ....май че имаше някакъв външен министър.
52
10
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Дано този път не го оставят да чака пред вратата без да го приемат, както се случи при последното посещение в Катар. Тогава журналистите спасиха положението със стари снимки от първата визита ама сега няма откъде да извадят такива.....
51
10
 
2
 
! Отговори
JJivanov aman преди 6 години
Навремето лично предупредих негодника д а не стъпва в охранявания регион след Сатурн.,За сожалением стъпи и настъпи кра я на МЕзозоя ..
50
11
 
4
 
! Отговори
Jordan преди 6 години
Бойко Борисов е много важен..ИМА връзка с Господ и Бъга NIBIRU кръвна връзка ..
49
7
 
16
 
! Отговори
бг преди 6 години
Саудитска Арабия е доволна от военния завод в Сопот.
48
5
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 6 години
Че за кого да пишат бе другарю, за *** и неуговорените и срещи с ген.Решетников ли ... ???!!!
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 44 ПрофесорА как да мачка себе си, бе ....Нали и той е бир парче комунист.
46
13
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
АБЕ ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ? КОИ СТЕ БЕ ?!Първанов преди години си беше навил на пръста да станем важен и незаменим партнжор на Китай,с Индия същото опитвахме? На САЩ редовно се слагаме?НЕ разбирате ли колко малка, смешна и нещастна държавица е клета България в 21 в. на световната карта? В тези държави е бъдещето в България е миналото. Те мечтаят за градове ба бъдещето, автономни автомобили, изкуствени острови - *** мечтае как купи нов Голв, да смени плочките у банята и да крадне ток от съседа
45
9
 
17
 
! Отговори
Традициите им преди 6 години
Тия са 99% *** и хомосексуалисти в това "кралство"... Ще направят на Боко "дабъл ***"...
44
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден по четири - пет "новини" за Борисов и снимки на великия държавник.Няма ли някакви интересни новини?
43
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАЛЯТ НАЛИ ХОДИ НА КРАКА ПРИ ПУТИН, СКЛЮЧИХА СДЕЛКИ ЗА МИЛИАРДИ.
42
23
 
15
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Мачкай Бойко кyмaнизите. Само ГЕРБ още един мандат.
41
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Боко ще претърне краля, ще го целуне чувствено и ще каже: Ей Салмане, най-после се запознахме.