Гръцки вестник: България разширява влияние чрез Църквата

Liberal: Автокефалността на македонската църква не е призната
29 ное 2017 20:45, Анисия Иванова
26
Гръцки вестник: България разширява влияние чрез Църквата
Архив: БУлфото

"Светият синод на Българската православна църква е взел решение да приеме искането на разколническата т.нар. Македонска православна църква и да й помогне да излезе от изолацията, в която попадна след отделянето си от Патриаршията на Сърбия, съобщава гръцкия вестник Liberal и коментира, че по този начин, "България освен силната подкрепа на европейската перспектива, използва и Църквата, за да разшири влиянието си в региона, което е една от характеристиките на българския иредентизъм".

Още по темата

Вестникът припомня, че до това решение се е стигнало само няколко дни след съвместното заседание на правителствата на България и Македония и след започналите арести на активисти на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, и след началото на делото за щурма на парламента в Скопие.

Според Liberal опозицията е подложила на ожесточена критика "отварянето" на правителството на Зоран Заев както към България, така и към Гърция и Албания. Вестникът цитира становището на Светия синод на БПЦ, според което е въпрос на "свещен дълг" да се подкрепи Македонската православна църква пред останалите църкви от православието и да се признае статута й, както и думите на патриарх Неофит, че това са "наши братя и наши хора".

Liberal пише още, че автокефалността на македонската църква не е призната от никой, тъй като се смята за схизматична и се самопровъзгласила СЕ, въпреки опозицията на Сръбската православна църква, към която принадлежи от 1967 г., съобщава "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
По време на борбите за освобождение българското землище е 250 000 км2. Населението с български корен и самосъзнание е около 9 000 000 човека (7 млн. християни и 2 млн. мюсюлмани). Резултата след Ньойския диктат е загуба на 2/3 от землищаето и 1/2 от населението. Съветска окупация, избиване на почти целия формиран елит след освобождението и 70 г. коунистически терор, продължаващ и в момента със загуба на нови 2 млн. българи по икономически причини. Невероятно е, че още сме тук.
24
0
 
2
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
5. Това е най-грандиозния провал довел до най-големите катастрофи за българския народ. през 1912 г. България влиза във войната срещу Османската империя без да е подписан окончателния договор за подялбата на оаманските територии на Балканите. Последствията са ужасяващи. България е била на ръба да бъде разделена териториално между съседите си. Губим 2/3 от националното землище, пристигат стотици хиляди бежанци, 3 млн. остават извън границите и по късно насила са отродени и асимилирани.
23
0
 
0
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
4. През 1903 г. след избухване на Илинденско-преображенското възстание България е трябвало да обяви независимост и война на Османската империя. Това щеше да доведе до още по голямо надигане на населението. Още повече, че възстанниците вече са спечелили симпатиите на Европа и на САЩ. Една от най-големите ни грешки след освобождението с още по тежки последици.
22
0
 
0
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
Втората грешка ни вкарва в 500 г. мюсюлманско "присъствие". 3. По време на Сръбско-Българската воина 1885 г. Българската армия не превзема Ниш, въпреки, че сръбската армия е разгромена и до Белград няма кой да ни спре. Австрия и Русия газ пикаят но не могат да направят нищо, просто продължават да насъскват Сърби и Румънци срещу нас. Брирания обаче е зад нас и задържа Турците. Пропуснат момент с бъдещи тежки последици.
21
0
 
0
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
Петте грешки на България:1. След като приемаме христианството от Рим и той признава правото ни да четем и пишем божието слово на български, и благославя писменоста ние се отмятаме и минаваме към Константинопол. Накрая това довежда до падането ни под византииска власт за 165 г. 2. След като цар Калоян прави Уния с Папата се допуска гръцките шпиони да се развихрят и да го убият, докарвайки на власт безгръбначния Борил който отново ни вкарва под крилото на Константинопол.
20
1
 
1
 
! Отговори
game1 преди 6 години
много точни коментари(тези с повечето лакове)!няма какво да добавя
19
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Разумно решение на светия сенод !
18
1
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Има логика за съюз на МПЦ, БПЦ и Украинската афтокефална църква ориетиран на запад. Укранците и те се мъчат да се еманципират от Московията както македонците от Сърбия. Но за западна ориентация както казахте се търси нов Калоян у нас.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 Искането за признаване на МАКЕДОНСКА църква ,не е сгромолясване на македонизма. Когато признаят ,какъв им е произхода и искат вливане на епархийте им към Българската църква ще се съглася ,че македонизма се разпада.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православната Църква е едно духовно тяло,където трябва да царува освен любов и ред и смирение!Аз твърдя ,че МПЦ са болни от македонски национализъм!Владиците им подписаха със СПЦ на срещата в Ниш през 2002г. документ в който се съгласявада са към СПЦ ,като автокефална Охридска архепископия.Три неща СПЦ си запази право да избира заедно с тях аехейпскоп на ОА,в литургийте да споменават србския Патриарх и ОА да няма право да вари миро. След няколко месеца от МПЦ се отеглиха от спорузомението!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Скопие македонизма се сгромолясва със страшна сила, просто не е за вярване, че толкова бързо става, явно е бил на глинени крака.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си спомня футболната среща ЦСКА - Панатинайкос сигурно знае защо се стигна до преиграване и другият слу4ай е с Йордан Йов4ев на олимпиадата 2004 .Не можете да си представите колко ни мразят .Държавната им политика е такава спрямо нас .
13
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 10Да ти кажа и на мен ми мина през ума тази идея.Православието заприлича на битпазар.Всеки си търгува интереса а вярата остана в страни някак си
12
4
 
4
 
! Отговори
Алцек преди 6 години
Виновен е Борис Трабвало е да онстояваме традициите си.Сега нямаше да кръщават Кутмичевица на Македония. Щяхме да си останем горди Българи.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен за българските вестници не ми дреме какво пишат, камо ли за гръцките!
10
7
 
16
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Трябва ни нов цар Калоян който да направи уния с Рим и да покаже среден пръст на другите лицемерни и българофобски православни страни.
9
4
 
6
 
! Отговори
Наше село преди 6 години
- Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?- Туй е чиста Македонска наденица, бе, серсемино!
8
0
 
39
 
! Отговори
фанариотски вой преди 6 години
Крадеца вика "дръжте крадеца"! Реват точно гърците, които от векове използват Православната църква за да асимилират, елинизират и постепенно обезличават и завземат българи, албанци, власи и т.н.! Точно те, сега ***, че сме използвали многострадалната ни Църквица за влияние!? И то в отговор на апел за помощ от братя, които отколе сърби и гърци отродиха направиха еничари...
7
0
 
23
 
! Отговори
88 преди 6 години
До 3-ти: Що, това лошо ли е? Да изоставим националните си интереси за да угодим на сръбските и гръцките неблагодарници???
6
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 4А защо не общуват с мен .Нали и аз съм християнин.Нали и аз изповядвам същите ценности като тях.Същия Бог.