Иран за премиерския самолет: Техническо недоразумение

Иранският посланик изрази съжаление за случилото се
29 ное 2017 19:24, Красимир Ангелов
33
Иран за премиерския самолет: Техническо недоразумение
Снимка: Булфото, архив

Като "техническо недоразумение" определи случката с правителствения Еърбъс временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Както е известно, самолетът на Авиоотряд 28, на борда на когото бе и премиерът Бойко Борисов, не бе допуснат във въздушното пространсто на Иран.

Още по темата
Инцидентът бе обсъден днес обстойно с временно управляващия посолството на Иран в София, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Проявеното отношение е оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години, се посочва в съобщението.

Иранският дипломат от своя страна е изразил дълбоко съжаление във връзка със случая и е уверил, че става дума за техническо недоразумение.

Посолството на Ислямска република Иран също излезе с позиция за случилото се и посочи, че правителственият самолет на България не е бил допуснат да премине над страната заради несъответствие на предоставената информация за полета.

"Посолството на Ислямска република Иран в София съобщи, че в отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 08 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителственият самолет превозващ Н. Пр. Бойко Борисов, министър председател на Република България, и придружаващата го делегация над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 09 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществен.

Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни", се чете още в съобщението.
 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Чиста проба завоалирано персийско послание,ама нейсе!Как да се отнася Иран към страна-основен доставчик на оръжие за противниците му в Сирия?Дали е във възторг от срещите на Борисов с джихадистите?Нормална реакция за тях си.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както кажеш Шматка! Щурмана на отряда е направил план през Турция и Иран от Турция за Иран има 10 трасета и си ги ползват само турците. И има само едно за чужд трафик, ако не го знаеш Иранците те пускат, но турците не отиваш в на друга изходна точка за Турция и входна на Иран и иранците не те пускат и грешката става техническа. Но те отряда са си тъй рядко летят и не ги гледат тези неща преди години изпратиха за Либия същия Ербъс с чуждо разрешение.
23
1
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 11 месеца
До шматка

Просто от Иран дават знак, че знаят защо отива в СА и не им харесва това.
А ние за сега не знаем какъв го е дирил Бойко там, в сферата на нормалните бизнес отношения, култура и въобще каквото се сетиш, СА няма интереси у нас. Та чудя се каква завера са завъртели. Може би се търси държава да прибере остатъците от ИДИЛ, да отдъхнат малко у нас и да тръгнат на Запад.
22
0
 
0
 
! Отговори
НовоЦарСуджикоготски преди 11 месеца
сичко е ясно само едно остава.
най-офицялно Пилотът требе да отговори дали с този самолет е летял нашият бивш Презо като се има в предвид че на челото са му били депозирани уникални кози0архарни хорни с разклонениа приличащи на Дунавската делта и ако са го качвали ребром ли са го набутвали или е имало специялна порта за този наш герой. питам за вртата оти ако некоя групировка подокороше некой стрец и га почне да га брекенясва альоминената нашъ птица со оловено брекене от дека да рипа Ново Царя
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нашия никъде не го щат ;)-
Има защо де. Щом и ние не го искаме... Тоя е като Тамара - всички виждат, че е Той е далече от най - добрия кандидат и все пак Той печели конкурса... Как става така, не мога да разбера...
Тамарчо Борисов...
20
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
До 16

Хехе.Не не съм прекарвал самолет над Из.и Йордания но нека не омаловажаваме ситуацията.Това си е дипломатически гаф или по скоро послание.Никой не връща ВИП полет заради някакво си уж отклонение от полетния план.
19
0
 
10
 
! Отговори
1000 % преди 11 месеца
Ясно е ,,Недоразумение'' то е чисто издърпване на ушите,и лек намек към България,относно нейната бъдеща политика.Това е подразбираемо в статията.Неразбираемото е тов леко ..,,Н.Пр. Бойко Борисов...,, НЕГОВО ......ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО
Че този човек,през цялата си политическа кариера не намери време да вземе дори само едно собствено решение на лично негова отговорност.Винаги ..,,,..ами ще видиме,ами трябва да решиме,...ммм трябва да се събереме и да го обсъдиме..''' и винаги с екипите навсякъде
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е не беше ли прав Бойко като използваше Авиоотряд 28 да развява Бистришките тигри по мачове и да трупа опит в летенето. Спряха им полетите от опозицията и ето резултата, объркали маршрута... добре, че поне са разпознали изтребителите.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То е ясно ,че няма да ги свалят ама са пуснали кафевичко в памперсите.Големите мъже.Не,не ми е забавно но в един момент се разхилих на гледката как крадлив дедо и бате Бойко бате се надпреварват за бордовата тоалетна и проклинат че нямат парашути...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шматка, ти прекарвал ли си самолет от Изрел в Йордания и обратно? За Изрел целия трафик Минава над Средиземно море никой не минава през Изрел за Йордания и обратно, че не се знае кога ще те объркат кога ще те свалят. Всичко от Персийския залив в момента минава през Иран освен, ако не летиш от Мека. Те Евреите се обичат със Саудитска арабия много също.
15
2
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 11 месеца
хахах само гавра с колониалните предатели!Евала на Иранците много ги уважавам!
14
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
До 11
Защо не са минали през нашите приятели Израел -Йордания-СА.Все мирни небеса.Защо им е да дразнят персите.Елементарна дипломация.Ако аз отивам на гости на твой неприятел няма да дойда да се хваля пред теб
13
2
 
7
 
! Отговори
Щонестреляхте,иранци преди 11 месеца
Самолета е пълен с тикви. Сигурно ги е било страх.
12
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 11 месеца
Щом проблема е отстранен на връщане сщда летят пак през Иран и цялата делегация да се изходи през въздушния коридор.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До шматка. Всички заобикалят, Сирия и Ирак, познай, защо? Остава да се мине или през Иран или През Египет, за за минеш през Египет трябва да си на 150 км поне от границата на Изрел щото тези дигат изтребители и въобще не им дреме, че свалят самолет в Египет. Като минеш през Египет става бая дълго до Риаяд. А Махмудитата малко от тях шпрехат на Английски. От Турция в Иран се влиза от една точка, но диспечера, който е в отряда сигурно не го е провелил и т.н. Тук няма място да обяснения.
10
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
До 4

Ако има неясноти за полета няма да издадат разрешение за него.Истината е че Боце играе главна роля във филм който не искаме да гледаме.ЗАЩО полета не е през Турция и Ср.море като най пряка дестинация.ЗАЩО са решили да минат през Иран на път за техния противник СА.Това е провокация от наша страна под давление на външни сили.Някой иска да създава скандали с Иран.
Знаем кой е този НЯКОЙ.Не знаем защо Боко ни вкарва в този филм
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
леекичко го "свалиха" на земята, не е лошо да се отрезви малко главозамаяния и свитата му ***
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От тия дипломатически глупости нищо се не разбра за пустото му несъответсвие та чак изтребители да ходят да го оправят...
7
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Добре,че Магарешки е напълнил с евтино гориво резервоарите на самолета, та Боко и придружаващите го могат да обикалят ,докато не кацнат на уреченото място.
6
4
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Абе, то туй Иранско "техническо недоразумение" насмалко да доведе костюмите на ГЕРБ до "химическо недоразумение"...