Министър vs. омбудсМая: Трябват пари за неплатените заплати

От 1 юли 2018-а инспекторите ще могат да събират пари от фалирали фирми
2
Министър vs. омбудсМая: Трябват пари за неплатените заплати
Снимка: Булфото, архив

Главната инспекция по труда /ГИТ/ трябва да има допълнителен бюджет и капацитет, за да може да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми, както предвиждат промени в Кодекса на труда.

Затова в проекта се предвижда ведомството да изпълнява новото си задължение от 1 юли догодина, обясни социалния министър Бисер Петков, след като по-рано омбудсманът Мая Манолова възрази остро срещу гози срок.

Още по темата

Според нея много работници в заварено положение няма да могат да получат парите си, защото в момента има тримесечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, гражданите не могат да си получат дължимото.

Предложението ГИТ да инициира производства по несъстоятелност е ново, направено от омбудсмана в процеса на обсъждане, разясни социалният министър.

Бисер Петков уточни, че е имало различни варианти кой да изпълнява тази роля - от управителя на НОИ през омбудсмана, НАП и последно - ГИТ.

Отговорният подход е да бъдеш подготвен за новата функция, коментира той. Петков отбеляза, че и досега ведомството е изпълнявало контролни функции и от началото на годината са платени 14 млн. лв. забавени заплати.

Но вече става дума не само за контрол, но и за правото на инициатива да бъде разкрито производство по несъстоятелност, посочи социалният министър.

Той разясни, че за да може ГИТ да изпълнява тази неприсъща специфична функция, трябва да разполага с допълнителен бюджет вкл. и за покриване на разходите по тези производства, което е предвидено да е от бюджета на агенцията.

Освен това щатът няма да е от трудови инспектори, тъй като ще се подготвят доказателства, с които да бъде подкрепен искът, подчерта Бисер Петков. По думите му, за да получат работниците заплатите си, исковете трябва да бъдат добре подплатени с доказателства.

Предполагам, че още веднъж ще бъдат огледани всички текстове, така министърът отговори на въпрос дали все пак ще има ощетени работници, ако промяната влезе в сила от юли догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари от фалирали фирми . Къде е арената на този цирк , за да го удостоим с присъствието си ? Нашите работници са по-зле от съвременните роби . 6200 срещу 40 000 в Германия . Да не обсъждаме и постоянно действуващата спирачка наречена Минимална Заплата .
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката Мая втасала, само шутката си не сресала!