"Народният съд" и лагерите на комунизма – в учебниците, искат десни

Няколко формации настояват за промяна в материалите за 10 клас
29 ное 2017 21:31,
243
"Народният съд" и лагерите на комунизма – в учебниците, искат десни
Снимка: архив "Булфото"

Политическите затворници, т.нар. "Народен съд", избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина да влязат в учебниците за 10 клас и да бъдат изучавани от тийнейджърите.

Това поискаха от няколко десни организации в писмо до просветния министър Кирил Вълчев. Според тях само така ще се пребори статистиката, според която 79 на сто от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма.

"В огромната си част младото поколение не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода. Потвърждение за това е, че едва 10% от обществото се информира за комунистическия режим от училище и/или университет", пишат от ДСБ, Да България,  Зелените, ДЕОС и БЗНС.

Още по темата

Десните цитират международни актове, според които тоталитарните комунистически режими трябва да бъдат осъдени.

България след Втората световна война до 1989 година и в момента се изучава в 10 клас по "История и цивилизации". Според десните партии обаче съдържанието на учебниците не гарантира цялостни знания на учениците за комунистическия режим.

"За да се гарантират такива, в учебната програма трябва да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. "Народен съд", политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на "примери за репресия и нарушаване на гражданските права", пишат от десните до Вълчев.

Те напомнят, че тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие, като ликвидира политическите противници и създава чувство на страх.

"От гледна точка на икономическите процеси, настояваме в програмата да бъдат заложени и фалитите на държавата, защото те представляват обективна реалност за разглеждания период", пишат още десните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма разлика между нацизма и социализма.
189
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 141 преди 6 години
Ти си на 32 г. Това може да предизвика въздишка у мен - аз съм на 75! Струва ми се неприлично да товариш за Историята от първо лице, все едно аз - за Царство България. Внушават ти, че в Царството е цъфтяла икономика, която ни е правила сред първите в Европа! Лъжа! Щях да заваря нещо от този цъфтеж!Помня разрушена София, помня селата с къщи с землени подове, без електричество, водоснабдяване, с бълхи, авъв влаковете- дървеницци.Някого го били да влезе в ТКЗС, дядо ми го преби противник на ТКЗС
188
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Един пък искал да изучава комунизма и Хитлер???? Да се смееш ли да плачеш ли?? Ами чети бе ***, чети Капитала и Моята Борба..но едно е да ръсиш простотии друго е четеш трудове на велики философи и водачи..за това се иска пипе и не гебетична обремененост..
187
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Явно някои мюсулмани не им харесва нашата свобода донесена с кръвта на Руските ни братя..но могат да отидат в ново село там има " лагер" от всекакви вероизповедание без източноправославни..
186
0
 
1
 
! Отговори
Времето е наше! преди 6 години
"Народният съд" и лагерите на Борис Кобурга - на живо!
185
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да учат и за трите фалита на България за 45 години съветско робство.
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това добре, ама Костов и приватизацията на десните - кога ще е в учебниците?!?
183
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Навремето Ралин беше написал и то по в осемдесетте години?!:Нашто село е палено три пъти защото не сме приели мохамеданството през турско, защото сме крили партизани през царско и защото не сме искали ткзс то..а какво ли би написал сега и изобщо има ли го селото..но последното което каза беше на пешо коня : аз та рязбрах но и не мж да ме разбереш..
182
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
За украса на учебника да се сложи главата на земеделеца министър председател Стамболийски, разскъсаните телца на ястребинчетата, окото на удушеният Гео Милев, картинки с кървавите хора на убитите земеделци, на изгорените яташки къщи, на дивашките снимки с отрязани партизански глави с радосни пияни жандарми и на алкохолика с три национални катастрофи Фердинант..и отгоре една Тиква символ ка бг то.
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е лошо също така да се изучава договора между Англия и Германия - Мюнхенското споразумение от септември 1938 год.,също така споразумението между Полша и Германия от 1934 год. и договорките между тях.
180
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има ли задълбочен обективен анализ за причините за появата на комунизма , защото не само съветската армия. Пет войни две въстания и два преврата до 45-а и резултата глад и мизерия и туберколоза . Дя не ме баламосват колко било много добре нито металургия нито машиностроене е имало само патури сме шиели и сме орали с магаренца
179
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 187 преди 6 години
Тази ЗАРАЗА е като ЕБО ЛАТА! Всъщност по-лоша е - Ебо лата е по-милостива - мъчи хората далеч по-малко!А такива га дове като комунистите го правят с поколения!
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се изучава и случилото се в СССР- Голодмор и Архипелаг ГУЛак. Да се изучава обстойно ВСВ, Хитлер, как се е зародил националсоциализмът, причините за войната, пропагандата на Гьобелс, лагерите, договорките между Сталин и Хитлер, геноцидът над евреите, военните действия на 1 психопат, как Великите сили си поделили Европа...Да се изучават признаците на ДИКТАТУРАТА и учениците да разпознават формите на диктатура. Да учат за Садам Хюсеин, Фидел Кастро, Ескобар, Пиночет...Има документални филми.
177
4
 
8
 
! Отговори
До горд Комунист преди 6 години
Казвам ти,честно,че ако има начин да те утрепя,ще го направя !!!НЕДЕЙ ПИСА ГЛУПОСТИ !!Член на семейството ми е бил затворен в Белене( след това е получена телеграма,че е починал,но тялото липсва ) ,а други са били бити.Къщата и плевнята ни на село е палена ! Всичко това,защото фамилията е оказвала съпротива,когато са им вземали насила добитъка и земеделската земя ,за да правят ТКЗС !Имаше един Газдов от гр.Левски,съжалявам,че смъртта го покоси преди да го открия !
176
3
 
3
 
! Отговори
За 186 преди 6 години
Тюфлеците предпочитат да пишат колко хубаво би било да дадем на рашата едни 30 милиарда кинта обаче... ясно защо
175
8
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие - AБЕ НЕ СИ СПОМНЯМ ВСЕКИ ДЕН ДА СЪМ ВИЖДАЛ НАСИЛИЕ НАД ХОРА
174
2
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
СМЯТАМ СЪЩО ЧЕ Е РЕДНО В УЧЕБНИЦИТЕ ДА СЕ СЛОЖИ СНИМКАТА НА ТАТО С БОДИГАРДА МУ БОРИСОВ , КАКТО И СНИМКИТЕ НА БОРИСОВ С МУТРИ - ВСЕ ПАК НАЛИ ИСКАМЕ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ДА ЗНАЕ ИСТИНАТА
173
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно в учебниците ще пише,че Гео Милев,Вапцаров и много други са умрели от кеф.Няма да дразним демократите я.
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те напомнят, че тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие, като ликвидира политическите противници и създава чувство на страх."А до 44-та мирно и спокойно ли е било ? За репресиете тогава ще пише ли в учебниците ?Не може предубедени хора да пишат история.Още повече,че те самите са си облизвали пръстите преди 89-та.
171
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"В огромната си част младото поколение не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим." - В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ НЕ РАЗБИРА В ЦЯЛОСТ СЪЩНОСТТА НА НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КРАДЦИ, ОСТАНАЛИ НА ВЛАСТ СЛЕД ИЗМРЕЛИТЕ КОМУНИСТИ И КРИЕЩИ СЕ С ДУМИ КАТО: "ПОЛИТИКА", "КОМУНИЗЪМ". КАКТО МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ КОМУНИСТ НЯМА СОБСТВЕНОСТ И НЕ Е БОГАТ