Търговия и туризъм: Саудитският крал прие Борисов!

Премиерът и делегацията ни бяха приети в двореца в Рияд
29 ное 2017 15:23,
112

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес.

"Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения", бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател.

Още по темата

Премиерът и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд.

Получено беше уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал.

Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти.

Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най -голямата инвестиция ще е ИСЛЯМСКИ ИНСТИТУТ В СОФИЯ.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Саудитският крал прие Борисов!---То и кметът на Симитли го прие.
83
1
 
8
 
! Отговори
ВЕРОЯТНО преди 6 години
НЕ РАЗБРАХ - НЕ Е БИЛО СИГУРНО, ЧЕ ЩЕ ГО ПРИЕМЕ КРАЛЯТ И ЗАТОВА СА ТОЛКОВА ВЪЗТОРЖЕНИ, ЧЕ ВСЕ ПАК Е БИЛ ПРИЕТ ОТ НЕГО И ТО С УДИВИТЕЛНА. НАЙ-СМЕШНОТО Е, ЧЕ ПРОСТАТА ТИКВА, КОЯТО НЕ ЗНАЕ И ДУМА АНГЛИЙСКИ, РУСКИ ИЛИ ФРЕНСКИ,/ААА-ФРЕНСКИЯ ГО ВЛАДЕЕ:"ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ ПАРЛЕ ВУ ФРАНСЕ"/СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ЕКСПЕРТ. ЯВНО Е, ЧЕ ГО ГЛАСЯТ ЗА НЯКАКЪВ ПОСТ НЯКЪДЕ - ТАКА СЕ Е ВЖИВЯЛ, ЧЕ ЧАК МУ СЕ ПРИВИЖДА, ЧЕ МУ ЗАВИЖДАТ. ЗА ПРОСТОТИЯТА МУ ВЕРОЯТНО - ДОРИ БАЙ ТОШО БЕШЕ УМЕН И ПРИРОДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БИЛИ ГО ОБРЯЗАЛИ ВЕЧЕ БОКО ...ТАКАВА БИЛА ТРАДИЦИЯТА...И ГО ОЩАСТЛИВИЛИ.ЗАБРАВИЛ ТОЙ СИМИТЛИЙСКИТЕ ГОРЕЩИ НОЩИ.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я да питамНяма да се бият, по-рано Бойко носеше на Симо сандалите и го разтриваше по ушите, а сега Симо върши същото за Бойко. Времената се менят, може пък след време и двамата да отглеждат свинско за мазане на филии за някой друг.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сте прости и аз съм ***.
79
0
 
3
 
! Отговори
Я да питам преди 6 години
избирателите, този премиер, дето се има за цар и този, цар дето се има за премиер, няма ли да се бият?
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука е отишъл да търси мангизи на заем.Само че арабеските са стиснати,още повече знаят как се краде от наще управляващи.Няма да му пуснат гювеч.
77
0
 
4
 
! Отговори
Журналист преди 6 години
Чудя се какво да напиша за участието на оня републикански цар от Мадрид, като му знам адета само да плямпа и краде!
76
1
 
3
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Брей, бате не можа да целува никой, бе!!! Мъка го мъчи, уйдоа му еврогенностите.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината от думите в "турския език", измислен преди 100 години, са арабски, другата половина са ромски
74
3
 
3
 
! Отговори
Цар Шперплатояд преди 6 години
Предполага се че ФаКай Бистришките Тигри са платили билетчето на Цар Дървоедец от Мъдорит през Симеоново та до Южните Араби за да се вози в правителствения самольот, майна.Кой еьтремално развити в обратната посока Дърцавник ще качи дървояди у самолето, бе?
73
1
 
10
 
! Отговори
ха,хаха е прав преди 6 години
Вярно е арабин не може да се сравнява с истински турчин!Нито по работа,нито по дисциплина ! Не малка част от нашите турци са наследници на черкези ,татари ,роми ,но иначе се представят за турци!
72
6
 
1
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
Турчин е равно на арабин, анадъмо?
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да ни обяснят ,каква точно търговия ,ще развиваме ?Животновътството ние е в колапс,агнета внасяме от Румъния и Македония,домати от Турция,Македония,ябълки и яйца от Полша!Освен за износ на жито!Какъв туризъм ще правим с държава заобиколена от море?Не съм пък чул араби да ходят на зимни курорти!
70
7
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 6 години
Мъка й е на Нинова, че не я поканиха в Сауди, да каже на краля: България е била държава, когато ти си разговарял на арабски само с камилите си! И да им подпали Мека!
69
2
 
18
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
От тази визита в България ще се инвестира в големи джамии. Бойко Борисов и Симеон ни свързват с един от най-тежките консервативни и агресивни арабски режими, който открито поддържат Исламска Държава и са против всяко арабско светско правителство. Тази визита нанася сериозни вреди в традиционно добрите ни отношения Иран. Защо си мисля, че тази визита не по българско решение. Внушена е от едно западно посолство1
68
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Бойко, носи славата на България по света, а на Нинова да не забравиш, като се върнеш, да й шибнеш 2 шамара, ей така за разкош
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ми стана ясно,защо онзи ден пуснаха обвинения за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса!Иначе ни убеждават ,че сме имали независим съд!
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитските парцалени глави могат само да се учат от Бойко, докато Нинова е на инструктаж в мазето на Руското посолство