Търговия и туризъм: Саудитският крал прие Борисов!

Премиерът и делегацията ни бяха приети в двореца в Рияд
29 ное 2017 15:23,
112

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес.

"Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения", бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател.

Още по темата

Премиерът и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд.

Получено беше уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал.

Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти.

Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Тия са от главните спонсори на умерените. А за човешки права и др. подобни евро лакърдии, там не се говори, щот режат глави.Те са т.нар. лошо куче, но наше!
24
16
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Само коментари на Българофоби, предполагам преобладаващо русолифи чета днес! Какво става по дяволите? Няма ли родолюбци тук? Царя е голем!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRABALGARITE I SAUDITITE PROIZHOGDAT OT EDIN RODONACALNIK I ZATOVA BOIKO BESHE POSESHTNAT S BRATSKI PRIVETSTVIA I RADOST,ZIALA SAUDI ARABI IZRAZI RADOSTTA SI OT POSESHTENIETO NA BOIKO IBN BORISOV,KOITO OSTAVI STRAHOTNI VPECATLENIA V KRALSKOTO SEMEISTVO.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате бойко уредили да продадем агнетата? Щото миналио път за Катар не стана номеро. Дано при тия мине номеро. Ше им давам ного убави агнета да знаеш. Се породисти с големи опашки. А навръщане не минавайте приз Иран оти мое да ви думнат. Мини през средиземно море таман ше видиш колко е убаво. После покрай Кипър а после над Гръция и после у Софияте. Кажи на пилотете да дигнат самолето на 12 200 метра да не те утепат с некоа ракета. Ного ше ни е жал за тебека нема да зимаме по 20 лева на изборете!
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Персите излязоха големи лигльовци.
20
1
 
22
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
След развитието на последните събития в Сирия, май бизнеса с бг оръжие може да западне, а това е основно перо от печалбите на Тиквата! Налага се лично да ходи да уговаря сделките. Но нещата се променят не само в Сирия, а и в Рияд, Европа и в целия свят.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от умерените терористи ли бяха? Човешките права там спазват ли се? Или за тези въпроси надница не се дава?
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслугата за срещата е изцяло на Симеон Кобургата. Поне контакти има мошеникът. А нашият Еднокнижник кърти...
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимка 5 са наредени - камилар, милиционер, камилар, дедовия, камилар, кокошка
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То с избори се е видяло, че няма да стане, надеждите ми са в Авиоотряд28. Некадърността понякога помага.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.""Бога Слънце" изака нещата добре. ЕС има държави с много въпросителни към Сунитите, но САЩ нямат сунитите платиха и в злато на САЩ за нови ядрени глави!
14
1
 
19
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Ееее...една дума за царя не сте казали. Не е честно! Ако не беше царя, пъдаря нямаше да го изслушват толкова внимателно
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Дали ще оцелее за 5 минути, ако я пуснат из Риад така без охрана?
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахте ли веее,пилотска грешка е авантюрата в Иран,не е гаф ,хахахахахпак намериха с кого да си измият ръцете тези некадърници
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оная очилата змия що е без шал и ръкавици Мелания беше със шалове там има етикет егати селяните тия са пълни *** тръгнали като на панаир.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева солжи ли чаршаф *** интересува а ,хахааааааааа
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От този крал вече нищо не зависи, той е само за парлама, всичко от няколко месеца е в ръцете на престолонаследника и ако няма среща с него, цялото посещение е много път за нищо!
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краля какво ли си вика от къде ми я домъкнаха тая кратуна?
7
3
 
26
 
! Отговори
бай х преди 6 години
суджука на какъв език им говори на снимка 6 ??
6
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойко Борисов.