Вечерна препирня в НС: ГЕРБ и БСП в лют спор за бюджета

Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2018 г.
29 ное 2017 21:35, Красимир Ангелов
27
Вечерна препирня в НС: ГЕРБ и БСП в лют спор за бюджета
Снимка: Булфото

Дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г. предизвикаха вечерни препирни в парламента между управляващи и опозиция.

"ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори", заяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова. Според нея управлящите са превърнали "най-висшата форма на политика - бюджет, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и купуване на политическо спокойствие".

Още по темата
Лидерът на БСП изрази мнение, че от ГЕРБ не предлагат нищо ново, а само доказано неработещи системи. "Защо доказано? Нека да видим какво става с образованието. Все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличават онези, които са неграмотни. В здравеопазването се увеличава броят на закритите болници и хората, които нямат достъп до качествено здравеопазване. Близо 3 млн. са на прага на бедността. Демографската катастрофа – продължаваме да се топим", допълни лидерът на БСП, цитирана от "Фокус".

Освен това, по думите й бюджета за следващата година няма предпоставки за растеж в икономиката.

"Ако от БСП бъдат на власт и реализират алтернативния си бюджет - 2014 г. ще ни се види слънце", отвърна от своя страна председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Предвиждате 1,8 млрд. лв. повече разходи. За сметка на какво са тези разходи? Вие предвиждате намаление на приходите от данъка върху физическите лица на 1,8 млрд. лв. Предвиждате увеличение на приходите от корпоративен данък с 216 млн. лв, но за да се постигне то, ние трябва да имаме ръст на БВП 10,6 %. Предвиждате приходите по ДДС да се увеличат с 1,1 млрд. лв., но за да постигнем това увеличение, трябва да имаме промяна нагоре в крайното потребление на текущи цени 14 %, за да се случи това, което вие предвиждате", попита Стоянова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също отговори на Нинова. "Ако ГЕРБ беше управлявал без прекъсване през последните осем години, щяхме да сме с по-голям икономически растеж и с по-малък дефицит", посочи той. " Две от тези осем години вие бяхте на власт и ни върнахте с осем години назад; нямаме формула за деление на наши и на ваши по отношение на общините", декларира Цветанов.

В крайна сметка Народното събрание прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. с приходи от 23,515 млрд. лева и разходи от 11,923 млрд. лева. Рамката беше приета със 120 гласа „за“, 86 „против“ и 1 „въздържал се“.

Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. Предоставените трансфери за общините са 3,264 млрд. лева. В рамката на бюджета са предвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в размер на 70 млн. Лева.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%.

Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

Депутатите продължават своята работа по бюджета, след като по-рано днес решиха да удължат работното си време до 23 часа.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
месара преди 1 година
тия от бсп толко са огладнели че вече вият на умряло!
21
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБАВИ БОК ЛУ ЦИ преди 1 година
НИКОЙ ЛИ НЕ РАЗБИРА, ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ И БАНКЯНСКИЯ ТЪ ПАНАР Е САМО ЛЪЖИ, КРАЖБИ, РАЗТЯГАНЕ НА ЛОКУМИ, И ПАК КРАЖБИ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ И *** ПР. БЕЗ ЖУРНАЛЯТА РЕЙТИНГЪТ НА БОКО Е 0%. ЩОМ КАТО И ФИЗКУЛТУРНИКЪТ СЕ ИЗКАЗВА ЗА БЮДЖЕТА С ПОРЕДНАТА ДОЗА СМРЪДЛИВИ ЛЪЖИ,КАКВО ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ. А НАЙ-ТЪ ПОТО Е, ЧЕ КАТО ХВЪРЛИШ КАМЪК В БЛАТОТО ГЕРБ, НЯМА КАК ДА ОСТАНЕШ НЕОПРЪСКАН.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да забравя Ореха като поиска да тегли 4 милиарда. Даде отчет точно за какво са и кога ще се върнат. После Борисов взе думата и орева Парламента. Как щял да "загроби Българивя", и как нещастните ни деца докато са живи ще ги връщат.
После е известно какво стана. Изтегли 16 милиарда с подкрепата на десните. Такива ми ти работи, демократчета герберски.
После пак тегли нови заеми, но вече не се гласуваха в НС да не се разчува. А само в Мин. Съвет.
19
12
 
11
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 1 година
Е га ти наглото същество е тая Курнелия. А бе, птицо домашна, точно вашите буджети са крадене, раздаване и фалити. А проблемите дето си ги изписала за демографския срив, учениците и болниците са затлачени от десетилетия, когато вие бяхте на власт, а ГЕРБ още не съществуваше. Ай гиди демагози мръсни червени.
18
4
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 1 година
До 20 червен анонимник. Големи глу.пости си написал. Я се наплискай, не са БСП на власт.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работата на герб е да взема заеми 16 млрд
кражби 4 млрд. от КТБ
злоупотреби с държавни поръчки
сега има едни 10-15 млр. пенсионни фондове за прибиране
суджуци и викове ура за Бойко
това е ГЕРБ
за народа бедност и запазване на очите му
дано прогледне
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалистите дали се раждат толкова нагли, или стават нагли след като влязат в БСП?
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама къде се е чуло и видяло комунист да дава пари! Комунистите само искат разни работи, ама някой друг да плаща!
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е каква е разликата между бсп и герб?
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП като искат да увеличават пенсии - да си спечелят избори, да намерят пари и да плащат!
12
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Какви пръсти, каква ръка, каква муцунка! Отврат!
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП като искат да правят бюджет, да си спечелят избори! Ама-ха!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май връщат сметките отначало заради 2 млн разход, гласуван от патриотите заедно с БСП.
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените поръчваха реакторите за Белене, които беше ясно, че никога няма да работят - няколко милиарда. Червените фалираха КТБ - няколко милиарда. Червените спряха Ю.поток - загубихме няколко милиарда. Цанков камък - няколко милиарда... После защо ГЕРБ взимали заеми да плащат червените бакии!

Това червеното е ега ти наглото същество!
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълг та дълг! Няма държава без дългове и то много по-големи от нашите. Това не е проблем. Проблемът е, че червените шутове и шутки правят поразии, които после ГЕРБ трябва да плаща. Червената кокошка да мълчи, защото и тя е част от проблема.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се фукаме с удълженото работно време е наша слабост от край време. По добре е да се фукаме с удължените цени на стоките в хранителните ма-газини , т. е. Нинова е права . Връщането с 8 години назад означава две години управление в условията на слаба опозиция .
6
5
 
15
 
! Отговори
Kit Chelin преди 1 година
Прав е др. Цветанов, ако Герб беше управлявал през тези 8 г. със сигурност щяхме да сме взели още 3-4 млр. лв. заеми. За каква финансова стабилност говорите за вашата, но не и за обикновените хора. Държавата отдавна е нестабилна след като увеличихте външния дълг 3,2 пъти и ще го плащат и внуците ни. За 1 млр. лв. заем при Орешарски и децата от детската градина разбраха за него, а сега мълчите.Тогава организирахте платени протести и окупации, не участвахте в работата на НС и пречехте във всичко.
5
3
 
3
 
! Отговори
х преди 1 година
До Анонимен
Кажи за КТБ.....И ореьовски
4
10
 
5
 
! Отговори
Горката преди 1 година
Много е влюбена в ББ
3
7
 
10
 
! Отговори
HAfen die Wahrheit преди 1 година
Аз се чуда защо въобще се води спор! Когато БСП- то управляват да си правят бюджет и да работят. Значи те искат с техният проекто- бюджет, да се изпълнява програмата на ГЕРБ. Нещо логиката им куца!