Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!

"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се Борисов
129
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!
Снимка: МС

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети премиера Бойко Борисов в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

Още по темата
"Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си", посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

"Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света", посочи Борисов след срещата. "Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

След срещата двете страни изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни Борисов, цитиран от БТА.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора",  подчерта още българският премиер.

"Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

На въпрос какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. "Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите.

Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти" -- РАДВА СЕ Борисов КАТО ДЕТЕ от Второ Помощно Училище - София.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко нови магистрали само, и детски градинки построихме, фабриките, и саудитците казаха колкото риба уловите всичката ще ви я изкупиме, и китайците ще помогнат за Черно море, само от контрабанда два милиарда изкарахме тази година, и от корупция изкарахме, и от проституция, на Горанов съм му казал и на пенсионерите дай малко, и на милиционерите вдигнахме тази година, на учителите ще дадем догодина, бюджетът е за всички, и аз искам платноходки да има, и Камерън с джипката видя, и папата...
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА СЕГА!
33
1
 
16
 
! Отговори
хм преди 6 години
Ще падат поръчки за Арсенал и ВМЗ...
32
2
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Сега като потекат едни реки от мед, масло и нефт към България ...Само, че платените журналисти и глашатаите на ГЕРБ пропускат деликатния момент, че с тази визита Борисов превърна България във враг на Иран и Хизбулла ...
31
2
 
17
 
! Отговори
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ преди 6 години
Защо ВРЪЩА ТЕЛОХРАНИТЕЛЯ на СИМЕОН държавните имоти, за които държавата спечели делата и си ги върна
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кой зор тази визита беше толкова наложителна точно сега? Месец преди председателството, в дните на гласуване на бюджет? Няма логичен отговор, освен ако задачката не е спусната...
29
1
 
12
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
"Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов."Всъщност нито в една от тези области България не стои добре, даже въобще. Въобще ми е много любопитно какъв го е дирил Бойко там! Друго което ми е още по-любопитно е, няма ли да пуснат няколко снимки на забулената Захариева.А СА са големи "анти терористи".
28
2
 
6
 
! Отговори
БОЙКО преди 6 години
Потупа ли го краля по рамото, Прегърна ли го свойски като млада активистка от ГЕРБ
27
4
 
13
 
! Отговори
АМИ ТО И В КАТАР преди 6 години
така говореха, пък после не видяхме и един каратарски долар
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Предложение Митичният ,,хъб Балкан,,!!!Казал съм ви ,в бурканите . Ще пъ..р.дите ,капачките и от ГРОБ ги събират редовно и пълните ,,хъба ,, А газ на куково лято особенно в ,,хъба Балкан ,,ТОЗИ ХЪБ ВИРТУАЛЕН и е само в болната глава на ,,най-младият син на БКП,,от Бянкя .А за топките са ни хванали ,,РОТШИЛД ГРУП-ХОЛАНДИЯ ,,СОБСТВЕНИК НА 68% ОТ АКЦИИТЕ НА ,,ЛУКОЙЛ -НЕФТОХИМ,,
25
1
 
7
 
! Отговори
виж ти преди 6 години
Лаборантите май все по-често пиш кат течност, която трябваше да внасяме от южни и турски потоци... Хвала вам лаборанти, все за Родината мислите!
24
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитрец е Бойко Борисов! И с иранците договаря, и със саудитците! Така трябва, не е кон с идеологически капаци като другите политици!
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе саудитците че не са стока, не са, но и те са по-добре от руснаците! Добре е, че Бойко опитва навсякъде! На север и на юг, където и да е, трябва да се опитват всякакви контакти, за да не сме вече зависими само от руснаците!Усеща ги тия неща Бойко, а и е активен. Добре е това, евала!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договорът за рибарството ни дава достъп до цялата пустиня в СА!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой го изпрати да му свърши работата, но резултатът не е в наша полза. Дано не е и голяма беда!
20
1
 
8
 
! Отговори
До Предложение преди 6 години
Правилно, месечно два-три кервана с туби втечнен газ на камили и прецакваме Путин.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце я по добре си остани там !
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можем да осигурим лукса на който за свикнали туристите с чаршафи и фереджета!Всичко е бля-бля!
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сключена е много голяма сделка - България изнася злато за Саудитска Арабия срещу внос на висококачествен пясък.