Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Айнщайн е бил голям учен и без да са го финансирали!
130
0
 
6
 
! Отговори
133 до 134-133 преди 6 години
Аз не съм велик научен работник. Работих честно, създадох някакъв научен продукт, и добър, и лош. Погубих няколко неща, които си бяха открития пар екселанс! Не дръзнах да ги маркирам като такива с ниското си самочувствие и без морална подкрепа. Не виня никого за моите грешки. А те бяха много, недовършени великолепни идеи! Звучи нескромно? Не ми пука, времето не може да го върнеш! Експлоатирали ли са ме? И да, и не! Ползваха черния труд, на качественото се подиграваха, не го разбраха! Това е!
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 135:Брато не се прави така, а патент ако става за бизнес а ако не публикуваш самостоятелно и никой не може да те спре. Аз отидох в БАН с два патента които ми пазеха идеята, копче не можеха да ми кажат търтейте и моите публикации са с професор от Англия но винаги моето име е на първо място. Много да не ти дреме щото когато аз бях докторант с мой комп в БАН откраднаха ми го, и зам шефката на института по електроника каза предварително че ще ми/ни откраднат личните компове там ...
128
0
 
6
 
! Отговори
До 133 преди 6 години
Зад гърба ми, на конференция бил четен съдоклад от името на трите, където представили идеята ми като своя. Материалите от конференцията бяха отпечатани в сборник. Така научих за "подвига" им, а те с пренебрежителен тон ми казаха, че просто били пропуснали "да споменат" и моето име. Представи си, "да споменат"!!!И така, занапред аз цитирам тяхната съавторска статия като пионерска в областта на разработването на проблем, който е формулиран от мен!Затова напуснах БАН, тези трите ТОП НЕ ГИ РАЗБИВА
127
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 133 преди 6 години
Великий научен работнико,Работих в БАН, защитих дисертация под формата на свободна докторантура, защото в продължение на няколко години, всеки път щом научеха, че смятам да се явя на конкурс, "приятелски" ми обясняваха за кого е въпросната редовна докторантура.След като защитих, сам успях да осигуря финансиране за проект, който щях да разработвам самостоятелно. И какво? Натрапиха ми три съавторки, всяка от професорско семейство. Аз работя, те отчитат сътрудничество! После зад гърба ми ------
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, потвърди се това, че т.н. "Калеко Алеко" е част от екипа на днес! Изтриха ми втори пост, който излезе под 130.132, 10 години съм преподавал на студенти. Не се взирай в чуждата чиния! Стотинки!А ако проектът е бил финансиран от чужбина или нашият учен е работил в чужбина, с което реално е спестил пари на нашата държава, пак ли трябва да се гърчи пред теб, великий данъкоплатецо?
125
3
 
6
 
! Отговори
Защо не кажат преди 6 години
какви пари получават като преподаватели в колежи и университети?Той обикаля страната, за да чете едни и същи лекции на по 5-10 места, а в същото време заплатата му в БАН си върви!
124
4
 
6
 
! Отговори
Защо лъжат? преди 6 години
Менда Стоянова им отговори много добре:По цял свят науката се финансира на проектен принцип. БАН обаче иска да получава много пари наготово и никой да не им търси сметка с какво всъщност се занимават.Освен това -1. Защо не кажат колко пари получават за работа по проекти? Всяка задача, по която се работи, се отчита като проект и за това се получават допълнителни пари. Заплатите, които взимат, са само заради това, чеса назначени в БАН.2. Защо не кажат какви пари взимат чрез частни фирми?
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ не позволява да се дават пари за наука.. за университетите от как е дойде Борисов само реже и коли и на СУ парите намали.. Днес Борисов твърди че Иран били страхотна техническа нация , как стана така 1979г. когато дойде Аятолаха бяха много , много по-зле от нас , иранци учеха в България.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те погребаха България! - кап. Петко воевода
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индустрията е от чужди фирми , Шнайдер , Сензата , Либхер .. Ще плащат за наука в държавите си САЩ, Германия , Франция където и образованието е на по-добро ниво
120
1
 
7
 
! Отговори
До №127 преди 6 години
До БСП=ДПС=ЕвроромаНе се коси, приятелю - за него терминът "импакт-фактор" нищо не означава. Горкичкото,сега заработва насъщната пица, иначе гладно ще умре! То е за един импакт по скъла, но и това няма да помогне. Той, както и мнозина, пишуващи тук, е препълнен с известната злоба на неграмотника към знаещите! В БАН е съсредоточен интелектът на България, учените от БАН четат лекции от Брюксел до Тохо Юнивърсити, от Лондон до Новосибирск, от Бъркли до Ухан.Стадото даже не знае къде се намират те
119
1
 
8
 
! Отговори
До БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
И научният продукт, публикуван в реномирани издания с висок импакт ли е "имитация", интелектуалецо?
118
0
 
7
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 6 години
Много е симпатично, че хора, които пишат "феотдални търтей", "изкрения", "чехски" и пр. имат толкова мащабни визии за науката. Калекоалековската нАука.Почитания за тези интелектуалци!
117
9
 
4
 
! Отговори
Динко преди 6 години
БАН !!! БНТ !!! БДЖ !!! Това са образци по нищоправене и яко точене на хазна и бюджет за сметка на кой?!Я познайте!
116
10
 
6
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Вижте ,ако трябва да се говори сериозно и адекватно,какво правят учени в институция,която за заплати не може да отдели!?То е близко до акъла,че щом няма пари за елементарни неща,то няма да има и за сериозна наука!Така,че стягайте си дупето и търсете реализация на качествата си другаде!А ако сте достатъчно кадърни и талантливи,ще направите открития и в частна фирма!Не виждам драма тук!Аз като данъкоплатец не искам парите ми да отиват в БАН!Съжалявам!Има по важни неща!
115
1
 
5
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Тъжно ми е като чета такива неща. От една страна, наука изцяло на държавна издръжка е трагично. От друга обаче - ни виждам индустрията по някакъв начин да стимулира научния прогрес. Ако продължаваме в същия дух, след 10-15години ще бъдем икономика съставена от аутсорсинг + ИТ, вътрешни услуги и евтин туризъм.
114
3
 
3
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До Млад ученНе се бави приятелю, след 10 години ще съжаляваш сериозно!
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не говореет глупости. Приемам че що се отнася до биолози,инжинери и т.н. те могат да печелят усепшно от проекти. само че как да живеят от проекти хуманитарите? техните проекти се реализират след 5,10,15 години. Някои от тях имат достижения признати в ЮНЕСКО, но за едно такоав достижение са минали десетилетия. Един историк трябав да ходи в архива, в библиотеката, да чете, той не може да бъде "закотвен" в кабинета- - и на конвейнера. А инаеч какво - да изхъврлим Вазов от учебника?
112
5
 
4
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 6 години
Кога ще напишеш нещо, в което да има грам мозък, лъч знание? Никога - изпуснал си първите 7 години, 17,27, 37, 47! Кой и КОГА е написал "Мъртвите сибирски полета"?Моята баба я четеше и ценеше, а ти чете ли я? Кое е общото с "Как се каляваше стоманата", която също не си чел! Протоплазма мърдаща, за нищо не ставаш, освен да събираш презрение!