Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кадърните хора избягаха защото заплатите са ниски. никой човек с два езика който що-годе може да се оправя с компютър, няма да стои за 460 лева, като може да отиде в чужбина и да работи за 3000 евро и нагоре.
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и как се финансират? голяма част от тези академии се финансират от ДЪРЖАВАТА. няма академия в света където държавата по някакъв начин да не е представена. - в колок процентно съотношение е друг въпрос. Впрочем любипитен съм защо никой не поставя въпроса за съществуването на Академия на МВр, при положение че МВр е много по-куха структура от БАН с над 1 милиард бюджет, а критиуваме БАн, който дава под 100 милиона за наука, разделено на 60 института?
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109 Браво за изкрения коментар . Навремето един Чехски професор беше в захарните заводи в гр. Горна Оряховица и каза , че трябва да се подобри двойно рандемана . При това предложение ние му казахме , стани Директор на завода и го направи . Той отговори , че е научен работник . Ето това е ползата на т.н. учени от БАН .
108
1
 
3
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Кадърните учени избягаха отдавна от *** ,а тук останаха само пунтьорите !!
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднаж БАН го спаси баба Меркел - подръпна ушенцето на Боцко и му нареди да не закрива БАН. Това го знам с по-голяма сигурност от това, че днес е четвъртък! На нея ситуацията й е разказал един, който се обръща към нея с "Медхен!". А БАН е лакомо парче - такива имоти има в София и страната, че на всеки властник му се завива главата! Но докато някога акад. Даки Йорданов спаси Беглика от местните партайгеносета, отивайки при по-висши такива, днешните управници могат да си правят каквото си искат!
106
1
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 6 години
Какви глупости по-точно говоря ? Не казвам, че в другите държави не съществуват академии, а че изпълняват различна фунцкия. Да вметна, че Макс Планк е институт с нестопанска цел, а под "кралската академия", вероятно имате предвид "Британското кралско и научно дружество" и тяхната функция е точно тази, която описах, а не създаване на наука...Междувпрочем може да погледнете и по колко души работят в тях и как се финансират...Продължавам да тъврдя, че ни трябва серизона реформа!
105
4
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До До Калеко Алеко ..... Върви и ти да палиш знамето на ЕС, товарищ ... и прочети "Мъртвите Сибирски Полета" и "Как се каляваше стоманата" преди да напишеш дисертацията си на тема: "Що е то постсъвеЦка демокрация и има ли тя почва у нас ..." ... !!!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.н. институти към БАН са свърталище на некадърни и мързеливи хора. Всяка сериозна чуждестрана фирма търси инженери и висшисти от целия спектър на науката , като заплатите са около 3000 лв. Въпроса ми е защо стоиш за 700 лв. в БАН . Отговора е ясен .Апропо аз лично съм работил в такъв институт и след няма и година напуснах . Такъв мързел може да те разболее .
103
5
 
1
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До 88 До БСП=ДПС=ЕвроромаНе е научен продукт, а ИМИТАЦИЯ. Иначе не биха смъркали сополи като вас, чакайки пари от бюджета. ТОТАЛНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ за това убежище на имитатори още от татово време! А познавам системата много по-добре, отколкото някой форумен (недо)учЕн може да предположи :- ))
102
1
 
1
 
! Отговори
БАН ДА знаят преди 6 години
ИМитацията на Демокрация се прави с пси активни наркоспец добавки тровещи милиони вкл чрез хляб бора безалкохолни тн лекарства/на наркоманията/ псевдо кисели млека и сирене приготвени от вносни сурогати..Вече отровените се ЦАКАТ С ПСИ АКТИВНИ КЛИПОВЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ..НАрода се трови з а по сигурно с ударни ликвидационни дози ХЛОР Токсични препарати подавани вместо питейна вода вкл бутилирани като уж"минерална вода".
101
0
 
1
 
! Отговори
БАН ДА знаят преди 6 години
Нагли престъпници на власт след 1989 година от заплати пенсии и помощи за безработни и раждане и отглеждане на здрави деца вкл БЪлгари не могат да крада десетки милиарди..Затова плащат на подставени на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии.Милиардите с е крадат през ОПеративни програми към министерства и ведомства и през еврофондове.ЗА БЪлгарски експерти и учени пари НЕ ДАВАТ
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко вместо да намалява парите на БАН да намали парите на депутатите по 1 лев, а не да убива партиите извън парламента, за да няма опозиция.
99
6
 
5
 
! Отговори
Коцо преди 6 години
Дайте им финансиране, може половината бюджет да им дадете....Все пак говорим за академия на науките, в която учен съвсем сериозно заяви, че контактува с извънземни, като това обиколи вестниците в цяла Европа.
98
3
 
3
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 6 години
Нормално е човек, който спокойно пише " феоТдални старци" да има мащабна визия за реформа в науката - интелигентността на такова лице е повече от гарантирана, чело е "Винету". Два пъти.
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички знаем къде е истината - Бойко исак БАН да се разтури, за да прилапа имотите й.В годината 2010 когато БАн реализираха европроекти за 410 милиона, ИГнатов ги "замрази", защото парите не минаваха през Министерството на образованието,а се отпускаха направо през ЕС и нямаше как да ги "лапне".
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
първо - с тези 0,8 процента Герб доказват че не изпълняват предписанията на ЕК.ЕК настояват париет за наука да на най-голям приоритет. досега трябавше да са 3,2 процента и да СЕ УВЕЛИЧАВАТ.но всички знаем че Герб не са европейци. те са клонинг на БКП.второ - как някой определя дали в БАН са мързеливи или не са мързеливи учените, когато дори НАСА ги похвали, че работи с техни проекти?Ако е за мързел - да закрием Парламента, там един свестен депутат няма!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат си парите за "задълбочения" анализ за АЕЦ Белене!
94
2
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
говорите глупости. Няма държава в света в която да не същестува академия. Кралска академия в Британия, Макс Планк в Германия и сума ти други държави имат академии. някои държави даже имат по няколко академии. ОСвен това в България има Академия на МВР и Академия на артистите - странно как за тях не се говори чеса остарели? Академията на МВр е къде по-"затворена" от тази на БАН.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и 0.8% от бюджета им е прекалено за тея мързеливи недоразумения на човешката природа
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ДЪРЖАВАТА може да дава пари на ЧАСТНИТЕ универстити, БНТ може да РЕКЛАМИ, въпреки че се храни с наши пари, но БАн която създава наука вместо да й се увелиич бюджета, й се намалява. За сравнение - според ЕС за наука и образование трябав да имаме бюджет който е 3,2 процента, а ние до тази година отделяхме 0,8 процента и сме на последно място в ЕС по този показател.