Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
До БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До БСП=ДПС=ЕвроромаПредполагам, "директните наблюдения" са от типа "работих веднъж в едни складове на БАН в Дружба"? Или?Колко учени от БАН познавате / а и те Ви познават/? Посочете бройка, ако обичате!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички нормални държави наука се прави в университетите - и в Европа, и в САЩ, и в Русия, и В Япония...Функциите на подобни академии е чисто маркетингова - участват на разни научни конференции и изложения, на които разпорстраняват откритията на университетите и бюджетът им далеч не е 83 млн. В сегашния си вид даването на пари на БАН е наливане в пробита кофа. Трябва спешна реформа в науката и вкарването й в университетите, където й е мястото!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН искат да строим АЕЦ-Белене ....Закривай !
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин Ти си будала.. какво да се обяснява на будала..
67
1
 
6
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Съгласен съм, че трябва да се дават пари за наука, но ако толкова много научен потенциал е съсредоточен в БАН, тя трябва сама да се издържа и да генерира приходи за нови проекти
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо чакат само на субсидии от бюджета, сиреч от Народа ?!Какво изобретиха или подобриха учените от БАН ?
65
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 66 (ЧОВЕК)Ами така е по принцип както казваш, обаче тук има един проблем:От времето когато е създаден Нивалина, не съм чул никакво друго българско лекарство да е измислено. Тоест наука в България наистина е имало, но... едно време. Поправи ме ако греша.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ така е промило мозъка на българския народ , че няма мераклии да запълнят 15 бройки държавна поръчка във Физическия факултет.. Медиите плющят физиците били безработни , карали таксита в София..Илон Мъск къв е доктор по приложна физика.. що не кара такси в САЩ
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах съученик с прякор...синоним на умствено недоразвит. Преписваше от мен за да закърпи тройка. В момента е д.н. ст. асистент в един от институтите на БАН. Наскоро го срещнах случайно. черпих го бира с картофки.Поговорихме си. Същия си е. Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Толкова за ителектуалния потенциал на учените от БАН.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 6 години
Учителските заплати вече "гонят" 1200 лева, а докторантите са с по 460 лева. И двете са в сектора на образованието. И двете създават продукт, но това явно не е много ясно на хейтърите от предните коментари. Като са много отворени нека тогава си пратят децата да учат зад океана .... само дето нямат достатъчно стотинки за това. По времето на "комунизъма" не беше цветя и рози но образованието ни беше фактор по света .... сега такива хетърчета като "БСП=ДПС=Евророма" станаха фактори. Жалко жалко.
61
4
 
4
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
БАН: Доктори стават на по 60 години с 1-2 публикации в предните 20 години! Само за да оправдаят 4 години бездействие до процедурата/пенсията. Хора главни асистенти с 3 конферентни публикации за ЦЯЛАТА си кариера от 30-40 години. Назначаване синчета и внуци на синекурни длъжности, че да не остане без кинти некадърника, а после няма гонене. Доцентите сега са като научните сътрудници преди - средство да добавиш 100 лева към заплатата, а не издигане по заслуги.... За всичко това: директни наблюдения
60
2
 
6
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Ами ако тези научни работници от БАН правят един публичен отчет в края на всяка година с направените от тях изследвания, опити, проучвания и практическата и културната им стойност можеше и да получат една сериозна обществена подкрепа на исканията им. Аз лично не знам дали работят действително или бягат от работа да правят зимнина че да изкарат зимата. Ако ви кажа че съм на стъпка от намиране на лек за рак, но ми трябват 100 милиона кой е този лаик, който ще ми повярва.
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студент работещ телефонист взима 1800лв. в ИТ 3000лв Студентите взимат повече от професорите.. Това не може да продължава вечно .. Добре че са Феодалните Старчета за които е късно да бягат.
58
3
 
2
 
! Отговори
герб=дпс задкулисно преди 6 години
трябва бойко да си ходи, освен в гепенето на $ всичко др.е 0
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите за в ИТ сектора добрите взимат 5000лв. в момента мога да посоча работни места в момента не само за програмисти-информатика , а и за инженери автоматика , механика , електроника , също за Физици и математици .. Помислете само ако вие останало нещо в главата кой ще иде докторант 3 -4 години за 460лв. Да ви учи студенти , защото и това прави , и да губи време и пари..
56
2
 
0
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Абе знаем кои са с ДПС, главо.
55
6
 
3
 
! Отговори
герб=дпс задкулисно преди 6 години
е добре де от физкултурник и охранител...как да даде пари за нещо непознато-наука ?
54
5
 
1
 
! Отговори
герб=дпс задкулисно преди 6 години
няма пари за наука, трябва да останат за суджук
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ДС Не е вярно Това - Германия имат академия на науките - Макс Планк..
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро няма да има кой да обучава студенти - инженери , физици , информатика, математика.. По истинските науки които са платени и в България и на запад, само будала може да кара докторантура в България. Вие можете да изкарате хиляди доктори по икономика , социология история но това няма да придвижи напред икономиката и ще сте все бедни