Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
5
 
! Отговори
. преди 6 години
Могат да получат до 120 милиона по проекти, защо не го правят?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пр капитализма трябват много пари, науката струва скъпо, а за да има пари трябва население не става тая работа с пенсионери да градиш икономика. И под икономика не се разбират 2 магистрали след 28 г преход очакваме определени резутати, кой е виновен не ни интересува оправяйте се, ние си искаме парите.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли великия Радий Ралин какво беше писал, "Сит търбух, за наука глух". Какво искате от пидобието на Homo sapiens, дебел и болезнено тлъст от преяждане, с една прочетена книга? Той счита, че щом няма необходимост от наука, и другите нямат. И защо му е да е образован и грамотен, знаещ и можеш, като с мозък на чехълче е милиардер! А и много знаещи са опасност за него, питат и искат отговори. В вижте как е дресирал електирата си, 1200 делегата, всички до един го избрали!!Велико нали, като БКП
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези 50 учени 25 са от БСП.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзСкъпи " Аз", БАН не е "институт", а институция. Непостижимо за Вашия интелект, нали?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До феодални старчетаПишете "търтей от БАН"?Нормално е да имате такова отношение към науката!
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да звучи нелепо, по-добре е българската държава да дава пари на БАН, отколкото руската. Справка - безумното им "становище", че трябва да продължаваме да наливаме пари в руската икономика, чрез тотално нерентабилния проет " АЕЦ Белене" !
4
3
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Подобни институти по света се издържат от проекти, изобретения и т.н. Само у нас - от бюджета.
3
7
 
6
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
От ББ друго не може да се очаква. Въпрос на лични ценности. Една прочетена книга ... Мачлета ... Това си го интересува, толкова си може, човекът. Срамна работа.
2
6
 
12
 
! Отговори
феодални старчета преди 6 години
ей търтей от БАН. Социализма свърши и който не работи не трябва да яде!!!!!!!!Ако кте кадърни ще печелите проекти и инвестиции..
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След дългодишно изследване, института по икономика към БАН, прави невероятното откритие, че през последните години има срив на пазара на механични пишешти машини. Е, как да не им дадеш пари на тези светли умове, тези народни будители...