Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Мяарков преди 6 години
В БАН работят натикани комунистически *** и некадърници. Те само преписват руски статии и разработки и ги публикуват в западни списания. Това става от край време. Искат и допълнително пари за съществуване и лудите управляващи им ги дават. Те не могат да си намерят и елементарни работни лица. Това е разсипия на пари. Никакви аванжгардни технолигии. Никакви открития. Откритията в България са забранени. Това са едни комунистически ***. Не е луд, който яде баницата....
150
0
 
0
 
! Отговори
Професионалист преди 6 години
Да, в БАН днес има много плява, хората остаряват, но вие гледайте с разбиране, а и се опитвайте да да помогнете на онези, които все още произвеждат наука на ниво. Това е добро за България.
149
0
 
0
 
! Отговори
Професионалист преди 6 години
Много е паднало нивото на коментарите тук. Не ми е ясно от написалите по-долу, какво искат?Не може толкова години да те държат на минимум и да се иска сега да даваш максимум. И все пак в БАН все още има много хора, които произвеждат наукана световно ниво. Това вбесява враговете на България. Моля ви, не се присъединявайте към тях, като пишете тези простотии срещу БАН.
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в района на институтите по атомна физика, и института по електроника, двора е огромен пада се юг та там освен кучета и кокошки си отглеждаха ... Ех това е прословутият БАН дето са изтекли милиарди ... А файда никаква и пречат на тези, които искат да направят нещо съществено и сериозно и гледат да ги стъпчат. Там е борба за оцеляване на младите срещу професорчетата и доцентчетата, които крадат идейте и проектите на младите. Тия от парламента да се задействат да прекратят всички тия безумия
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН институтите е изключителна корупция!!! Масово шефовете на институтите отдават помещенията на фирми, основно подземните и първият етажи, шефчетата си вземат рушветите и фирмите на "техни си хора" плащат някакви наеми ... Кво знаете вие за далаверите в БАН, тва са мижави бизнеси но отдават помещенията направени с пари от държавата за наука на техни си хора с фирми и малко рушвет всеки месец... Ощетяват работещите в БАН малкото съвестни. А за кучетата в дворовете на институтите да не говорим
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една приятелка химик, в института по органична химия защити докторат, та тя написа проект дадоха и 6000 и шефа и ги взе и замина на "посещение" във Виетнам, тогава него период тоя шеф имаше фирма и в мазето на института забърваха спортни добавки, протеини, л- карнитин и разни такива, значи лична форма в мазето и продава после къде е имал лицез къде не, и я караше нея и подчинените му да бачкат във фирмата... От химиците шефовете има само един ходил във Виетнам периода 2006 -2008ма.
145
0
 
3
 
! Отговори
143,144,145,146,147 преди 6 години
Защо си написал тези интересни неща посред нощ?Трябва да ги пишеш по време, когато много хората влизат в новинарските сайтове.Повечето българи наистина не знаят какво се случва в БАН, добре е да им се отворят очите. От това науката само ще спечели.Ще има и пари, и работни места за онези които могат и искат да правят наука, но само при условие, че стане невъзможно в БАН да виреят търтеи, връзкари и шуробаджанаци.
144
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 6 години
Точно при хуманитарните е най-голямата стагнация и е най-невъзможно човек без връзки и протекции да просперира там.Ако си от тези среди, знаеш добре - само фамилните им имена говорят достатъчно.Кой може да направи кариера там? Баща му, майка му, дядо му, жена му и кумът им и кой ли не още от близките му хора работи или в същия институт, или в някой от сродните институти. Във всеки научен съвет има по няколко близки. Как да се конкурираш с такъв? Ще те допуснат само за да работиш вместо него!
143
0
 
3
 
! Отговори
Който иска пари, преди 6 години
да ги заслужи!До Анонимен 14Най-гнусните изопачавания на българската история се случиха по времето,когато България беше социалистическа, а БАН беше една от най-глезените и дундуркани институции.Тогава в БАН се наместиха "наши" хора, днес там вилнеят и мрънкат за още пари техните деца и внуци.Къде го има това? Да се дава сигурна заплата,редовно да се внасят осигуровки и никой да не им търси сметка какво вършат? Да ходят на работа за по няколко часа седмично, уж през останалото време творят?
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН е Българска Академия на Безумията или БАБ :-)Място за нищо правене за едната заплата, място за интриги и психически тормоз, клеветничества, плагиятстване, точене на държавата ... БАН трябва да е изцяло друга система. Там даже и да бачка някой ми то нямат право работещите да купуват материали и оборудване свободно без обществена поръчка, и то са един път годишно ... Закона е пречката в случая
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете са оспамили и тази тема за да плюят по БАН. Не може цялата наука да е на проектен принцип - стига сте писали глупости. Понеже обществените науки са на проектин принцип затова не са обективни и разни бедни младежи развинчават мита Батак, плюят Време разделно, сквернят името на Левски. Най-нагло фалшифицират славянския ни произход и какво ли още не. Който плаща той поръчва пасквилите срещу България. Срам за управляващите, явно някой иска да ликвидира науката.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега тия искат пари, искате ама няма да има тоя път. То тва е свърталище на змии. Аз и много мой колеги сме готови да свидетелтваме за всички тия неща дето са се случили и се случват в институт по електроника при БАН. Нека разследващите органи проявят интерес и ние работещите в института сме готови да свидетелстваме за да се накажат виновните и измамниците. Сега ясно ли ви е, никой от тия в БАН не иска да работи с само да източва заплата, кви проекти кво финансиране не ги интересува изобщо!
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой колега в БАН, Кирил Марков, пак от института по електроника, много интелигентен и сериозен, и от злоба към него го наклеветиха, че е луд и го вкараха за 2 седмици в лудницата на 4ти километър. Колко убеждаваме, че не е луд и чак след две седмици го пуснаха. Натопиха го хора от института по електроника там наши колеги! Ето това е в БАН то са си интриги, системен психически тормоз, клеветничества, масово плагиатстване за отчитане на дейност, никаква безопасност на работата, източва на ресурси
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от тия в БАН имат фирми, и повечето време не са в БАН а дори и да са ползват ресурсите на БАН за техните си бизнеси. Има един друг луд и много злобен професорче Георги Атанасов, пак от института по електроника, и тоя си има и фирма в района на техническият университет. Е как така на заплата толкова години в БАН и си върти паралелно и фирмата. Тоя редовно кибичеше във фирмата си а заплатата в БАН му течеше!За разследване са всички доцентчета и професорчета в БАН! Трагедията е за младите там
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН трябва да го има но да се реформира изцяло! Това може да е добър старт за хайтек бизнес. Обаче в БАН да скарани на тема бизнес, те искат наука да правят, но българска наука, и каква е тази Бг наука не е ясно. Това за Здравко дето ослепя няма да им го простим, аз имам много як бизнес сега и ще ги съдим до последно а парите не са проблем вече. Директно отговорен за Здравко е Николай Донков един ненорма.лник дето ходи с налъми из института по електроника а си има и фирма Ники, а и БАН заплата
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се бачка в БАН за пари а заради тръпката да направя и открия нещо ново ... Тогава много ги яд търтейте там и се прислсмчват ... Един колега Здравко се казва ослепя там с едното око от липса на ултравиолетова защита, казва ли му, че е безопасно да гледа през обикновенното а не защитно оловно стъкло на вакуумната камера, като почна разследване фалшифицираха, че няма вредни лъчения там и се скатаха, че директора на института по електроника, Еников щял да бъде уволнен ... А Еников е алкохолик!!!
135
0
 
3
 
! Отговори
До 136,137. Краде се преди 6 години
Само че когато представиш нещо за публикуване,някой може да го препише, докато "отлежава" в редакцията, и после да публикува труда ти от свое име. На няколко мои колеги се беше случвало това и аз реших да представя достиженията по темата, която разработвам, в доклад на национална научна конференция.И какво? След 2 месеца, в научното списание-орган на моя институт, моите изводи, докладвани на конференцията, бяха нескопосано обобщени в зле написана статия. Авторката е под протекцията на директора
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БАН има двама световно изявени българи - океанологът Петко Димитров, който е дал работа на образно казано цял университет учени в щатите, които от години разкриват неговата хипотеза за "Потопа в Черно Море". Другият е проф. Лазар Филипов, на който приятели са му едни от най-популярните учени в света като Сет Шостак и Мичу Како, човекът може да си комуникира с тях вместо да ги гледа по телевизията.
133
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
България е колония, в колониите няма нужда от наука!
132
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Никола Тесла е правел голяма наука без да чака финансиране от никого и накрая е завършил живота си в мизерия, откритията му са били откраднати.Такава е съдбата на големите учени!