ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, имало пари

В бюджета за 2018 г. имало 5 милиона повече за БАН
31
ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, имало пари
Снимка: Булфото

Шефката на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, спуснати от сградата на БАН срещу парламента в знак на протест срещу недостатъчния бюджет за наука.

Напротив – според нея има достатъчно пари за учените, стига обаче да се използват както трябва.

Още по темата

"В бюджета за 2018 г. има 5 милиона повече за БАН в сравнение с тази година. Ръстът е 5%, малък е, но това са възможностите на бюджета", обясни тя. Според нея учените обвиняват държавата, че недофинансира БАН, но това не било така.

"За пръв път през 2018 г. от бюджета са предвидени 65 милиона за проекти, за които учените от БАН и от университетите ще кандидатстват, това са пари които те биха спечелили на проектен принцип, а така се финансират учените от цял свят", обясни Менда Стоянова.

Освен това за трета поредна година имало и програма за финансиране на млади учени.
 
Тя припомни, че през 2015 г. средствата по програмата не са били харчени както трябва, защото се оказало, че половината от тях си ги взели ръководителите на тези млади учени за техните си заплати.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обаче успял да оправи нещата и сега всичко било наред.

"Може би на учените от БАН не им харесва това, че трябва да се борят за заплати, че те са за проекти", допусна Менда Стоянова и допълни, че това е световната практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Няма такава световна практика - никъде! Държавна институция да се самофинансира от проекти. Хубаво - да допуснем, че това е някаква смислена практика за финансиране. Какво прави един докторант, който тъкмо е отишъл в тая академия и се чака той да й оправя рейтинга и да прави наука. Освен, че трябва да пише тепърва дисертация трябва да участва и в проекти, които му се явяват втора работа, защото дисертация не се прави за два дена. Науката не може да бъде икономизирана!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стига вечеНе си наясно. Много пари има за проекти и точно тези "сироти" учени от БАН ги взимат чрез частните си фирми, регистрирани на името на подставени лица. После разработват въпросните проекти, като безплатно използват лаборатории, уреди, помещения на БАН, а също и труда на най-младите си колеги, които не смеят да шукнат.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Тогава защо не патентоват постиженията си зад граница?Или там никой няма да им обърне внимание, защото въпросните "постижения" просто са преписани от чуждестранни научни списания.Нали се шумя около името на един нашенец, предложен за супер престижната награда "Декарт" за научни постижения? И защо го отсвириха?Защото "постиженията" му се оказаха преписани от руски научни списания. После преведени на английски и публикувани в чужбина. Но се оказа, че и там четат руските издания
20
3
 
10
 
! Отговори
Коригирам г-жа Менда преди 6 години
През 2008 и 2009 г., само на Фонд "Научни изследвания" към МОН бяхаотпускани по 100 МИЛИОНА ЛЕВА !!! И, наистина, за да вземеш част от тези пари, трябва да се пребориш на конкурентни начала.Защо БАН-аджиите не си кажат честно, че участваха със свои имена в тези конкурси като представители на БАН, а отделно кандидатстваха и от името на частните си фирми, регистрирани на името на някой роднина или приятел? А после ползваха базите на БАН, за да разработват проектите на частните си фирми!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе и аз ще обявя конкурс за моите данъци, медицинско осигуряване, дедесе-та, акцизи и други вноски. Нека Менда напише проект, пък ако спечели - оставам. Ако не - има и други държави, техните проекти съвсем не са за пренебрегване.
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
парите за проекти са само ако ги спечелиш. Доритогава трябав да дадеш пари на герб, пък и се удържат 20 процента ДДС. говорим за капиталови разходи и пари за заплати на СЛУЖИТЕЛИ. нека да не се смесват с проектите. Това че тече покривът на сграда не може да се опраив чрез проект.
17
6
 
12
 
! Отговори
Стига вече преди 6 години
Стига с тези проекти. Проекти са много успешни, но те са бонбончето на една торта. Никой не може да живее с едно бонбонче. Предлагал от днес МВР да живее само с Проекти, и да има вземе единия милиард.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18 ако знаеше в какив условия работят синоптиците в БАн щеше да се засрамиш. В Ф1 имат невероятни компютри които могат да ти измерят до минута времето но те струвата стотици милиони, също и екипи от аналитици. а в БАн покривът над главата на НИМХ се рони, няма отопление през зимата, квалифицирани магистри са почти на минимална заплата.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шефовете на МС съвет не крадат пари, разбира се. Горанов окраде МИЛИАРДИ, но не исак да пусне едно милионче за наука. Човека не исакше да пусне и пет милиона допълнително за ЧЕСТВАНЕ НА ЛЕВСКИ в неговата година, какво се чудим че намалява парите за БАН, след като Герб заложи КАТО СВОЙ ПРИОРИТЕТ ОБРАЗОВАНИЕТО.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички говорят за Вълчитрънското или рогозенското съкровище, но не пак са открити от учени от БАН и Университета. Археологията ни е най-силно оценената ни наука от Запада - три ААА-та, но и тя е част от БАН.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
знаете ли че министерство на отбраната работи с института по Катализ на Бан-Варна, който проверява дали мините наистина са се взривили. Вие въобще не цените труда на тези хора- тук работят най-добрите специалисти. Знаете ли че всички метереолози си сверяват часовника с НИМХ -БАн, а в БАн получават в пъти по-малко отколкото в БТВ или НОВА.
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами знаете ли например че БАН са създали патент - "сорт домати "Бела4, сорт домати " Трапезица", сорт домати "Бонония", сорт домати 4захарина", че "метод и система за унищожаване на вредители" е патентвоно от БАН. БАН има огромни патенти в билогичните, и инжинерните науки, но не може да се изхранва от тях, защото в нашата страна патентното право не е регулирано.
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а партията майка герб си окачиха суджучи на прозорците
10
4
 
12
 
! Отговори
gs преди 6 години
Всичко в държавата отива надолу.остава да ни спрат и евросубсидиите и ще ни лъснат ,познайте кое................
9
17
 
10
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Хайде бе учени от БАН. Без да съм адвокат на тиквата от банкя, сумарно всичките не можете да изнамерите едно изобретение. Никола Тесла ви завижда:)
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бесепарите се скъсаха да наливат пари последните 20 години за наука, че сте тръгнали да обвинявсте Боко и компания. Айде стига глупости
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радой Ралин най-точно го е казал "Сит търбух за наука глух"
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доживяхме неуките неграмотни депутати дето не знаят столиците да определят парите за наука пхаха.
5
6
 
14
 
! Отговори
ВИЦ преди 6 години
Камиларите от Рияд сега ще налеят в българската наука едни милиарди долари.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната герберка, която до дни ще подаде оставка...