Нинова към Симеонов: Откривате WC-та, а ДПС взе 22 млн.

БСП обвини ГЕРБ, че финансират нереформирани сектори
Обновена: 30 ное 2017 11:11 | 30 ное 2017 10:45,
74
Нинова към Симеонов: Откривате WC-та, а ДПС взе 22 млн.
Снимка: архив "Булфото"

"Г-н Симеонов, докато вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв., извън бюджета". Така лидерката на социалистите Корнелия Нинова се обърна към вицепремиера по време на дебатите по бюджета, продължили до три часа тази нощ.

Шефката на БСП обвини ГЕРБ, че разпределят излишъците в бюджета извън парламента, където би трябвало да става това.

"Това разпределение става така: ето пример - ПМС от 28.11. 2017г. ГЕРБ – 30 млн. лв в 35 общини, извън бюджета, ДПС – 22 млн. лв. в 35 общини, извън бюджета, всички останали общини в държавата – 3 млн. лв.", обясни Нинова и попита: "Какво става в държавата? Кой управлява? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори".

Според нея управляващите са превърнали бюджета от най-висшата форма на политика в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и политическо спокойствие.

Нинова разкритикува и разчетите на управляващите и ги обвини, че предвиждат повече пари в доказано неработещи системи.

Една от тях е образованието, анализите за което показвали, че неграмотността се увеличава и все повече деца отпадат от училище. Така било и със здравеопазването, където се увеличават закритите болници и хората, които нямат достъп до здравеопазване. Увеличавали се и хората, които са на прага на бедността.

"Това са процеси, които вървят от години, но ГЕРБ управлява в последните 8", каза Нинова и обясни, че БСП предлагат бюджет, чиято философия е повече пари, но за реформирани модели и системи на здравеопазване, образование и данъчна система.

Нинова разкритикува и липсата на предпоставки за сериозен икономически разтеж в проектобюджета на ГЕРБ, а според социалистите е нужна държавна политика за икономика и производство и държавна политика за борба с бедността.

"Потребление и инвестиции – няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира икономиката – с 80% са се увеличили цените на някои храни, според Държавната агенция за стокови борси и тържища, ток – 1.5% нагоре, вода 19%, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали местните данъци и такси и само 8, които са ги намалявали", изброи шефката на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари