След 18 часа работа: Депутатите продължават с бюджета днес

Заседанието продължи до 3 ч. след полунощ
30 ное 2017 06:54, Василия Пейчева
8
След 18 часа работа: Депутатите продължават с бюджета днес
Снимка: Архив, Булфото

Парламентът прекрати среднощното си заседание, което продължи повече от 18 часа.

Депутатите ще продължават днес обсъждането и гласуването на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2018 г., предава БТА.

До момента те успяха да гласуват бюджетите на някои от министерствата.

Парламентът отпусна допълнителни 254 хиляди лева за заплати в сферата на културата за 2018 г. и така предвидените средства за персонал в бюджета на Министерството на култура ще са общо 101 727 300 лева.

Увеличението на средствата отива по направление "Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование".

В срещите си с парламентарните групи преди приемането на бюджета синдикатите поискаха увеличаване на средствата за заплати в сферата на културата.

Чавдар Велинов от "БСП за България" посочи, че ще има 14 процента увеличение на единните разходни стандарти на читалищата и регионалните библиотеки, а за сценичните изкуства - 10 млн. лева повече от 2017 г. Това означава, че заплатите в сектора ще бъдат увеличени само с 6 процента, изчисли той.

Парламентът прие и разходи от 584 470 500 лв. за Министерството на образованието и науката за следващата година. Текущите разходи са 573 365 500 лв., като за персонал са предвидени 322 996 200 лв., в т.ч. за персонал без делегирани бюджети - 28 774 100 лв.

За периода 2018-2020 г. е предвидено поетапно увеличаване на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование с цел постигане на удвояването им през 2021 г.

С цел обвързване на финансирането с качеството на образованието, от следващата година ще бъде променена системата на делегираните бюджети като финансирането няма да зависи само от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на региона, а в по-дългосрочен период - и от качеството на образователния процес.

Депутатите записаха и 55 млн. лева повече за персонал в бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г. в сравнение с настоящата година.

Предвижда се увеличението на средствата ще бъде използвано за повишаване на ефективността при изпълнението на политиката в областта на сигурността и вътрешния ред, осигуряване на плащанията за възнаграждения и дължимите за тях осигурителни вноски във връзка с предвиденото увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 460 лв. на 510 лв., както и предвиденото увеличаване на вноската за фонд "Пенсии" за служителите, чиито правоотношения се уреждат по Закона за държавния служител, и лицата, работещи по трудово правоотношение.

Днешното пленарно заседание ще започне в 10.00 часа.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ОТ КОГА ДЕПУТАТИТЕ РАБОТЯТ НА ДВЕ СМЕНИ ? ЗАЩОТО СЕ РАЗБРА ,ЧЕ СА СЕ НАГОВОРИЛИ ЧАСТ ОТ ТЯХ ДА СЕ ПЪРВА СМЯНА ,ДРУГА ВТОРА А ТРЕТА ГИ НЯМА НИКАКВИ.....НЕ ЧЕ РАБОТЯТ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА СИ А РАБОТЯТ УСИЛЕНО ЗА СВОЯ ИНТЕРЕС И ТОГАВА СА МНОГО АКТИВНИ,В ОСТАНАЛОТА ВРЕМЕ СИ ЧЕТАТ НА ПОДАРЕНИТЕ ИМ ЛАПТОПИ КЛЮКАРСКИТЕ НОВИНИ, ЧОПЛЯТ СИ НОСОВЕТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ.... ЗА КОЕТО СИРОМАШКИЯТ НАРОД ИМ ПЛАЩА ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ...
5
0
 
0
 
! Отговори
Как Сийка преди 1 година
А-а-а,недейте така ,бе,хора - ами народните...,същите,де, работят по програмата "ден годи на храни" и си я...изпълняват! Не ги винете напразно!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ейййййй тея са се скъсали от бачкане ц, ц, ц - да ги оплаче човек, клети работари.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатите трябва да бачкат 24 часа и без това имат много работни часове да наваксват.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така се прави . Мътна глава - Бистър Бюджет .
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетът на МВР винаги се увеличава, а полицията така работи, че да се чудим за чий ... изобщо плащаме на тия тумбаци.