София и Рияд си помагат в туризма, енергетиката, транспорта...

В Саудитска Арабия до месеци ще заработи наше посолство
Обновена: 30 ное 2017 11:24 | 30 ное 2017 11:23, Веселина Йорданова
39
София и Рияд си помагат в туризма, енергетиката, транспорта...
Снимка: Правителствена пресслужба

Кралство Саудитска Арабия е заинтересовано от засилване на търговския обмен с България, посочи заместник-министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси д-р Абед Ал-Саадун на среща с министър-председателя Бойко Борисов в Рияд.

По неговите думи страната му има интерес от сътрудничество с българския бизнес в областта на индустрията, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани специалисти.

Още по темата
Премиерът Борисов посочи, че като важен транзитен център на енергийни потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа, България е заинтересована от засилване на диалога и сътрудничеството между страните-производители, транзитните страни и страните-потребителки на енергийни ресурси.

Борисов определи Саудитска Арабия като перспективен външноикономически партньор на нашата страна. Договорено бе създаването на работни групи, които да разгледат възможностите за сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни.

"Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката". Това каза Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд.

Промотираме България като атрактивна туристическа дестинация, посочи принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд.

"През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитска Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна", заяви министър Ангелкова и призова за насърчаване на двустранните контакти в туризма.

Още през октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, когато по покана на министър Ангелкова на официално посещение в България бе принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд.

Започваме съвместна работа с Министерството на транспорта на Кралство Саудитска Арабия по подготовката на споразумения за сътрудничество в областта на въздушния и морския транспорт. Това пък обяви транспортният министър Ивайло Московски след срещата си с министъра на транспорта на Саудитска Арабия Набил бин Мохамед Ал-Амуди.

Двамата обсъдиха проекта на спогодба във въздушния транспорт и изразиха категорична позиция, че чрез този документ отношенията между двете страни ще бъдат затвърдени. Това ще допринесе и за подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия, както и до увеличение на потока на пътници и товари.

Министър Ивайло Московски представи на своя колега възможностите за публично-частни партньорства в транспортната инфраструктура в България, както и концесионната програма на МТИТС. Двамата обсъдиха и въпроса за обмяна на опит и добри практики в строителството на метро.

Конкретни действия за засилване на практическото сътрудничество между Република България и Кралство Саудитска Арабия набелязаха външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

“На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции. Знаете, че имат план от миналата година да диверсифицират инвестиционните си намерения и да търсят вложения във всички сфери. Запознах министър Ал-Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България”, заяви след срещата вицепремиер Захариева.

“Виждам много възможности за инвестиции, особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”, заяви саудитският дипломат №1. За целта ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, основан през 1971 г. с цел да инвестира средства от името на правителството на Кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции.

През юли 2014 г. Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на Фонда да финансира нови дружества извън Кралството, като очакванията са той да стане най-големият суверенен фонд в света с активи от 2 трилиона долара. До момента чрез този инструмент Кралството е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. г., по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд, са обявени инвестиции за 40 милиарда долара отвъд океана.

Министър Ал-Джубейр прие поканата да посети страната ни, а същевременно обеща и пълно съдействие за намирането на сграда на бъдещото българско посолство в Рияд, което предстои да бъде открито през първата половина на 2018 г.

“Ние ще изпратим служители тук, за да проучат възможностите за настаняване на дипломатическата мисия. Първоначално вероятно ще наемем сграда. Обсъждахме варианти и да разменим собственост, тъй като и Кралството наскоро отвори посолство в София и е наело сграда”, заяви министър Захариева.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли определиха като огромни възможностите за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между двете страни. Подписано беше и споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор.

Документът създава възможности за изпълнение на съвместни проекти, обмяна на опит при използване на съвременни технологии в селското стопанство, животновъдството и рибарството, както и размяна на законодателства и политики, регламентиращи селскостопанския сектор. Той ще доведе до стимулиране на търговията със земеделски продукти чрез улесняване на достъпа до пазара на всяка от страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЛИТВЕНО КИЛИМЧЕ ДАРИЛИ НА БОРИСОВ.
32
0
 
3
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Саудитите предлагат за износ у нас най- големите Джамии в света- с вместивост вътре 5000 хиляди молещи се. Да внесем за София 3,4 такива.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът Борисов посочи, че като важен транзитен център на енергийни потоци..............И къде ги видя тези енергиини потоци?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VIJ DJAMIII VNOS GOLEMI I MALKI XODJI KORANI BEZBROI NA VI BEZ PARI.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KYV TURIZYM KOI DA XODI NA 60 GRADUSA?KYV TRANSPORT KAMILEN?KVA ENERGETIKA? BOKO POSTIJENIQ NULA.
28
1
 
12
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Моля никой да не си прави илюзията, че България е постигнала нещо в Риад в какъвто и да е план. Единствено Сакскобурготски постигна нещо като направи не частно а официално посещение . Водейки със себе си Голямото Мазну , показа на султана че неформално присъства в политиката на БГ. За Голямото Мазну остана разходката, излагацията и танцуването му със сабя.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия разраства влиянието си в Европа, включително в България. Да благодарим на краварите, благодарение на които европейците са длъжни да се съобразяват с най-дивия ислямистки режим в историята. На всичкото отгоре финансират ислямизацията в цял свят! Северна Корея е ангелче в сравнение с нези ненормални религиозни фанатици и сектанти. Ако може руснаците по погрешка да стоварят една водородна бомба там и всичко ще се реши.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЖАМИЯ ЩЕ ПРАВЯТ В СОФИЯ, НАЙ-ГОЛЯМАТА НА БАЛКАНИТЕ , НА БУЛ. ДОНДУКОВ И ВАСИЛ ЛЕВСКИ.ЗАТОВА БЕШЕ ВСИЧКО.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах, след като в Германия ни смятат за *** на Европа, управлявашите ли имат предвид или цяла България.Щото нали Марешки каза, че България се управлява от трите прасета, тримата *** и тримата и`диоти.
24
4
 
1
 
! Отговори
Браво Бойко преди 6 години
Каквото каже Бойко и султана това ще стане.Малките мишлета нямат право на глас.Мишлетата празнуват и пируват докато се появи котарака.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да на персите,НЕ на саудитците.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не желаем никакво сътрудничество на никакво ниво с терористите от СА.Абсолютна грешка е тази визита на ББ подтикван от алчния и лукав Симеон Борисов Сакскобургготски.Не желаем никакви "инвестиции" от арабите.Такива инвестиции заробват.
21
1
 
9
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Аз лично се чуствам много неприятно от тази визита.
20
1
 
7
 
! Отговори
Въпросъте е: преди 6 години
Трябва ли да си купуваме сега чаршафи и всичките му там такъми на арабското облекло?И трябва ли да учимае арабските танци със сабо, като Баце?
19
1
 
11
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Ти да си чувал за християни в Саудитска арабия?
18
6
 
0
 
! Отговори
IYI Kayi преди 6 години
Този султан да купи България и да приключи мизерията!В противен случай се очаква още 1335 години криза,мизерия и интриги.
17
2
 
15
 
! Отговори
Не разбрал.. преди 6 години
И това вече края на България ли е? След толкова прегръдки и целувки с Ердоган сега вече поканихне и тия с камилите и същите за които жените са животни а християните и още по долу...
16
2
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Докарах ви саудитци да ви строят пет звездни хотели и пак сте недоволни! Като нямате пари за пет звездни хотели ще копате картофи! С краля се договорихме да правим културен обмен. Аз ще му пращам българки, а той ще ми праща долари.
15
1
 
18
 
! Отговори
По разпореждане преди 6 години
По разпореждане на другаря Борисов саудитците ще строят у нас 50 броя 5-звездни и 60 броя 6-звездни хотели. Другаря Борисов веднага разпореди да бъдат изпратени 16 линейки за помощ на тези, които му вярват.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4. Колега, нямам против Иран и СА да си направят война и да се самоунищожат. Естествено предпочитам персите пред пустинните шебеци, жертви на маймунски инцест. Но Иран също са ислямисти. Рано или късно САЩ и Русия ще видят сметката на муслимите. А пък ако знаеш китайските комунисти колко обичат исляма.... преди време в една западна проминция някакви мюсюлмани в амок се бяха разбунтували. Ден по-късно се водеха безследно изчезнали хаха! :))))