Балкани, миграция... НС подкрепи темите за еврошефството

Депутатите определиха приоритетите и ги предложиха на МС
1 дек 2017 13:23,
4
Балкани, миграция... НС подкрепи темите за еврошефството
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Предотвратяване на незаконната миграция, борбата с престъпността и тероризма и разширяването на ЕС със страните от Западните държави. Тези теми очертаха депутатите като приоритетни в позицията на парламента по Програмата за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

След повече от два часа дебат решението бе прието със 154 гласа "за" и 15 "въздържали" се. В решението е записано, че Народното събрание изразява принципна подкрепа за обявените приоритети в проекта на програмата за европредседателството, като споделя основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

В документа депутатите определят приоритетните теми и предлагат на правителството да ги вземе предвид при окончателното приемане на програмата.

Още по темата

Една от основните теми е създаването на нов импулс в процеса на разширяване на ЕС към страните от Западните Балкани като гаранция за стабилността, икономическото развитие и социалния прогрес както в Югоизточна европа, така и на европейския континент. Също така да се окаже подкрепа за реформите в страните-кандидатки, за да постигнат по-бързо критериите за членство и да се работи за трайно преодоляване на съществуващите националистически и радикални убеждения.

Друг приоритет е финализирането на реформата на Общата европейска система за убежища и приемането на ревизиран Дъблински регламент, както и да се постави фокус върху предотвратяване на незаконната миграция и трафика на хора с целенасочени мерки.

Да се работи за по-добро взаимодействие и обмен на информация и данни между националните служби за сигурност на държавите-членки срещу тероризма и престъпността.

В решението бе записано и да се продължи подкрепата на развитието на европейския стълб за социалните права и неговите три основни елемента - равни възможности и достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд, социална закрила и приобщаване.

От ДПС също имаха свой проект за решението за програмата на европредседателството. От движението настояха да се приеме финален документ от срещата на върха в София за Турция, който да потвърди политическата воля на ЕС в подкрепа на демократичните процеси в Турция и продължаване на преговорния процес. Също така от ДПС предложиха етническият модел у нас да бъде представен като успешно реализиран модел за решаване на междуетническите проблеми.

Предложенията обаче не срещнаха подкрепата на депутатите и те бяха отхвърлени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nai bednata v eu evroschef.i kakvo ot tova po visoki li schte sa ni dohodite korupziata kak e ? Ubiistva isnasileni stari jeni tel ismami schte is4esnat li
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Stiga staja demagogia povischete oensiite s pone 300 lv na tesi koito vsimat 920 lv saok dr do 320 jivehatv miseria saplata 520 lv goranov menda i drugarite ot gerb po svtesi oari ne mogat ds jivejat a nie i dezata ni kak jiveem nie si snaem stiga laje be
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей Позитанските писачи ги няма днеска. Не е добре това, сигурно са ги събрали някаква диверсия да кроят
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката:Снимката е образно доказателство за целта и смисъла на "Освобождението" !Троянският кон е стъпил заплашително и безцеремонно с копита на главния вход на българското Народно събрание !БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !