Бракониерство, събиране на дърва... Наказанието – затвор!

Ако щетите са над една минимална заплата има и глоба до 20 бона
19
Бракониерство, събиране на дърва... Наказанието – затвор!
Снимка: Булфото

Затвор за незаконна сеч на дърва. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от Обединените патриоти.

Според поправките всеки който сече, добива, взема или извозва каквито и да е било дървета или части от тях и когато щетите са над една минимална заплата, се наказва със затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Същото важи и за пренасяне на паднали дървета.

Действащите разпоредби предвиждат преписките за незаконна сеч да се пращат в прокуратурата, но се оказва, че в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват и се връщат отново на горските служби, обясняват патриотите.

Така че те настояват мерките да се затегнат и вече тези престъпления, които касаят щети до една минимална заплата да станат предмет само на административното производство, а целта е да се повиши налагането на глоби и тяхната събираемост.

Промените предвиждат още построяването на сграда в горска територия без правно основание да се квалифицира като престъпление. Горските също се включват в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които също е престъпление.

Патриотите искат още да има и по-високи санкции за бракониерство.

За убийство на едър дивеч без нужното разрешение наказанието да е до 2 години затвор или пробация до 4 години и глоба от 1000 до 5000 лева, искат от ОП. Това означава, че санкциите скачат поне 10 пъти. Досега при незаконен лов авджиите можеха да бъдат глобени между 100 и 300 лева или евентуално със затвор до 1 година.

Прецезират се и разпоредбите, когато се лови дивеч извън разрешеното време и без билет. Според текстовете, внесени от патриотите санкциите за това ще са от 6 месеца пробация и глоба до 300 лева и ще важат и когато щетите са над една минимална заплата.

Криминализира се и съхранението, пренасянето, превоза и укриването на незаконно убит или уловен дивеч, е записано в мотивите. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева.

Същото ще важи когато даден човек намери болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира. При рецидив пък се предлагат затвор до 5 години, глоба и вземане на разрешителното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отново популизъм и нищо повече. Имаме планина, има дърва за огрев и дърва за материал, при правилно управление всичко би си било на мястото. Справете се с корупсцията сред горските и не мислете за падналото дърво, което бай Иван ще издърпа с магарето.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и за возене в градския транспорт без билет има глоба по закон 40 лв. но за НЯКОИ има доживотен безплатен неписан абонамент...ако ме разбирате! Абе смех от "***".
16
7
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Ако забранят добиването и използването на дърва за огрев ще има повече полза
15
2
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 10Този закон няма да хваща ***.Наказание ще има ако дървесината е над мин заплатаЕдна каруца събира 1-2куб. максимум.Дори да изчисляват по пазарни цени пак са 110-130лвПродължават да коват неработещи закони.Всички депутати трябва да минават тест за интелигентност.Всички
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз питам - кой разрешава да се смъкват българските гори, да се мелят във фабрики като Кроношпан, има още няколко такива, да се изнасят, да се оголват баирите и никой да не залесява?Кой си пълни ненаситната гуша от това?Така нареченият цар -скумрия, или ДПС?Безобразно се изсякоха горите и върволиците от камиони с ремаркета не спират!!!Как няма да има бедствия!Пустиня стана България, хора!Не сме в добри ръце!
13
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 6 години
1. А как се изчисляват щети? Взима се предвид цената на куб. м. на пазара и към нея добавят ли се разходите за закупуване, превозване, засаждане на дърветата и времето което ще бъде необходимо да израснат колкото отсечените такива? 2. Посегателство върху който и да е човек е престъпление и трябва да се наказва строго!
12
1
 
13
 
! Отговори
Чачо преди 6 години
е че то една минимална заплата е един камион с дърва. те, ако крадеш по един камион няма проблеми.
11
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Дърва събират и българите, не само ***, тъй, че тоя закон е удар срещу определена прослойка "ком.унета". Така, че "Патриотите" са вредни. И обслужват дървената мафия.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оо, супер, дано да минат поправките. И почвайте да строите затвори за ***.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и до сега по закон си имаше наказание за бракониерство. Е, и!?
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в тази държава се прави с цел. Целта е да е колкото се може по гадно на народа, за да бъдеме в постоянен страх от нещо! Тъка няма да имаме време да надигнем глава!!
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния закон, който по документи трябва да събира глоби от дървената мафия, ама всъщност ще касае само кокошкарите, които събират съчки да се сгреят, но не и онези, които извозват цели камиони по нощите
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да,но в затвора трябва да се работи яко,а не обществото да издържа затворниците за да си почиват.Те трябва да ремонтират пътища и язовирни стени,да залесяват гори,да копаят напоителни канали,да почистват корита на реки и всякаква такава дейност в полза на държавата.Който реже гора-да засади десетократно.Толкова ли е сложно и трудно за-изпълнение?Или липсва политическа воля.Щото престъпниците после няма да гласуват за нас
5
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 6 години
Ама само, когато щетите са над една минимална заплата. А те с коньовете и каручката си ги карат, то това е под една заплата.
4
5
 
26
 
! Отговори
маке преди 6 години
дивеча рибата горите водите реките и так далее са държавна собственост демек принадлежат на всички демек и на мене а тва че дръжавата сака да печели на мой гръб не ке да стане спирт за 80 стотинки ми го продават за 16 лв литъро ами ке си варим домашарка тютюн за левче ми го дават за 5 ами ке си купувам нелегален свръшил съм работа за 5000лв плащат ми 500 ами не ке да работим и так далее
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са само ***. От провинцията всички "берат"като за последно с камиони и машини. Горските са пияници и няма проблем с тях. Пък и като се познават и са от едно село какво може да му каже?
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а си запалил огънче в гората, а са те вкарали в затвора. :-) Те не можаха да преборят онези, които секат и изнасят с камиони, та за падналите дървета се загижили. Сложете мораториум върху износа на необработен дървен материал, забранете продажбата на държа за огрев и нещата ще се решат мигновенно. Не с тежки репресии, с решения, които работят.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо, ама как точно ще се съберат по 20 бона от *** колкото до затвора те го нЕмат за нищо влизат, излизат и пак по старо му.