Заради ремонта на "Невски": БСП запъти бюджета към съда

ГЕРБ доволни: Така ще стане ясно, че няма нищо нередно!
27
Заради ремонта на "Невски": БСП запъти бюджета към съда
Снимка: архив "Булфото"

След снощния скандал с парите за ремонта на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ и Зографския манастир между управляващи и опозиция БСП дава Закона за държавния бюджет на Конституционния съд.

Социалистите се надяваха, че в макрорамката ще бъде записано, че ще има 1,130 млн. лв. за ремонта на двата храма, защото били получили такова обещание от кабинета.

В крайна сметка обаче текстът не влезе в закона за бюджета, но финансовият министър Владислав Горанов обеща на левицата, че ще се намери начин инвестицията в тези обекти да бъде реализирана.

"Законът за държавния бюждет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване, не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", обясни снощи Горанов.

Още по темата

Социалистите обаче се ядосаха на това поведение и днес започнаха процедурата за оспорване на закона пред КС.

"Това е пореден опит на неглижиране на парламента и вече се превърна в политика“, скочи червеният Жельо Бойчев и допълни, че финансовият министър им бил обяснил, че нямало смисъл да правят предложения за промени в бюджета, защото нямало да видят бял свят, което било недопустимо.

Според съпартиеца му Васил Антонов Народното събрание се е превърнало в мокър печат на финансовия министър.

Той е убеден, че при това положение, ако наистина бъдат осигурени над един милион за двата храма, както обеща Горанов, ще пострадат останалите, защото бюджетът на дирекция "Вероизповедания“ си остава същият.

Освен това парите били за всички вероизповедания у нас и на практика повечето отивали за заплати на служителите.

От БСП обаче няма да искат от президента Румен Радев да наложи вето върху закона за бюджета, защото, както отсече Драгомир Стойнев, това било изцяло парламентарна битка.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък коментира, че е много доволна от решението на БСП да даде закона на КС, защото така най-добре щяло да се види, че няма нищо противоконституционно в него.

Според нея проблемът бил дошъл от това, че червените не са си направили предложението в бюджетната комисия между първо и второ четете, както изисква процедурата.

Заради това се стигнало до положението, при което в крайна сметка парите за ремонт на църквите нямало как да бъдат записани в разчетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
10
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
Кпмунделите докога ще се занимават с дребнотемия и глу.пости. Ама те друго не могат и да измислят, затова.
6
8
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 4А ти явно си фен на "Седморката на Блейк"Първо това че е княз на Новгород не го прави руснак защото по това време още ги няма.Второ какви турци кви пет лева те гонят.По него време е на модa Зл.орда.Трето...вече срещу заплащане.Няма да те уча без пари
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър I Ярославич Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263.Обикновено е смятан за една от най-важните фигури на средновековна Русия, а изследователи разглеждат управлението му като начална точка на формирането на руския етнос.Александър Невски провежда политика на сближаване с Източноправославната църква в противовес на европейското влияние. Той нанася две тежки поражения на католическите сили на 15 юли 1240 срещу шведите в битката при река Нева и на 5 април 1242 срещу турците в битката на Невското езеро.
4
12
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Александър Невски е руски княз, който е разбил турците при едноименно езеро и не им е позволил да навлязат в Русия.Затова е национален герой на всички християни, ама ти явно не си такъв.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катедралата Невски-обрязания
2
11
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1Кой е пък този.Самите руснаци не знаят кой е а ние кръщаваме църква на него.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с това фамилиарно-просташко "Невски".Катедралата се казва "Св.Александър Невски" !