Заради ремонта на "Невски": БСП запъти бюджета към съда

ГЕРБ доволни: Така ще стане ясно, че няма нищо нередно!
27
Заради ремонта на "Невски": БСП запъти бюджета към съда
Снимка: архив "Булфото"

След снощния скандал с парите за ремонта на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ и Зографския манастир между управляващи и опозиция БСП дава Закона за държавния бюджет на Конституционния съд.

Социалистите се надяваха, че в макрорамката ще бъде записано, че ще има 1,130 млн. лв. за ремонта на двата храма, защото били получили такова обещание от кабинета.

В крайна сметка обаче текстът не влезе в закона за бюджета, но финансовият министър Владислав Горанов обеща на левицата, че ще се намери начин инвестицията в тези обекти да бъде реализирана.

"Законът за държавния бюждет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване, не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", обясни снощи Горанов.

Още по темата

Социалистите обаче се ядосаха на това поведение и днес започнаха процедурата за оспорване на закона пред КС.

"Това е пореден опит на неглижиране на парламента и вече се превърна в политика“, скочи червеният Жельо Бойчев и допълни, че финансовият министър им бил обяснил, че нямало смисъл да правят предложения за промени в бюджета, защото нямало да видят бял свят, което било недопустимо.

Според съпартиеца му Васил Антонов Народното събрание се е превърнало в мокър печат на финансовия министър.

Той е убеден, че при това положение, ако наистина бъдат осигурени над един милион за двата храма, както обеща Горанов, ще пострадат останалите, защото бюджетът на дирекция "Вероизповедания“ си остава същият.

Освен това парите били за всички вероизповедания у нас и на практика повечето отивали за заплати на служителите.

От БСП обаче няма да искат от президента Румен Радев да наложи вето върху закона за бюджета, защото, както отсече Драгомир Стойнев, това било изцяло парламентарна битка.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък коментира, че е много доволна от решението на БСП да даде закона на КС, защото така най-добре щяло да се види, че няма нищо противоконституционно в него.

Според нея проблемът бил дошъл от това, че червените не са си направили предложението в бюджетната комисия между първо и второ четете, както изисква процедурата.

Заради това се стигнало до положението, при което в крайна сметка парите за ремонт на църквите нямало как да бъдат записани в разчетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
2
 
! Отговори
А, БЕ... преди 6 години
....КОЙ БЕШЕ ТОЯ "НЕВСКИ" ,БЕ...??!!!НЕ БЕШЕ ЛИ ЛАНИ........ У ВИП-БРАДЪРА , ДЕТО ВСЕ СЕ НАПИВАШЕ, КАТО РУСКА КИРКА......??!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 23: "По тази логика трябва да се деканонизират и св. Георги и св. Методий."................По тази логика може да се канонизират и Сталин, и Хитлер... !!!
25
5
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименПрочети историята на БКП и после говори за култура ... от комунисти... космос и магаре .БОЖЕ ПАЗИ.. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯГАТ ОТ БГ А УМНИТЕ.ЕДИН ДЕН ДА СЕ ВЪРНАТ.НО СТАЯ ПАРТИЯ НЕ СТАВА
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менда Стоянова настоява да се борят в БАН .... от БАН приели предизвикателството и я чакат на тепиха
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20По тази логика трябва да се деканонизират и св. Георги и св. Методий.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следваща стъпка - свикване на парламента 2 пъти годишно, както по комунистическо ..
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БСП са гад.иниДа, прав си. Грижите за културата са дребнотемие и глу.пости, това да не ти е халтурата?
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ал. Невски е военен пълководец и като такъв пряко или косвено е бил съучастник в избиването на хора. Такъв човек по каноните на Православието не може да бъде канонизиран за светец, докато в руската църква може просто до бъде назначен !Цитат: В Руската църква...За Синодалния период до 1917 година канонизирането на светии за общо честуване се извършва от Св. Синод и се утвърждава от Императора, по представен от Синода доклад."
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11И да се върнат на русия руските безбожни стенописи (поне каквото е останало от тях) и камбани, пък руснаците да ги правят каквото искат!
18
6
 
7
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Клоуните кога ще престанат да се вземат на сериозно :) Бащите им взривяваха църкви и убиваха свещеници - те се правят на загрижени за Ал. Невски ?!?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера къде отиват парите на манастирите. Всяка черква и манастирче събират огромни средства и пак нямат пари. Нали самите те казват кесаревото кесарю, божието богу. Да карат със собствен капитал. Ако са нужни на Господ, той ще им даде нужното, ако ли не, то да се омитат.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път посетих св. Ал.Невски в 1973г. и след това съм я посещавал много пъти. Тя става все по-отвратителна и символ за деградацията на България. Стенописите вече почти не се виждат, виждат се следи от течащ покрив, подът е изровен на много места и т.н. Ако искаме да я подновим ще трябва да искаме помощ от Русия. У нас има много малко хора, рисуващи стенописи и никакво производство на църковна утвар.Почистването и реставрирането на стенописите ще отнеме минимум 4-5г.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с бюджет 2018, герб разпускат армията
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистиески бюджет, нищо повече от герб
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите осакатиха бпц обезвериха народа сега пък се загрижиха кога вече никой ги не ще
12
4
 
0
 
! Отговори
обективно преди 6 години
До Анонименне турци, а тевтонци. Има известна разлика.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, докога ще търпите най-голямата църква в центъра на столицата на православна България да носи името на един измислен светия, натрапен ни от Руската империя, която го има за свой собствен патрон и закрилник !Крайно време тази църква да възстанови името си - Св. Св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ !
10
8
 
8
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Горките БСП май влст никога повече няма да видят
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър Невски е мохамеданин, у нас не е канинизиран за светец
8
7
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Нанася две тежки поражения на католическите сили.....на шведите'40 и на ТУРЦИТЕ'42.Наясно ли си какви глупости си написал.