Каракачанов: Не е коментирана темата за продажба на оръжие за Саудитска Арабия

Той коментира и присъствието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски
Обновена: 3 дек 2017 22:52 | 3 дек 2017 22:47,
52
Каракачанов: Не е коментирана темата за продажба на оръжие за Саудитска Арабия
Снимка: архив, Булфото

По време на посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия не е коментирана темата за продажба на оръжие. Това заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той увери, че България тръгува с оръжие само със страни, които не са в ембарговия списък.

"Търговията с оръжие не е била тема. В България практиката е такова оръжие да се изнася за страни, които не са в ембарговите списъци, няма ограничение за тях. Има междуведомствена комисия, през която всеки един лиценз минава, одобрява се или не се одобрява, но за търговия с оръжие не е ставало въпрос", коментира Красимир Каракачанов.

Той каза, че Саудитска Арабия инвестира огромни средства в сигурността си и в противодействие на тероризма и на екстремални идеологии. 

"Мисля, че тук има много голямо поле за сътрудничество. Това, което имаме като предварителна договорка, е между Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия и МВР на Република България да се подпише един предварителен меморандум и да се установи едно много по-тясно сътрудничество за обмен на информация, обмяна на опит, обучение на кадри", допълни още той.

Каракачанов коментира и присъствието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в делегацията за визитата.

"Саудитска Арабия е монархия и те уважават биши или настоящи монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше гост на делегацията при посещението в Риад. Всеки един фактор, който може да допринесе, без значение дали е бивш монарх, бивш министър, бивш президент или пък човек с контакти някъде, не трябва да се пропуска. В края на краищата, за добро или за лошо, в тази част на света тези традиции имат своето значение", подчерта Каракачанов.

Според вицепремиера обаче присъствието на бившия премиер във визитата не означава, че неговата роля във вземането на решенията в политическия живот се засилва. ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по казуса с т. нар. "царски имоти". 

По думите му, решението, което може да се намери е царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост, както е бил решен казусът в Гърция и Сърбия.

"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите факти. Така че, докато той е жив, мисля, че това обръщение (Ваше Величество) е въпрос на възпитание и отношение. Но, оттук нататък това не означава, че ние можем да говорим за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво наследство, дължащо се при институция, наречена "монархия". Ние сме република. Това е факт и то безспорен факт. Той не подлежи на какъвто и да е коментар и на каквото и да е съмнение", настоя Красимир Каракачанов и допълни, че през 2009-та година е наложен мораториум за разпореждането с тези имоти, "тоест те да не могат да бъдат продавани, препродавани или прехвърляни, след което имаше няколко дела". 

"Мисля, че по три от делата има решение на Българския съд на три инстанции, че тези имоти, които са управлявани от Интендантството по време на Царство България, са не частна собственост на Симеон Сакскобургготски или на неговите наследници, или на неговите предшественици, а са държавна собственост. Имаше имоти, които безспорно бяха върнати, тъй като са частна собственост още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд", допълни вицепремиерът.

"Аз съм убеден, че националният интерес ще бъде защитен, но този въпрос първо трябва да бъде коментиран, преди да се предприемат действия в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде обсъден на коалиционен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим такъв закон", каза още той.

Вицепремиерът заяви, че няма причина да се бави ратифицирането на договора с Македония от Народното събрание и това предстои. Според него, трябва да бъде реализиран коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо през териториите на България, Македония и Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
31
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
Хайде бе: този министър за балъци ли ни смята?! Толкова оръжие и боеприпаси продадохме на ислямистите именно чрез Саудитска Арабия . То не бяха гранатомети, базуки, мини, артилерийски снаряди, ПТУРС-ове, НУРС-ове... Дори имаше снимки на наши снаряди и боеприпаси за РПГ-7, намерени в склад на ИД! А оръжейните търговци се гаврят, заявявайки, че продаваме на търговци и по-нататък не се интересуваме къде отива стоката... А чрез USA търговци малко ли стока продадохме! Този да не се прави на наивник!
45
0
 
31
 
! Отговори
Колеги преди 6 години
ШШШът. Колеги, да си имаме уважението. такива сделки не се коментират.
44
0
 
41
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този като военен министър,щом не е сключвал зделки за продажба на оръжие,за къв ч.п е ходил до там,на разходка ли,или да прави вятър на чаршафите ????
43
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебело Прасе с картонче в ДС
42
1
 
40
 
! Отговори
Генерал преди 6 години
Абе Краси, абе Каракачанов... кой пък ще ти иска мнението и ще обсъжда с тебе такива сделки? Ти не си фактор в тези неща, от тебе нищо не зависи, кой те брои изобщо за жив, та се изказваш по въпроса? На тебе работата ти е да козуриваш на ББ и да си послушен, че иначе, нали знаеш? Клати си там шкембето в министерския стол и не се меси на големите момчета в работите!
41
2
 
38
 
! Отговори
158 преди 6 години
Отишли са за изтанцуват по един танц със саби хахах.. И да нахранят арабските крави, по официалната им версия. Да сА чудиш що чини там военния министър и кво общо има с кравите. Та той е прасе, а те не ядат свинско!
40
0
 
36
 
! Отговори
Малоумен шкембар преди 6 години
До Червен колошарПърво да натикат пребоядисаните чичаци,които "Оправляват"нашата тАритория в дупката на мишките .а после да мислят кой къде да патува.
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МИРО:По-*** едва ли е от теб!
38
3
 
31
 
! Отговори
Червен колошар преди 6 години
До танц със сабиДа минават, още по добре за българите е червените клошари да се изнасят от наша таритория
37
1
 
34
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Нема лошо хората ще почнат да се самоопределят като сърби, румънци и гърци.
36
0
 
42
 
! Отговори
танц със саби преди 6 години
Тази сутрин по нова граждани от Белоградчик поискаха да минат към Сърбия,защото тамсе живеело по-добре.Причини-закрити всички предприятия,а сега и болницата за капак.
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавата да стопанисва имотите на царя, имотите трябва да се обяват за исторически паетник нека да живее вътре и сам да си ги стопанисва.
34
1
 
37
 
! Отговори
xexe преди 6 години
Да бе , данеби Доцент Борисов да засегна темата за българската писменост и великоморавските братя ???
33
1
 
48
 
! Отговори
МИРО: преди 6 години
ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е ТОЛКОВА Т.П, КОЛКОТО ПЪРВИТЕ ДВАМА
32
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлив дедо никога не е бил цар, няма и да стане! Това са историческите факти! Срам ме е от шкембе воеводата....
31
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанче, храни гуша да те слуша бате а за народа да не ти пука! Нали така работихте вие там тайфата
30
3
 
36
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Ще продаваме на арабите руски задни части и техните слуги в България..ха.ха арабите си падат по такива..ха.ха
29
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали спазвахте ерикецията. Под "храна за крави" ние какво друго да си помислим?
28
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е имало тъмна сделка за имотите по време или дори още преди това посещение... Един човек може да е казал срещу определена сума в суджуци или не имотите може и да бъдат върнати... Предстои да видим в скоро време каква е била договорката
27
10
 
35
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Че какво оръжие произвежда гай *** та и ще ги продава в Саудитска Арабаия?? Ай сихтир!!