Каракачанов: Не е коментирана темата за продажба на оръжие за Саудитска Арабия

Той коментира и присъствието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски
Обновена: 3 дек 2017 22:52 | 3 дек 2017 22:47,
52
Каракачанов: Не е коментирана темата за продажба на оръжие за Саудитска Арабия
Снимка: архив, Булфото

По време на посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия не е коментирана темата за продажба на оръжие. Това заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той увери, че България тръгува с оръжие само със страни, които не са в ембарговия списък.

"Търговията с оръжие не е била тема. В България практиката е такова оръжие да се изнася за страни, които не са в ембарговите списъци, няма ограничение за тях. Има междуведомствена комисия, през която всеки един лиценз минава, одобрява се или не се одобрява, но за търговия с оръжие не е ставало въпрос", коментира Красимир Каракачанов.

Той каза, че Саудитска Арабия инвестира огромни средства в сигурността си и в противодействие на тероризма и на екстремални идеологии. 

"Мисля, че тук има много голямо поле за сътрудничество. Това, което имаме като предварителна договорка, е между Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия и МВР на Република България да се подпише един предварителен меморандум и да се установи едно много по-тясно сътрудничество за обмен на информация, обмяна на опит, обучение на кадри", допълни още той.

Каракачанов коментира и присъствието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в делегацията за визитата.

"Саудитска Арабия е монархия и те уважават биши или настоящи монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше гост на делегацията при посещението в Риад. Всеки един фактор, който може да допринесе, без значение дали е бивш монарх, бивш министър, бивш президент или пък човек с контакти някъде, не трябва да се пропуска. В края на краищата, за добро или за лошо, в тази част на света тези традиции имат своето значение", подчерта Каракачанов.

Според вицепремиера обаче присъствието на бившия премиер във визитата не означава, че неговата роля във вземането на решенията в политическия живот се засилва. ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по казуса с т. нар. "царски имоти". 

По думите му, решението, което може да се намери е царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост, както е бил решен казусът в Гърция и Сърбия.

"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите факти. Така че, докато той е жив, мисля, че това обръщение (Ваше Величество) е въпрос на възпитание и отношение. Но, оттук нататък това не означава, че ние можем да говорим за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво наследство, дължащо се при институция, наречена "монархия". Ние сме република. Това е факт и то безспорен факт. Той не подлежи на какъвто и да е коментар и на каквото и да е съмнение", настоя Красимир Каракачанов и допълни, че през 2009-та година е наложен мораториум за разпореждането с тези имоти, "тоест те да не могат да бъдат продавани, препродавани или прехвърляни, след което имаше няколко дела". 

"Мисля, че по три от делата има решение на Българския съд на три инстанции, че тези имоти, които са управлявани от Интендантството по време на Царство България, са не частна собственост на Симеон Сакскобургготски или на неговите наследници, или на неговите предшественици, а са държавна собственост. Имаше имоти, които безспорно бяха върнати, тъй като са частна собственост още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд", допълни вицепремиерът.

"Аз съм убеден, че националният интерес ще бъде защитен, но този въпрос първо трябва да бъде коментиран, преди да се предприемат действия в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде обсъден на коалиционен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим такъв закон", каза още той.

Вицепремиерът заяви, че няма причина да се бави ратифицирането на договора с Македония от Народното събрание и това предстои. Според него, трябва да бъде реализиран коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо през териториите на България, Македония и Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитите имат стари изтребители за продаване.
5
0
 
56
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Ятагани ще купуваме ли ? Пълно безобразие ....."потомъка" на великите Хан-ове и Цар-е ...да танцува с ятагана срещу който Хан Тервел се е борил за да спаси България и Европа ! И Е УСПЯЛ !
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, знаех си, че ще молим СА техни полицаи да охраняват НДК по време на председателсвото ни.
3
2
 
58
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Все бех виждал ама тиква със сабя да танцува не бех виждал!
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ Е АГЕНТ-ДОНОСНИК НА ДС. ПОСЛЕДНИТЕ ДОНОСИ В ДОСИЕТО МУ СА СЛЕД 10 НОЕВМРИ 1989 Г. СРАМ И ПОЗОР!!!
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитският крал приема само крале, царе и президенти.За тиквите има други служители.Според ранга.