Съдбата на "царските" имоти – в ръцете на съда или на НС

Кабинетът не можел да направи нищо, прехвърли топката
Обновена: 4 дек 2017 12:34 | 4 дек 2017 11:55, Камелия Цветанова
72

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Работната група, която се занимава с казуса с т.нар. царски имоти прехвърли топката в полето на парламента.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

Още по темата

Дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд обаче тя не пожела да прогнозира, защото не можело министър да разпорежда на законодателната власт.

"Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива", коментира Цачева.

Според нея сега изходите от ситуацията са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски. 

От думите й стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове от потомците на Борис ІІІ в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че делата за имотите си продължат и отрече информацията, че е коментирана възможонстта за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

Делото за "Царска Бистрица" също не е спирало.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой съдия в европейско съдилище няма да падне толкова ниско, че да отсъди в полза на алчния грабител Симо Ментата!Крадливият мадридски старчок ще загуби всички дела в Европа, така както ги загуби в България.Имотите са на българската държава, щом страната ни отдавна не е монархия. Дори и в миналото са били на институцията българска монархия (на короната) , а не на престъпната Кобургска династия, донесла ни национални катастрофи и заличила така и малкото хубаво, което е направила.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да спечели делата ние пак ще гласуваме за монархисти или комунисти и пак ще му вземат имотите на измисления цар да си ходи в Австрия или Испания тоя дъртак. Tой дори не e българин, а някакъв *** може и латинос да е деева и *** дори едно куче е по-чистокръвно от тия измислени аристократи.
40
19
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Разбира се, че има документи и това се знае от всички грамотни хора.Няма как в нормален съд Царя да изгуби имотите си, затова и всички знаем колко е зле нашия съд, затова Симеон си търси справедливост в европейски съд.Не случайно и герберите са в паника, защото от Европа ясно им дадоха сигнали, че знаят какво се случва. А останалите...ами за тях не е лесно да четат...по-лесно им е да тролят и плюят срещу Царя.
39
4
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До ИстиХахаааааа!...коя е тая чисто българска династия бе човеко? Ти знаеш ли че чисто българските династии свършват с първото българско царство? Династиите на Асеневци Тертеровци и Шишмановци са с кумански произход. А следващите с незнам какъв си произход
38
3
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
баба Ви Цецолана знаела че имало три жалби но не знаела докъде са стигнали?! Чакала да и се обадят, пък после и тя на нас. Ами питай адвокатите които защитават интереса на държавата бе! Въобще има ли такива. При такова безхаберие бъдете сигурни какъв ще е изхода на делото. Давайте имотите на човека, на държавата не и трябват! Вижда се!
37
12
 
2
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Ако дадем на Кобургота да ни вземе дворците,значи сме се отказали да възстановяваме нашата монархия и сме се примирили,че тази кауза е завинаги изгубена! Ние обаче не сме се примирили- имаме право да възстановим монархията и да си изберем цар от друга,чисто Българска династия,а не да слагаме черта на всичко и да разпродадем държавните си институции на този или онзи! Дворецът е бивша,а може би и бъдеща държавна институция: какво правим ако го продадем???
36
3
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Царят от кого е купил дворците та и документи за покупко-продажба има ти надмина всички очаквания бе ***.
35
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите са си на Царя. Има си нотариални актове и като нищо ще осъди България в Страсбург хем да му ги върне, хем да му ги плати, а също и обезщетение за разтакаването.
34
2
 
14
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Дворците на Българските царе не може да са обект на спекула и търговия- това е все едно собственикът на земята,в която е направен Мадарския конник да иска да си го реституира,а после да го продаде. Българските национални светини- на продан??!!
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашенските само от съда в Страсбург разбират. Дано Царят не се подлъже да прекрати делата против измислената държава БГ.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стрина Цеца с галошите е типичен потомстен политик като Асад Ким и някои други дииктатори изкарващи по 50 години във власта.
31
9
 
4
 
! Отговори
ami преди 6 години
Гледам троловете не спират да лъжат.За тяхно огромно съжаление си има документи.И сред тях са тези за покупките на частните имоти на царската фамилия.Както днес всеки има право да си купува каквото иска със заплатата си, с пари от заеми и със спестявания, така и било и тогава. Но за разлика от останалите ни политици, Царя има всички документи за това. Затова и без проблем ще осъди страната за това, че не му позволяват да ползва заграбените му от комунистите имоти.За всеки имаше реституция.
30
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Прав си частично царят е длъжност като всяка друга при монархията длъжноста цар е най-висока, но царят не е държавата както и един хлебар не е. Дори царят има съвет царедворци, министри и тъй-нататък.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нова династия дойде на власт,новият цар къде ще посреща своите царедворци и ще назначава нови правителства- в градинката пред "Кристал" ???
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко реши да му се умилква и да си му ги даде тез имоти дет били на Интендантството -т.е. на държавата.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E, нали Царят е от ГЕРБ или по-точно ГЕРБ са производни на царската партия НДСВ.Какъв е проблема.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батемберг напуска България. Не се е чуло да си е искал двореца и някоя резиденция. Идват Кобургите и се настаняват в двореца на Батемберг. Държавата им строи резиденции, издържа ги. На кого е дал имотите Фердинанд след напускането?
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър Цецка може да реши така, както Боко и пошепне на ухото!Мнистър Нанков съобщи, че досега воденето на делата за сградите е струвало на бюджета около 1 млн. и 80 хил. лв., изплатени на адвокатската кантора, а по делото за горите - около 1 млн. и 400 хил. лв. Ако Цецка не постанови каквото е целесъобразно, сметката може да набъбне десетократно! Който не е минал, той не го е стригал българския народ!!!!
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Исти22Точно така е станало и навремето. Когато са "канили" цар, са го "оземлили" за сметка на държавата. Защото цар без имоти какъв цар ще е. И сега са си не-го-ви! Да не сме канили цар това е.
23
1
 
14
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това е все едно да дадете резиденция Бояна на внука на бай Тошо,понеже дядо му е живял там.