Съдбата на "царските" имоти – в ръцете на съда или на НС

Кабинетът не можел да направи нищо, прехвърли топката
Обновена: 4 дек 2017 12:34 | 4 дек 2017 11:55, Камелия Цветанова
72

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Работната група, която се занимава с казуса с т.нар. царски имоти прехвърли топката в полето на парламента.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

Още по темата

Дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд обаче тя не пожела да прогнозира, защото не можело министър да разпорежда на законодателната власт.

"Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива", коментира Цачева.

Според нея сега изходите от ситуацията са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски. 

От думите й стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове от потомците на Борис ІІІ в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че делата за имотите си продължат и отрече информацията, че е коментирана възможонстта за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

Делото за "Царска Бистрица" също не е спирало.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Ако в една страна се изредят 50 династии и всяка една започне да си поръчва нови дворци в столицата,центърът ще стане дворец до двореца и за нищо друго няма да има място в него- ни за парламент,ни за хотели или църкви!
21
2
 
10
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Имотите не са частни,а държавни- царят е държавата и държавата е царя. Ако си вземе двореца а утре решим да сменим династията,като сложим на престола нов цар,той къде ще живее- на квартира или на студентско общежитие? Или ще ползва двореца като арендатор???
20
17
 
2
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Тоз поне не ги краде. Иска си неговото. Без основания нямаше да заведе дела за тях. И всеки на неговото място ще си ги иска.
19
11
 
1
 
! Отговори
Царя преди 6 години
Съдът ще каже, има документи има всичко, ако не в Страсбург където са безпристрастни.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски - типичен българин вкарал страната във 3 национални катастрофи дайте му еид ндоврец някъде на внука му.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фердинанд продава личната си собственост преди да напусне България. Имотите са държавни резиденции, построени с държавни пари и издържани от държавата.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо сато царски имоти имотите са държавни, аз ако отида да се настаня в НДК дали е законно. НДК в такъв случай да се продаде и парите да се разделят между всички граждани.
15
2
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Тоя е гаден кубург.Цялата му рода е крадлива ,мамицата му ***.Той е плъх не цар.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цар Фердинанд... Фердинанд надживява Борис III. Ако имотите са били царски, а не държавни резиденции, имотите са били на Фердинанд до 60-те години. Никога не са били собственост на Борис III. Къде са завещанията на Фердинанд за имотите? Фердинанд е изгонен от България и никога повече не е допуснат да влезе в България, защото е виновник за 2 национални катастрофи. Имотите, ако са били негови до 60-те години, трябва да бъдат и са били конфискувани.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11 Румънските политици се изложиха ,като нашите!Монархическата фамилия бе обезпечена с имоти и тя постъпи много подло с някой от тях,примерно замъка в Брашов обявиха за продан ,защото нямало какво да прави с него!Мисля,че общината после го купи за десетки милиони евро!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е жив нонсенс стрина Цецка партийната секретарка от БКП сега де се обяснява за конфискувани имотидруг въпрос е правното основание.
11
0
 
5
 
! Отговори
ДЕ ГИ НАМИРА ОН преди 6 години
такива гиганти на правната мисъл
10
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Въпросните имоти са нищо пред колосалните вреди,които фамилията Сакскобургготски е нанесла на България!Справедливостта изисква тя да бъде тотално изкоренена от България.Има държави,в които това е направено-Италия,Румъния,Гърция,има и други.Дори само да вземем сътрудничеството с нацистите(за което няма давност),пак е достатъчно тия да бъдат изметени!Въпрос на национално достойнство!
9
0
 
12
 
! Отговори
РАБФАГЪТ ЦК на ГЕРБ преди 6 години
се измъкна като ТЪРКАЛЯЩА СЕ ТИКВА по нанадолнище. Ясно е, че всички в ГЕРБ п.ърдят само с разрешение на БАЙ СУДЖУК и танца със саби в НАЙОМРАЗНАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" на света САУДИТСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ е за прах в очите. ОН и КРАДЕЦА от МАДРИД са се спазарили кой на какво ще дава и каква е ползата за ОН. Да не му гледат в канчето - да не му закачат американците сметките в ОФШОРИ
8
2
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До бай ИванЦарете никога не са имали имотои, всичко е било управлявано от Интенданството. Ако Крадлив Дедо имаше нотариален акт отдавна да си ги е взел, ама няма ;)
7
0
 
15
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Съдбата на "Царските имоти" няма да са нито в ръцете на съда, нито в парламента. те ще са в небитието дълги години. В момента в България няма политическа сила, която да се противопостави на статуквото. Патриотите се на привършване. Нямам в предвид, разбира се т.н. "Патриоти". ВМРО май се опитват да се дистанцират, но ще им намерят цаката.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V razete na gerb i vojda im zazarov i za4eva tesi imoti ne sa na simion. Naoravete star4eski domive s dobri lekari sestri i gleda4ki moje kvalifizirani moje i bogatite da sa tam njako den
5
2
 
32
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А спомняте ли си интервюто на Кеворк с царчето, как нямал никакви материални претенции към България...
4
15
 
7
 
! Отговори
bez_ime преди 6 години
Според мен е редно да му оставят Врана и още една резиденция - останалото се превръща в непродаваема държавна собственост и се ползва като паркове и скъпи резиденции за чуждестранни гости. Всички гори остават непокътнати. Елементарно е.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
царя се е разбрал с бившия си бодигард, че най-добре да му даде на него някой процент и да си вземе имотите вместо да се мъкне по съдилища, така и ще стане, само гледайте