Съдбата на "царските" имоти – в ръцете на съда или на НС

Кабинетът не можел да направи нищо, прехвърли топката
Обновена: 4 дек 2017 12:34 | 4 дек 2017 11:55, Камелия Цветанова
72

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Работната група, която се занимава с казуса с т.нар. царски имоти прехвърли топката в полето на парламента.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

Още по темата

Дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд обаче тя не пожела да прогнозира, защото не можело министър да разпорежда на законодателната власт.

"Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива", коментира Цачева.

Според нея сега изходите от ситуацията са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски. 

От думите й стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове от потомците на Борис ІІІ в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че делата за имотите си продължат и отрече информацията, че е коментирана възможонстта за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

Делото за "Царска Бистрица" също не е спирало.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И независимият Съд и НС се командват от един и същи човек, с килийно образование, нарцистично самовлюбен и арогантен, така че няма кой знае какво значение в случая.
1
1
 
25
 
! Отговори
новинар преди 6 години
А Цв. е излетял за нови инструкции в сащ.Винаги той ходи,а боко изпълнява.Венсеремос!