Съдбата на "царските" имоти – в ръцете на съда или на НС

Кабинетът не можел да направи нищо, прехвърли топката
Обновена: 4 дек 2017 12:34 | 4 дек 2017 11:55, Камелия Цветанова
72

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Работната група, която се занимава с казуса с т.нар. царски имоти прехвърли топката в полето на парламента.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

Още по темата

Дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд обаче тя не пожела да прогнозира, защото не можело министър да разпорежда на законодателната власт.

"Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива", коментира Цачева.

Според нея сега изходите от ситуацията са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски. 

От думите й стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове от потомците на Борис ІІІ в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че делата за имотите си продължат и отрече информацията, че е коментирана възможонстта за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

Делото за "Царска Бистрица" също не е спирало.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
БиБи командва преди 6 години
Струва ми се, че съдбата на царските имоти е в ръцете на Пожарникаря от Банкя, който владее и НС чрез гербаджийското+ Опитомени Патриоти мнозинство, и Темида - чрез послушни съдии. Второ, струва ми се, че след падане на това правителство литналият в облаците БиБи ще има много да пати. Този човек в стремежа си да владее всички власти очевидно не е на себе си.
61
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Въпроса за царските имоти е приключен отдавна , както и за приватизацията. Забравете!
60
2
 
5
 
! Отговори
Имоти ли, нож трябва преди 6 години
На 9 юни 1923-та Стамболийски е обграден във вилата му край Славовица, заловен, измъчван и обезглавен. Злодеянието е извършено по заповед на Борис III.
59
1
 
3
 
! Отговори
Симоооо, преди 6 години
вместо да ламтиш за имоти които не са твои, вземи се погрижи за гроба на втората си баба, Елеонора- царица българска в Бояна. Тя е направила всичко за да опази древната църква от разрушаване 1912г., полагала е усилия да помогне на много сираци и ранени от войните на простия си съпруг.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фердинант е бил нахален некадърник с големи амбиции и малко мозък и никой не го иска. Защо княз Ал. Батемберг е погребан в София, мавзолеят му е опазен и подържан дори от комунистите? Защото не е извършил нищо подло като предшественика си!!!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви имоти бе, той Фердинант още не е погребан, а лежи в дървен ковчег до саркофазите на родителите си и не е полаган в земята. Чака да го докарат , ама ядец, много е навредил на България и не му се полага. Дядо Фердо съсипа обединението на българите, предизвика две национални катастрофи и се размина на косъм от бесилката но Ал. СтамболийскиНищо чудно днешните прода жници и да клекнат, нали са си слуги начело с главния маркуч.
56
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
До ами Какъв цар ? Вие чел ли сте КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ? Да се споменава нещо за цар и другите глупости дето ги пишат сега за царски имоти и т.н. в нея?Пак повтарям , короната е държавна институция при монархията , така както Президентството е Държавна институция при Републиката.Ще е престъпление срещу Държавата и нейната собственост ако на гражданина Симеон Кобургодски бъде дадена Държавна собственост безвъзмездно, независимо по кой начин.Наследствена е само частната собственост.
55
0
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
а в крайна сметка Дянковската правна школа ще завърши като с Белене - ще си платим всичко и ще върнем всичко!
54
6
 
2
 
! Отговори
ами преди 6 години
Армагедоне, щом с Царя си позволявате подобна гавра и изопачения, значи България отдавна е една диктатура. Това което на Царя отнемате, отдавна го приложихте към народа - рекет, изнудване и отнемане на имуществото и парите! По-нагли сте и от Сидеров.
53
1
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Какъв цар,какви царски имоти?България е Република а не Монархия.Всичко е принадлежало и принадлежи на Държавата.Днес Симеон иска имоти а утре може да поиска трон и корона,ако сега изкопчи нещо от Държавата.Наследствено е само онова за което има нотариален акт на името на баща му,Борис.Короната е институция на Държавната власт при Монархията,така както Президентството е институция при Републиката.Все едно е Президента да поиска Президентството като наследство след време.Позор за Републиката е .
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ще принуди хората да направят като гърците - шут,марш навън и крака му да не стъпва на българска земя,мошеник от класа,а два пъти твърдо заяви,че няма претенции за имоти или друго спрямо българската държава лъжеца!Освен това,имотите не са негови и се поддържат,ремонтират от години от българската държава.Мошеник!
51
0
 
3
 
! Отговори
Антимонархист преди 6 години
Тоа царин що си не такова адета долен! И кой му каза , че е цар, като никога не е обявяван, полагал клетва или утвърждаван за такъв! То само с амбиции не става. *** гладуват ли бабеците дека галасуваа за него, кеееф!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследникът на човечето загубило половината от територията на България -вън от страната .Крайно време е българите да се обединим поне за това .Симеон т.нар втори няма нищо общо със Симеон първи и българските владетели .Този германски клоун защо не си поиска и Версай. А дали Бойко е прочел нещо по история на България Бъл.конституция или поне една от книгите на ИВАН ЙОВКОВ за Кобургите и дали е корумпиран ще проличи от решението на парламента Чиста и свята Република е заветът на ЛЕВСКИ!!!!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко и царо докато игреха балет със саби са се договорили.
48
1
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ДОКАТО СЕ МОТАЕХА В САУДИТСКА АРАБИЯ БОКО И ЦАРЯ ЯВНО СА СЕ ДОГОВОРИЛИ НА ЧЕТИРИ ОЧИ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЦАРСКИТЕ ИМОТИ И СЕГА НИ ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ !!!
47
1
 
11
 
! Отговори
До царелизачите преди 6 години
Във вашата любима Търновска конституция записано ли е, че царят има право на собственост?Като намерите този пасаж моля да ни го покажете.
46
0
 
10
 
! Отговори
Републиканец преди 6 години
С тези искания за имоти само се до налива гориво в огъня на антимонархистите.Ще умрат всички царски партии, както и всички цареслуги.За следващата 1000 години цар и монархия ще бъдат най-мразените думи в речника ни.
45
1
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
БЪЛГАРСКАТА земя на БЪЛГАРИТЕ.Натрапените ни чужденци ВЪН от родината.
44
1
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
"в ръцете на съда и нс " - вече са се разбрали - ти на мене аз на тебе . пръв Другар Дедо ,дето го водят и на визити като какъв ? а,Уфцето блее ли блееееее и чатка по клавиатурите
43
3
 
6
 
! Отговори
Аршин с две яки преди 6 години
a с пресидентските имоти на Росен Плювнев кой ще се занимава. имаше предложение всички хирнорога които е получил по време на президенството да бъдат предадени в националния Исторически Музей. И нищо! оди си нашио Росен насам натам, изнася без митническо разрешение рога и хорни ,,,Най-отговорни си миля, че казусът с царските имоти се раздува зада не пита Народът за имотите на Росен. това е така наречениа двуяк аршин!