Антикомунизъм, национализъм? Не, дебатът става "крими"

Анти-ГЕРБ говоренето вече не върви, много маймуни са на клона
Обновена: 5 дек 2017 12:31 | 5 дек 2017 12:15,
37
Антикомунизъм, национализъм? Не, дебатът става "крими"
Снимка: Булфото, архив

Дебатът в политиката ще се смени на следващите избори и антикомунизмът, национализмът, говоренето за реформи, ще бъдат изместени от криминален дискурс. Ще бъдат издигани криминални обвинения от политици срещу политици, играта ще загрубее и дългото примирие между политическите опоненти ще свърши. 

Това прогнозира Георги Лозанов по време на VI-та Национална конференция по изборни системи, ня която Dnes.bg e медиен партньор. Той изброи дискурсите, на които партиите традиционно разчитат по време на избори. 

Според Лозанов антикомунизмът залязва като тема в политическите дебати и дори и десните политици го избягват, защото осъзнават, че губят избиратели от него. 

"Антикомунистическия дискурс никога не се превърна в политически. Той не изпълни задачите си", каза той и даде за пример лустрацията. 

Според Лозанов и победилият на миналите избори националистически дискурс ще залезе за следващия вот.

"Ислямска държава вече я няма на картата, бежанската вълна стихва", каза медийният експерт и прогнозира, че и проблемите с ромите ще се канализират. 

Анти-ГЕРБ говоренето е сред другите традиционни дискурси по избори. Според Лозанов той не е проблем за управляващите, но проблем би бил отговорът им, защото в последните им реакции имало все повече самохвалство.

Иначе анти-ГЕРБ говоренето нямало да донесе успех на изразителите си, защото при него имало "много маймуни на клона". 

Реформаторският дискурс също е част от предизборните дебати, но той е в ситуацията да е безрезултатен, защото няма баланс между патоса и ефекта от него, смята Лозанов. 

В друг дискурс, проевропейския, според Лозанов още има ресурс, защото избирателите все още очаквали европейски политици. 

Харизматично- популисткият дискурс, чиято емблема според експерта е Бойко Борисов, също залязва, смята медийният експерт. "Разочарованието от елитите е толкова голямо, че възможността лидерите да си построяват харизматичен образ, е невъзможно", смята Лозанов.

На фона на изхабяването на всички дискурси той смята, че криминалният ще е водещ.

"Политиците ще започнат да се обвиняват в криминални престъпления", каза Лозанов и допълни, че началото вече е дадено с темата за приватизацията. Той прогнозира, че политическото разследване на криминални престъпления ще е грозна картина. 

Социологът Кольо Колев коментира, че ако хората започнат да искат мъст вследствие на такъв дебат, нищо добро не ни чака. Причината е, че това била целта на западните корпорации, които искат смяна на политическите и икономическите елити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Интересно,наш Боко освен с антикомунизъм с друго не мож се похвали. И Цецьо и той. Едва ли "прогнозите" на демократичния йраненик Лозанов толова са верни.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...или както е казал поетът:"Някой некадърник наш, мой съсед и твой адаш, скрит под кадров камуфлаж, страшно наш като блиндаж и на всичко наше страж."
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за какъв комунизъм говорите вие, но Китайската комунистическа държава е най-успешната в момента.Глобализмът роди една крайно у-родлива класа-бюрократите не, че развития социализъм не го потопиха същият вид политически коректни хорица.Валери Петров чудесно е обрисувал въпросния герой, който не само, че е жив, но е и на ръководни постове в ЕС, МВФ, ЮНЕСКО и сие.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не щете оригиналната атинска демокрация и истинско народно събрание, съставено от всички български мъже, избирайте си бойковата диктатура, докато съвсем ви затрие държавата.
27
6
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
За мен има една проста истина, която се изразява в следното: след "тихата" революция през 1989г. икономическата власт бе поета от т. нар. "червена олигархия" и до този момент тя все още я държи!!! Тя си създаде и куп партии и партийки, чрез които да разиграва постоянно политически театър, за да разедини народа и да може спокойно да си го ограбва!!!
26
21
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Комунистите са виновни не само за безнаказаност на прeстъпленията, но и за няколко фалита . Я питай баба си защо взема 100 лв пенсия, колко щеше да вема ако не и бяха национализирали земята колко взема един гръцки пенсионер който е бил фермер ?
25
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 6 години
Ми защото ни управляват комунисти беее!Или комунистически криминални престъпници.И както навремето имаше вицове за Тодор Живков, така сега има вицове за Бойко Борисов!Иначе да, официално вече нищо не се говори. Скоро ГЕРБ ще поискат промяна на Чл. 1 от Конституцията!
24
1
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Този "експерта" що не вземе да си изяде дипломата? Бежанците "стихвали", и щели да канализират проблема с ромите!Ще! Четете в други сайтове - как го "канализират" - С БЕЗУСЛОВЕН ДОХОД ОТ 1000ЛВ. НА РОМ!ЛУСТРАЦИЯ ЛИ?!!! ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО...И ИМА ЛИ ТО ПОЧВА У НАС?
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Илия Минев и някои други дисиденти СДС ловко ги изряза от политическия пейзаж още през 1990 г.
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СОРОСКИ Г.НОММантрата за вездесъщия злодей Сорос я дуднат още в детский сад в ***. Влиянието на този почти 90 годишен финансов шмекер е спорно и като посока и като размер. но влиянието на вечния диктатор на империята на злото - Путин е безпорно. Това миньонче по-самовлюбено от Тръмпета и по-параноично от Кимчо.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анархо-комунизмът си продължава.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистът говорел какъв ще е дебата...
19
6
 
28
 
! Отговори
! преди 6 години
Антигерб реториката не върви, особено ако си на хранилка при шайката. А вярно ли боло, че другаря ЦЦ отишъл да получи потупване по рамото от другаря Сорос за лоялността му към комунизЪма, тоталитаризЪма и заслуги по разсипването на остатъчна България?
18
5
 
12
 
! Отговори
СОРОСКИ Г.НОМ преди 6 години
на СОРОС с папионка. Тоя ли ще прави анализ на ГЕРБЕРУНДИТЕ
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeus. Тя,,оригиналната Атинска демокрация ,, само за 200 семейства ,а не за останалите 10 000 . По скоро ,,оригиналната Атинска демосрация ,,е измислена преди 200-250 години в някоя синагога .
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е до матрЯла!Ето в Западна Европа има също демокрация, НО там явно работи.В азиатските сатрапии и диктатури, като турция и разия няма демокрация, но това пък явно си устройва тамошния анадолско-ватнически матрЯл и диктатурата си работи.Ние сме нещо средно.....и нищо не работи.
15
5
 
26
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
За безнаказаността на престъпленията и корупцията пак ли комунистите са виновни<
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1984 Спокойно!Докато дойде време да опитаме пак комунизма ,демокрацията ще е приключила отдавна с нашият нород, веднъж завинаги .Комунизма беше глупост ,ама демокрацията е на години преди него по глупост .Демокрацията е антихриста се препокриват . Содом и Гомор .
13
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До M26Не бъркайте това, което има при нас, с истинската демокрация. Демокрация не е само да имаш правото да разказваш вицове против Баце и да скачаш по площадите, демокрация е реално да участваш в управлението на държавата. За съжаление оригиналната атинска демокрация е дотолкова променена, че е останало само името, реално раята няма никаква власт, дори изборите са постановка, понеже който и да избереш все тая.
12
9
 
14
 
! Отговори
M26 преди 6 години
До 8 И ти си прав, демокрацията е следващата най-голяма глупост на човечеството, демокрацията и анархията се припокриват с 90%...