Експерти питат властта: Какво правим с машинния и е-вота?

Заради хакерите електронното гласуване е във все по-голяма опасност
5 дек 2017 16:15,
24
Експерти питат властта: Какво правим с машинния и е-вота?
Снимка: Булфото, архив

Какво правим с електронното и машинното гласуване? Около този въпрос се обединиха социолози и изборни експерти, които решиха да изпратят становище до управляващите. Това стана по време на VI-та Национална конференция по изборни системи.

Още по темата

"Какво правим с електронното и машинното гласуване са два тежки въпроси, които изискват отговор", каза бившият член на ЦИК Михаил Константинов. Той обясни, че през последните седмици се наблюдава хакване на хиляди смарт карти в Естония, Испания и други страни в Европа, които поставят в риск парите и електоралните права на много избиратели. 

Според професора хакването на електронното гласуване е все по-голяма опасност за е-вота. На този фон у нас се готви въвеждането му и първите експерименти след няколко седмици. 

Във вчерашния ден на конференцията Константинов и други експерти и социолози се обявиха против електронното гласуване. 

Константинов попита и какво правим с машинното гласуване и припомни, че според последните промени в Изборния кодекс следващата година задължително  трябва да има възможност и за електронно и за машинно гласуване. 

Представител на ЦИК на конференцията пък призна, че комисията е в омагьосан кръг по казуса с машинното гласуване.

Проблемът бил, че ЦИК не може да предприеме нищо по казуса преди да има указ на президента за насрочване на изборите. 

"Въпросът трябва да стане обществен. Ще купуваме ли машните, ще ги наемем ли", питат ЦИК-аджиите.

Те припомниха, че по закон машини за гласуване трябва да има и в болниците, и в зятвора, и в подвижните избирателни секции, както и на корабите.  

По данни на ЦИК, ако машините се наемат, това ще струва на държавата около 25 млн. лв., а ако се купят - около 40-50 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
манипулативно мнение преди 6 години
До Манипулативна статиянеизвестно защо всеки пък, когато се обясни невъзможността да се реализира на практика електронно дистанционно гласуване, се намира някой (манипулативна статия), който прави някаква абсудрна връзка между електронното банкиране и електронното гласуване. Видиш ли щом едното (банкирането) се случвало, нямало причина другото да не стане. Между тези два процеса банкирането и гласуването няма НИЩО общо. Те са ДРАМАТИЧНО различни и от едното не следва другото!
22
0
 
5
 
! Отговори
консерва преди 6 години
как какво - даваме едни 2 милиарда лева като за електронното правителство и след това пак същото - ползваме хартия!!
21
1
 
6
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Това какво ви е разпечатала машината и какво пише на него - все тая, важното е накрая за кого отива гласа. В момента изборите са фиктивни - бюлетините във всяка секция нямат значение и за кого е гласувано в тях, важно е накрая какво пише в протоколите от секцията.... :)
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наемаш си по-добри хакери, от хакерите на конкурентите.Аз като ви казвах ,че електронно гласуване е смешна работа.
19
0
 
5
 
! Отговори
Аго Сали преди 6 години
Не ми се вярва да направят Е гласуване. Нищо електронно. От времето на НДСВ имаме ел. правителство. От кога имаме ел. здравни карти. По провинцията купуването на лекарство е бетер от социализма. От малкото останали пенсионери се изпраща 1 до града с една чанта рецептурни книжки, останалите чакат с часове. Аптекарката пък докато прелисти скъсаното индиго ехей..Та за електронно гласуване хич не ми се вярва, може би 1-во трябва да се измисли как да регулират гласовете после да се реши ЕГ
18
0
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 16,О небеса,....! Сега и принтери ще трябва да купуваме. От хора ли е измислено!?
17
0
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 16,О небеса,....! Сега и принтери ще трябва да купуваме. От хора ли е измислено!?
16
1
 
3
 
! Отговори
До Келеш преди 6 години
Не виждам как може да компрометираш системата ако тая джажа има принтер и ти разпечатва вота. Комисията ти дава баркод с който ти активираш машината за да може да печати. Гласуваш, машината печати бюлетина ти я слагаш в плика. Пускаш баркода в малка урна пускаш плика в голяма урна и кой от къде е. Накрая на изборния ден машината вади статистика колко хора за коя партия са гласували. Невалидни бюлетини няма. Ако има съмнения се брой хартията и се сверява резултата с този на машината.
15
0
 
3
 
! Отговори
CECO SLUHA преди 6 години
KURZa DRIS I BOKoFF
14
1
 
5
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Проблема е, че не могат да намерят корумпиран програмист..... :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Това, че не си чувал незначи, че няма хакнати банки! Те биткойн борса хакнаха, ти за някакви допотопни машинки говориш.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко тъкмо хвана цаката на печатниците за бюлетини, вие искате сега да търси хакери... Па ако Боко намери хакери, вота ще е електронен. Ако не намери - няма да е.
11
1
 
7
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Еми, иначе, как ще влязат във властта Пръмова, Рамадан, Корморан, Лукчо, "Дай, България!"... Москов, без фалшификации и машинации, без купени "ромски" гласове!?!?
10
4
 
12
 
! Отговори
Манипулативна статия преди 6 години
Как пък банките не ги хакват и източват след като всички финансови операции в модерния свят се случват по електронен път? Цялото роптаене срещу електронното гласуване е, че купуването на гласове е практика на всички партии и адаптирането от този черен пазар към електронен такъв ще е трудна интелектуална задача за партиите. А също и повече образовани хора ще могат да гласуват. За това те предпочитат 80-те им процента да са уплашени от машините и злите хакери, които ще развалят демокрацията в Б-я.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПРАВИЛИ МИШКАТА ПРОФЕСОР И ТЯ ПОЧНАЛА ДА ЗАДАВА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вятърът духна в друга посока и българските ветропоказатели министър-председатели и предатели ще трябва пак да сменят посоката. Развитият свят се отказва не само от неконституционното дистанционно гласуване, но дори от машинното гласуване.
7
2
 
9
 
! Отговори
От плевнята на село преди 6 години
Така е! Един експерт по хибридните войни, ходил многократно да усвоява как действат на Козяк, не еднократно ни предупреди по медии, на срещи и изобщо където свари.
6
1
 
18
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ми те едни милиони се изляха на вятъра за машинки пръстови отпечатъци по идея на Москов от ДСБ. Сега да питат туй същото ДСБ, да изливаме ли на вятъра други милиони!?
5
5
 
11
 
! Отговори
Уф преди 6 години
На дедо Мишо му е време за пенция. Да сънува по чехли страшните хакери, дето хакват несвързани с интернет машини.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експерти питат, а неекспертите знаят отговора и това е правилно.