Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед

За половината от хората у нас САЩ са носители на демокрацията
Обновена: 5 дек 2017 13:08 | 5 дек 2017 07:00,
356
Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед
Снимка: архив "Булфото"

Всеки трети българин държи на добросъседство с Турция на всяка цена и смята Русия за приятел на България.
Това показват резултатите от проучване на Института за политика.

Въпреки различията във вижданията си, българите почти единодушно подкрепят външната политика на правителството.

92% от сънародниците ни оценяват положително външната политика на кабинета.

От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45 г.), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.

Още по темата

До известна степен положително отношение имат 47,9 на сто, а отрицателно - 7,9%.

Българите намират промяна във външната политика на България и я подкрепят почти единодушно - 90%.
66% от интервюираните считат, че международната активност допринася за вътрешната стабилност на страната.

65 на сто от анкетираните са за насърчаване на добрите междусъседски отношения с Турция, но при категорично отстояване на позициите на България.

35% държат на добросъседство с Турция на всяка цена. Това са предимно хората с ниска образователна степен (основно и начално образование) и широкия политически център, посочват от Института.

Изследването отчита преобладаващо очакване (89%) за близки, приятелски и конструктивни отношения с Русия. 39% от анкетираните твърдят, че тя е наш приятел и славянското братство е незаличимо.

Всеки втори смята, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да влияе върху добрите отношения между двете държави. Най-положително са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в негативната си нагласа към Русия.

Нагласите на българите по отношение на САЩ са различни в сравнение с тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са " демокрация" и " интереси". 44% от изследваните лица приемат Щатите като носител на демокрацията. Това са основно активното население (18-55г.) и самоопределящите се в политическото пространство център - крайно дясно.

50% са тези, които смятат, че ръководейки се от собствените си интереси, САЩ се интересуват и от България. Така разсъждават по-зрелите хора (над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към крайно лявото политическо пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vanga e kazala vsichko ste se topi kato led no samo edno ste ostane slavata na russia i ste se prevurne v vlastelin na sveta...tova e istinata iskate ne iskate tova e istinata
277
1
 
4
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
До АнонименИ това не е вярно. Преди 1989 горивата - бензин, газ, нафта- бяха почти без пари. Познайте откъде идваха. А сега - сега българите плащат най- скъпия ток в Евро...ейския съюз!
276
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е с Русия е обречен на глад и бедност - Северна Корея, Беларус, Куба, Венецуела, Ангола, Мозамбик...И Русия, разбира се!
275
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм виждал по-лъжливо проучване..
274
2
 
9
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Най-опасна в Европа днес е албанската и косовската мафия, финансирана и подкрепяна щедро от САЩ и западните тайни служби.Хашим Тачи например-наркотрафикант и търговец с човешки органи.Италианската мафия вече трабва да се учи от албанците.Докъде я докарахме?
273
15
 
6
 
! Отговори
Rado преди 6 години
Най-опасна за нас е мафиотската Русия. Факт е, че най-страшната мафия по цял свят е руската. Нещо повече - тя се е сраснала с държавата. Трябва да се пазим от Русия.
272
8
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Турците са многобройно племе, но за сметка на това са ***, ограничени, фанатици-затова никогя нама да бъдат част от цивилизацията.
271
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всичко, което е зло за Турция, е добро за България.
270
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Турците са най-лицемерното и най-подлото племе на Земята, гледат те и уж са ти приятели, пък ти забиват нож в гърба.Освен това са пуснали мафиотските си пипала в България чрез двете си незаконни партии ДОСТ и ДПС.
269
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Турция-вечен враг на България, 5 века турско робство, гледали сме го тоя филм.
268
11
 
9
 
! Отговори
анонимус преди 6 години
Повечето българи, които мразят Русия, отъждествяват лустрото със щастието, вярват, че смелостта идва от Холивуд, убедени са, че отвъд океана живеят мъжки момчета със здрави юмруци, чиято единствена цел е да побеждават лошите...Разбира се знаят, че Втората световна война я е спечелил редник Райън, и не са чели романа на Кафка-Америка.
267
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ е една масонска държава, която се управлява от няколко големи клана(фамилии), една печатница за пари(федерален резерв)и Wall Street-ската банкерска мафия, както и от военно-промишления комплекс, който трябва да печели от продажбата на оръжия.Затова има войни по света и цветни революции.
266
6
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
българите не искат турция за съсед изобщо но не подлежеше на обсъждане 1444г. по лош съсед може да е само СА! настаниха се самосиндикално. и не щат да си ходят с добро, значи ще е с лошо
265
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната Фалшива новина...
264
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е враг на всеки народ, не само на Българския.
263
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 278Фобия значи страх, но страхът при русофобите върви заедно с омразата им към Русия.Русофобите са продажни, заблудени или болни хора и имат нужда от психиатър, освен да цапат паметници-за друго не стават тия некадърници.И да бутат мавзолеи, даже и за това не стават, гледали сме го и тоя филм.
262
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразите Русия, така ли?------------------------------***, Русофобия не означава омраза а страх
261
14
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Демокрацията няма как да дойде от съветските или руските земи,да искаш демокрация от руснаци ,е все едно да вървиш подир овена и да чакаш онова, което се клати под него да падне.Ако наистина търсите къде е демокрацията ,вижте накъде се изнася народа ,опразвайки териториите завладени от мафията!!
260
15
 
19
 
! Отговори
патриот преди 6 години
добре че не сме били 500г под руско иго(а само 45г) че щеше да изчезнем като волжка България или щеше да ни направят македонци,татари и т.н ...
259
2
 
13
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Преслушахме ги и турци и руснаци сега да видим ес