Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед

За половината от хората у нас САЩ са носители на демокрацията
Обновена: 5 дек 2017 13:08 | 5 дек 2017 07:00,
356
Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед
Снимка: архив "Булфото"

Всеки трети българин държи на добросъседство с Турция на всяка цена и смята Русия за приятел на България.
Това показват резултатите от проучване на Института за политика.

Въпреки различията във вижданията си, българите почти единодушно подкрепят външната политика на правителството.

92% от сънародниците ни оценяват положително външната политика на кабинета.

От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45 г.), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.

Още по темата

До известна степен положително отношение имат 47,9 на сто, а отрицателно - 7,9%.

Българите намират промяна във външната политика на България и я подкрепят почти единодушно - 90%.
66% от интервюираните считат, че международната активност допринася за вътрешната стабилност на страната.

65 на сто от анкетираните са за насърчаване на добрите междусъседски отношения с Турция, но при категорично отстояване на позициите на България.

35% държат на добросъседство с Турция на всяка цена. Това са предимно хората с ниска образователна степен (основно и начално образование) и широкия политически център, посочват от Института.

Изследването отчита преобладаващо очакване (89%) за близки, приятелски и конструктивни отношения с Русия. 39% от анкетираните твърдят, че тя е наш приятел и славянското братство е незаличимо.

Всеки втори смята, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да влияе върху добрите отношения между двете държави. Най-положително са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в негативната си нагласа към Русия.

Нагласите на българите по отношение на САЩ са различни в сравнение с тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са " демокрация" и " интереси". 44% от изследваните лица приемат Щатите като носител на демокрацията. Това са основно активното население (18-55г.) и самоопределящите се в политическото пространство център - крайно дясно.

50% са тези, които смятат, че ръководейки се от собствените си интереси, САЩ се интересуват и от България. Така разсъждават по-зрелите хора (над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към крайно лявото политическо пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-елементарен пример за болестно състояние. Белене и Южен поток. Отказваме, руснаците ни цакат и тн. Турция, като по-будала ги прие с отворени обятия. 2 руски централи строят като Белене още през 2014. Южен поток само дето не подскочиха да си ударят петите. Какво *** ли са турците? Като ги гледам икономически са доста пред нас. Защо приемат толкова ... прецакани договори? Ама да не е руско и русофоибията ни натряска милиарди назад. А в същото време за България говори. :D
197
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9К51======Русия е била, е и ще бъде най-добрия приятел на България!=От съединението да наши дни Русия е била най-големия враг на България и винаги с помощта на продажната пета колона се е стремяла да спъва развитието на България. А колкото до гасенето на пожарите -и български пожарникари бяха да гасят торфените пожари преди десетина години, така, че не ме разсмивай с руските противопожарни самолети.
196
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това сме ние българите неблагодарност племе .500 години те мачка башибозука идва Русия и те освобождава дава 180000хиляди жертви .И сега плюем по Русия .Това е срам срам засрамете се хора .Но помнете ще дойде ден пак на Русия ще опрем.и тоя ден наближава.друк никой разберете никой няма да се мръдне пръста за нас
195
15
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 206абе незнам какво драскаш ...ама където америкаснки ботуш е стъпил, последните 50 години, само война хаос см..ърт и разруха ...е как да ги харесвам ...как да им вярвам на Американците ?
194
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
203 ами да видим, българите които се прибират от Русия са пияни от руски запои. Българите в западна европа ... ги хулят че са крадци, мързеливи, как да ги изпъдят и спрат имиграцията им с еобсъжда всеки месец в парламентите им. Руснаците ни наричат братушки и братя славяни, европейците ни наричат бедняци, гадни, ненужни и тн. И ние като мазохисти все при тях се бутаме. Не случайно се нарича русоФОБИЯ, фобията е призната от десетилетия като психическо заболяване, а русофобията от СЗО от 2004
193
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиНяма руско зверство, което русофила да не оправдае и да не одобри! Дори семействата ви да станат жертва на руските бомби ще ги изкарате виновни, че сами са се навряли под тях. В момента става дума за руската ***, а не за Испания и т.н. И това, че повдигаш въпросите за Испания е за да отклониш вниманието от руските зверства.
192
18
 
9
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Русия е била, е и ще бъде най-добрия приятел на България! Да оставим настрана факта, че сме свободна държава благодарение на братушките, във всеки критичен момент тропаме на портите на Кремъл. Да припомним само пожарите около Стара Загора преди десетина години, тогава пак руски самолети гасиха пожарите и то дори безплатно. Нима натовци нямат подобни машини ... не просто те са там където има пачка, няма ли пачка не ги търси .
191
12
 
5
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 200Каква Волжска бъгария бълнуваш бе ....*** кажи на някой от Казан че е българин да ти се изсмее ...това сега се води Татарстанска Република !и се правят на татари !
190
9
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Тези изследвания са не статистика, а смешна стъкмистика!!!Няма абсолютно никакъв начин такива високи проценти на подкрепа да има за правителството! Дори съм убеден, че при нормално истинско допитване, резултатите ще са неприятна изненада за управляващите.
189
14
 
3
 
! Отговори
майорсски преди 6 години
До Анонимен 190Тикво ...обяснява ти се че такива са били тогава времената ...такава е била политиката на великите сили ....заробвай със сила и принуждавай .....Не сравнявай съвременните разбирания за политика на великите наций със това което е било преди 150 години .....Тогава и едните и другите са клали и заробвали ! Единственно обаче Русия успява да асимилира и задържи различни наций на собствената си територия .... останалите империй губят колонийте си !Това е факта днес ....
188
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Волжка България, вън руския окупатор!
187
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
194 а бил ли си там че знаеш? Или се доверяваш на магическата кутия в хола?
186
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89% са за добри отношения с Русия. Грантовите *** правещи са на русофоби са в потрес, не могат да сварят да се опитват да лъжат.
185
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия неможе да бъде приятел на България, защо ли? Заради съдбата на Волжките българи, и всеки който възприема руснаците за приятели е национален предател
184
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
191 А защо другите оправдават зверствата си с чужди зверства? Пример Сирия Асад. Без доказателства с официални доклади от ООН и НАТО че Асад не е използвал газ срещу цивилни, а ИДИЛ. САЩ вкарват военни да обучават и въоръжават бунтовници в суверенна държава. После свои самолети да бомбандират армията на въпросната суверенна държава. А това какво е?
183
12
 
5
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 185кажи нещо за зверствата на Англия в Индия Австралия и в колониите икажи нещо за зверствата на испанци и португалци в Южна Америка ...кажи нещо за зверствата на немците през ВСВ в Полша чехия Русия .. а след това упреквай Ермолов за това което е направил в Кавказ ...ако небе Русия в Кавказ щеше да е клане ...Армения и Грузия като държави съществуват благодарение на Русия... както и България и Молдова между другото
182
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняВ северна България е така защото любят, тачат и милеят за Рашкистан и гласуват за БСП.А в Русия в 16 800 000кв.км е като в северна България.
181
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти ни е освобождавала Русия .Въпрос
180
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки трети, демек 1/3 останалите 2/3 възприемат Русия за враг
179
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжете яко още в заглавието: "За половината от хората у нас САЩ са носители на демокрацията".