Заплатите ни: За едни "пиле със зеле", за други – и зелевата чорба е кът!

Всеки четвърти у нас се прехранва с под средната заплата, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
5 дек 2017 10:45, Петя Славова
136

Разликата във възнагражденията на работещите в различните краища на България се дължи на липсата на установена зависимост между производителността на труда в страната и темпа на изменение на средната работна заплата, обясни в студиото на "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов.

Вчера синдикатът изнесе данни, според които 403 000 българи работят на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

Още по темата

От данните им стана видно, че два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин например.

В столицата работещите се подписват за над 1000 лева, докато във Видин "от пилето със зеле" е останало само зелето, както се изрази шефът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оказва се, че в много от секторите такава връзка липсва. Връзка, която ясно да показва, че едното изхожда от другото. Затова и заплатите растат изключително хетерогенно. Факт е, че парите в Бюджет 2018 са рекордно високи като ръст спрямо 2017, но това, което се забелязва е, че те са изключително нехомогенно разпределени, едва в няколко сектора - отбрана, сигурност, средно образование и малко в здравеопазването. Останалите остават недофинансирани", коментира още Костов.

Всеки четвърти работещ у нас получава под средната за страната ни заплата и голяма част от хората все още живеят в лишения. В същото време над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор, отчете той.

Пред Bulgaria ON AIR иконимистът Славчо Маринов пък отсече, че това, което в момента се наблюдава в държавата, е нормален пазарен феномен, а икономиката ни е напът да се развива и да стане богата.

"Когато обаче една икономика тръгне да расте, не е задължително всички доходи да тръгнат да се повишат стремглаво. През последните години доходите все повече изпреварват производителността, но това е вследствие на липсващите кадри", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Unijenie sa bg tap narod sa bg pensioneri. Ne *** ami tapi sme denili glasuvame a posle jadem hlab i mljako dezata ni bagat ne se vraschtat ot 4ujbina komunistite ot gerb sa ok prebojadisaha se ot bkp v gerb. Jon4eva e nai smelata intel.jurnaliska pojelavam i da spe4eli deloto sreschtu drugarka boiko koito ne se sramuva da obijda jena maika balgarka kato jon4eva kato ninova boiko vij s kakvi grosni debeli drugarki si se obgradi v gerb samo koi ot gerb ne sa bili v bkp be boiko ti na4elo
93
23
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Истината е, че там дето властват червените *** е мизерия. Това е.
92
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално получаващите мин.заплата не са повече от 10% от обявения брой. Нт "умниците" ги е страх да резнат сивя сектор, защото точно от там им идва голяма част от далаверата.
91
7
 
20
 
! Отговори
Mitkyla преди 6 години
"...25% в сферата на строителството работят на минимална заплата" - пълни глупости,я питайте някой строител каква заплата взима и ще разберете колко стотин лева са в сивия сектор и не се плащат данъци за тях.Ето за това България няма да се оправи никога,защото все се намират тарикти да откриват данъци.Ако някой може да смята Нека сметне на 25% работна ръка на минимална заплата колко стотин хиляди лева не влизат в хазната.Да не говорим че ако пък влизат наше депутатчета ще ги крадат.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 97Тоя от коментар 90 е ***. Не му се връзвай
89
7
 
22
 
! Отговори
до 90 преди 6 години
Я се виж какво си написал ! На първо място си писал за Айфон и кола а децата си изброил накрая......така мислят Бедните и ти си към тази категория. Аз телефоните и колите не ги броя за нещо от 2007. На запад милионери си карат смартове .Тука още живеете в кича и показността. А нямате два по един в сравнение с Европа.
88
15
 
19
 
! Отговори
Да преди 6 години
Всичко уж нямат пари, пък навсякъде е пълно с коли!Всеки с кола и скъп телефон!Бабите и дядовците и те нямат, но пък хвърлят яко през терасите....България е в криза!
87
5
 
21
 
! Отговори
От 86 преди 6 години
До 89И защо реши че съм "роб, ***, скот и имам жалък живот" не разбрах?! Живота ми си е съвсем ок - живея, пътувам излизам,имам хобита,приятели, работа която обичам и която намирам за смислена и не не ми трябват 5 000 на месец да живея "нормален живот", нито ми трябва айфон, мерцедес и прочие изброените от теб глупости. Това са вещи и нямат значение, някой ден ще го разбереш. Остани си със здраве! :)
86
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 86Твоите познати може и да търкат тоалетни, моите работят съвсем нормални работи. Селско е да се обобщава.
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноГаньо най-обича да сравнява неща, които няма нищо общо, за да се почувства една идея по-малко неуспял.
84
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиле със зеле? Зелева чорба?От кое село сте, ***?
83
9
 
21
 
! Отговори
От 86 преди 6 години
До 87Бе бягат ама в прехвалената чужбина, освен всичко друго, си икономически емигрант работещ гадна работа в обслужващата сфера (ако не си някакъв много добър специалист в нещо). Та мисълта ми е ,че хората бягат, но "обетованата земя" не е толкова обетована както някои си мислят. Гадната работа "на запад" не ти гарантира много по-добър живот от този, който имаш тук. Плюс липсата на семейство, приятели....
82
26
 
16
 
! Отговори
до ПЛЪХОВЕТЕ скотове преди 6 години
Един млад човек има нужда от ПАРИ..За да си купи АЙФОН,да кара нов МЕРЦЕДЕС или АУДИ,БМВ и прочие,да си построи нов дом за около 2-3 милиона евро,да живее във футуризъм,да ходи на опера,театри,да посещава ресторанти,да отглежда няколко деца нормално и да има пълноценен живот..ВСЕКИ КОЙТО МИСЛИ РАЗЛИЧНО НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ ЗАЩОТО Е РОБ...НЯМА ПО ЛОШО НЕЩО ЗА НАЦИЯТА ОТ РОБСКОТО СКОТСКО МИСЛЕНЕ..ПОВЯРВАЙТЕ МИ,ТОВА ДЪРПА ДЪРЖАВАТА НАДОЛУ,,РОБОВЕТЕ
81
31
 
9
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Взимам 5 бона заплата и въобще не ме интересува колко взима и как живее ***, която гарантира демократичното управление на държавата. Какъв парадокс само.... :)
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da
79
2
 
25
 
! Отговори
До 86 преди 6 години
Е така си е.На едни не им стигат парите за хляб,на други-за самолет.Въпросът е,че болшинството живеят под санитарния минимум и затова бягат на който където му видят очите.И на никого не му пука.Най-малко на управляващите.Важното е "началниците" да бъдат доволни,за да не им спрат кранчето.
78
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе то и малко да взимаш може да ти стигат, и много да взимаш - пак да ти са малко. Зависи как живееш. Аз живея доста скромно и минималистично и парите ми стигат дори и без да взимам някаква огромна заплата. Човек и с малко може да е щастлив и да се чувства ок в живота.
77
13
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен 51До ЗапознатТова е в София. В провинцията ще получавате 1/3 от това, което сте посочил като заплащане.Не е вярно.В провинцията има фирми, които дават заплати движещи се в диапазона 1700 - 2000лв.За работниците в най-ниското ниво говоря.Въпросните фирми са за метални конструкции и електрически инсталации.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славчо е с безславни коментари! Много често се питам тези корифеи на икономическата мисъл дали изобщо познават живота в България и дали имат някакво икономическо образование - не говоря за висше! Не говоря и за елементарна човещина... оперирани са!
75
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всеки получаваше достойно заплащане за работата си, все още щяхме да сме колари, обущари, грънчари, ножари, калайджии и т.н всички с "достойно заплащане". В едно развиващо се общество всяка професия си има край. Хората трябва да осъзнават това и да се адаптирват.