Заплатите ни: За едни "пиле със зеле", за други – и зелевата чорба е кът!

Всеки четвърти у нас се прехранва с под средната заплата, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
5 дек 2017 10:45, Петя Славова
136

Разликата във възнагражденията на работещите в различните краища на България се дължи на липсата на установена зависимост между производителността на труда в страната и темпа на изменение на средната работна заплата, обясни в студиото на "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов.

Вчера синдикатът изнесе данни, според които 403 000 българи работят на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

Още по темата

От данните им стана видно, че два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин например.

В столицата работещите се подписват за над 1000 лева, докато във Видин "от пилето със зеле" е останало само зелето, както се изрази шефът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оказва се, че в много от секторите такава връзка липсва. Връзка, която ясно да показва, че едното изхожда от другото. Затова и заплатите растат изключително хетерогенно. Факт е, че парите в Бюджет 2018 са рекордно високи като ръст спрямо 2017, но това, което се забелязва е, че те са изключително нехомогенно разпределени, едва в няколко сектора - отбрана, сигурност, средно образование и малко в здравеопазването. Останалите остават недофинансирани", коментира още Костов.

Всеки четвърти работещ у нас получава под средната за страната ни заплата и голяма част от хората все още живеят в лишения. В същото време над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор, отчете той.

Пред Bulgaria ON AIR иконимистът Славчо Маринов пък отсече, че това, което в момента се наблюдава в държавата, е нормален пазарен феномен, а икономиката ни е напът да се развива и да стане богата.

"Когато обаче една икономика тръгне да расте, не е задължително всички доходи да тръгнат да се повишат стремглаво. През последните години доходите все повече изпреварват производителността, но това е вследствие на липсващите кадри", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
16
 
! Отговори
Противни истини преди 6 години
Да, ама онези от БАН искат да бъдат изключение!Те искат специално за тях да се гласуват по-високи заплати, като за хора, представляващи национално богатство и като аргумент не сочат количество и качество на научни постижения на световно ниво, а размахват научните си степени.Но не коментират или отричат факта, че редовна докторантура при тях се дава най вече на шуробаджанашки начала!Нито си признават какви всъщност са реалните им месечни доходи.Вместо това ти казват какви са основните заплати
73
4
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
Аз те разбрах и остроумнича.Светът е много динамичен ,България за сметка на това е в икономическа черна дупка с особени физически закони.Имаме "жътвари" имаме и часовникари на Ролекс,въпроса е ,че никои не ги дефинира.Те не се дефинират и оценяват,не придават ...Все пак в икономика на средностатистическите 1/4 = 3/4 всичко е възможно.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Примерът с кобайнера се отнася до съвсем различен контекс. Ако не ти е било ясно, ще ти го разясня Ако ти е било ясно но си решил да се правиш на остроумен, тогава е друга работа
71
2
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Ансамбъла е култура,изхранва се от данъците.Ние сме си ги платили ,как се разпределят е политика.
70
4
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Отговора защо е за мен?Знаеш ,че тук пазарлък за добавената стойност на труд изобщо няма.Има експлоатирани дето не си ценят трудът, има и експлоататори.Не сме в 30 те години да говорим за комбайни и жътвари.Все пак ръчен-труд ,вече е останал само за бутикови стоки или услуги.
69
6
 
18
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
За това, че хората заслужават достойно заплащане независимо от работата и че няма срамна работа съм съгласен с теб, но айде не се изхвърляй да сравняваш сервитьро (колко е полезен с спорно, но да приемем, че е) с ИТ специалист, че и чак да е по-полезен сервитьора. Всчки може сам да си вземе мезето и ракията от хладилника, вместо някой да му я носи, докато седи на маса, но не всеки може да създаде продукт, който улеснява и автоматизира (примерно) живота и работата на милиони хора по света.
68
8
 
23
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименНищо не си разбрал!Комбайнерът, който днес е ожънал 500 декара е по- ползотворен от специалиста в 1 кол център или големите ви ИТ специалисти, или държавния чиновник, които могат цял ден да си чоплят носа без грам полезност, ама според вас развиват ума и професионализма си.Ай, ся цъкайте минусите, тъкмо ще ви преброя колко "специалисти" сте налазили форума, през работно време.
67
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хартия е едно,на практика - друго.Повечето дето се водят на МРз вземат реално много повече. Я намерете общак в строителството да работи за 25 лв. надник ! Ако намерите изпратете ми го.Така е и с сервитьори,бармани т.н. А майстори като ВИК,ел,изолации,дърводелци и др. масово се водят безработни а вадят сериозни пари. И с много още е така.Реално работещи за МРЗ част от работещите по селата и малките градчета.
66
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 55 до 65Самочувствието е базирано на собствените ми резултати. Работил съм и като чистач и като сервитьор. Бъркал съм бетон и съм го носиш с кофите по етажите. Но не съм се примирил и съм се развивал за да продължа напред. Съди ме колкото си искаш но ще си призная - да, гледам с пренебрежение към някои хора. Не към тези които работят проста работа, а към тези които се оплакват от положението си но очакват не те да се променят, а света около тях
65
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни и същи глупости всеки път. Българския бизнес да плаща повече отколкото изкарва? Що за лудост е? Квалифициран персонал идва с високи заплати, не с жълти стотинки. Не само на квалифицирания, а за всеки. Както казва един холандец живеещ в България от над 20г - далаверата е дълбоко вкоренена във вас. Специалистите със средно оброзование (двигателя на икономиката) не са по-малко важни от работещите в IT сектора.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66Единствената стойност на умствения или физическия труд е добавената стойност към обществот. Няма значение колко труд да положили жътварите - добавения труд към обществото на кобайнера е далеч по-голям
63
2
 
12
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
Три декара оранжерийни "жътвари" дето гледат лалета по 5 евро парчето.А иначе сега едното ще е БИО ,а другото нормално.Физическия труд има своята стойност ,въпроса е дали си го цениш или ти го ценят.ИТ сектора е просто международна работа в България,по света "белия" и водопроводчиците и кофражистите взимат пари.
62
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПост 59 е адресиран до пост 53, 55 и 56.Самочувствието ви идва в повече и сте си внушили, че сте някакъв елит, който заслужава лаврови венци и всеки работещ различно от вас е второ или трето качество човек, който трябва да работи безвъзмездно и да бъде стъпкван. Четете Смирненски!Хубав ден!
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и да ми давате минуси, няма как да спрете космическите процеси, които се разгръщат и да промените факта, че капитализма и въобще цялата робска масонска система не става за нищо и тя води до самоунищожение на цивилизацията, както и забавянето на нейното духовно и технологично развитие заради алчност и егоизъм на онези най-отгоре, ако още не сте го осъзнали, в следващите 20 години ще го разберете възможно най-отривисто, планетата ще ви го покаже, че няма да толерира тази версия на човека ;)
60
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И според теб кой извършва повече работа - 5ма жътвари които под 40 градуса слънце са окосили 10 декара, или 1 комбайнер който си седи в комбайна с климатика и жъне 300 декара на ден? Това че 5мата жътвари са се "убили" от работа, а кобайнера е просто изморен не означава че те заслужават заплати колкото него.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа няма да им трябват електромобили до 2030-та, а електроамфибии ;) А на масоните ще им трябва нещо повече от Велик архитект на Вселената и Кабала, сега идва момент енергията да се балансира ;)
58
3
 
11
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
До Запознат,Брат ти е за похвала, но тук говорим за хората НА ЗАПЛАТА.Можеш да работиш за себе си на високи обороти, ако искаш, и да изкарваш и 100К на месец, но първо - не всеки може да си го позволи и второ - има обществено значими професии, които няма как да са свободни - един инженер-технолог в машиностроенето например се учи цял живот, а не може да се развива като такъв с гаражен бизнес.Или един добър военен - ако отиде да заработва като наемник, после не може да се върне в армията.
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 48Трудът е труд, независимо дали умствен или физически. Няма понятие "временна професия". Такъв вид разсъждения са манипулативни с цел оправдаване на неплащане на човешкия труд Лавиране.КТ е преценил кое се плаща и кое не се плаща. С такова лавиране влизате в противоречие с КТ и с човешките права. Всеки човек има право на труд и достойно заплащане на труда му. Незаплащането на труд трябва да бъде наказуемо деяние.
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте, в следващите 20 до 50 години масонският капитализъм ще бъде заличен от повърхността на планетата заедно с ограничените в съзнанието и сърцето масоно-капиталисти, вие не знаете как предстои да се измени планетата, тя не мисли да толерира тази версия на човека повече ;)
55
7
 
2
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
До Анонимен,Тия със 7-8К в IT обикновено са мениджъри на 100ина с 1К или просто аутсорсват към Индия и Виетнам.