Цацаров и шефът на ДАТО се кълнат: Няма масово подслушване!

СРС-тата не се използват неправомерно, увери и Валентин Радев
41
Цацаров и шефът на ДАТО се кълнат: Няма масово подслушване!
Снимка: Булфото

Няма масово подслушване на политици, магистрати, журналисти, кълнат се главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАТО Цветан Китов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, въпреки че директорът на Националното бюро за контрол над СРС-тата Бойко Рашков настоя, че политици са станали жертва на неправомерно използване на "бръмбъри".

Още по темата

Спорът стана по време на обсъждането на доклада на Бюрото за 2016 г., който парламентът прие.

МВР шефът Валентин Радев, чийто подчинени са най-големите заявители за използването на СРС, също увери, че никога не се използват неправомерно.

"Ние искаме СРС само за тежки умишлени престъпления и не делим хората на политици, журналисти, магистрати, съответният съд ги разрешава и статистиката сочи, че 70% от заявленията са одобрени, а останалите 30 на сто не са. Според колегите, които заявяват СРС-тата, ефективността от тях е около 20%", отчете той.

Сотир Цацаров пък се оплака от упреците на Рашков, защото излизало, че само Бюрото спазвало закона и се борило с безобразията на всички останали.

"Има ли съдебен акт за използване на СРС от съдия, той е задължителен за всички и Бюрото няма право да ревизира със свои актове съдебни, няма масово подслушване на журналисти, на магистрати, политици", настоя  главният прокурор.

Според него твърденията, че 10% от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни. Той допълни, че най-много са разрешенията от спецсъда, защото той се занимана с престъпни групи, а телефонните измами влизали в тази графа, защото и тези мошеници влизали в структурите на организирани престъпни групи.

След него и шефът на ДАНС отрече да са използвани "бръмбъри" без нужда. Той обаче призова да се изчисти най-ефективно законодателство, за да няма такива съмнения.

Георгиев обясни, че ДАНС има различни гледни точки с Националното бюро за контрол на СРС по отношение на случаи, свързани с прилагането на Закона за СРС.

Шефът на Държавната агенция "Технически операции", която е спецорганът, който прилага СРС-тата, Цветан Китов отсече, че "бръмбарите" се използват стриктно и само според закона.

Бойко Рашков обаче не им остана длъжен и се оплака, че има три случая на отказ бюрото да се запознае с материалите на ДАНС, изготвени по тези искания за "един много известен човек".

"Той не е в залата, но един друг е в залата", допълни Рашков.

"Имаме случаи на политици, наблюдавани със СРС-та и това се знае и вие го знаете", скочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този главен прокурор вкарал ли е някой в затвора от когато е избран?!? Някой голям и значим престъпник?!? Аз не съм чул и видял такова нещо, затова да не говори глупости, а да си ходи.
21
4
 
6
 
! Отговори
K.Коцев преди 6 години
Г-н Цацаров,аз съм обиден,че не съм сред подслушваните и бих желал да ме подслуш- ват?! Ама ще кажете как така ?! Много просто - не правя нищо лошо и престъпно,та да се притеснявам,че някой щял да ме подслушва - и какво от това !Явно притесненията идват от личности ангажирани с престъпни идеи и намерения и затова не са съгласни да бъдат подслушвани,затова и вдигат врява ! Лошото е,че те са мого о е много трудно да бъдат подслушвани и контролирани...
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЕ КЪЛНИ ,ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА.....
19
3
 
12
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
С всеки изминал ден цирка става все по-голям, жалко само за зрителите....
18
2
 
12
 
! Отговори
УШЕВ преди 6 години
Няма масово подслушване!..........ИМА ГЛОБАЛНО ......СЛУХТЕНЕ !!!!!!!!!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tu ima tu nama tuk ima tuk nama laji zirtk imensta na agentite v nc bogataschite bisnesmenite napuschete gi pak da gi 4eten i da blagodarim v gerb ? V bsp? Pstrioti ? I tn milioneri bkp agrnti nama loscho neka se snajat v eu saschto e taka
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А още по-интересно е,че българи от северозапада-Монтана,Враца,Козлодуй,Лом...искат с провеждане на референдум да се присъединят към Румъния.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По интересно е,че българин е осъдил държавата в Страсбург,защото не може една фирма да ти продава нещо,нейна фирма да измерва и да ти доставя уреда,а проверяващите лаборатории да са нейни дружества.Представител на държавата не се е явил по разбираеми причини.Българската държава трябва незабавно да нареди ерп-та,вик и топлофикационни дружества незабавно да си свалят уредите.
14
2
 
11
 
! Отговори
вЕрвам ти, Цацаров преди 6 години
Клетви? Това да не е шега :-)...
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верваме ти, Цаца. Само гледай да не дигнеш и ти кръвно, че без Борисов и без тебе загиваме.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма масово подслушване, подсушват се абсолтно всички за да не ги осъди някой за дискриминация, че не са го подслушвали.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще произведем в падишах, момчето копие на Ким Чен Ун, за по-кратко, Ким Чен Бой. И като падишах, цялата власт ще иска да е в неговите ръце, не за да помага на хората, а да ги краде и лъже. А тези които казват истината и няма да търпят, ще подслушва, пребива и убива. Така ще затъва в парсноята си, че зад всеки негово министър или слуга, стои потенциален отмъстител. България бързо върви към еднолично управление, с цензура и купена съдебна система, под контрола на Падишаха.Тези от ЕU къде са?
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който познава шубелията от Банкя знае, че за него няма нищо свято и ценно, освен парите и властта. Кой ще му вярва като се знае миналото му от СИК, предателствата на бандюгите с които е вилнеел през 90те, лакомията за власт и пари. Няма са подслушва ли, глупости. Ще нарушава закона докато е жив. И ще трепери, защото толкова гадости е извършил, че в леглото си няма ***, даже и да се скрие в имението си за над 350 милиона долара в Калифорния.Жалко за парите които е откраднал, ще ги вземат САЩ
9
11
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 3,Ама вие взехте да лъжите, най-нагло! Борисов НЯМА син!! Трябва вас комунделите да ви включим в "Приказките на Шехерезада"!
8
2
 
13
 
! Отговори
Запис преди 6 години
Подслушват ни. Да! това е обществена тайна. Казвам го от опит.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците са най-големите престъпници, защо да не бъдат подслушвани, май Нинова много се притеснява от това.
6
4
 
14
 
! Отговори
Слави - защо не ? преди 6 години
Тая шия не е от туршия , Цацарооов, Цацаров. Какво дърво те чака теб , само да дойдем на власт , ще гниеш по затворите мръсен ***
5
1
 
16
 
! Отговори
МНОГО СА ЖАЛКИ преди 6 години
Че кой ви вярва за нещо. Помним ОНЯ дето го хванаха в КРАЧКА и с ОТВЕРКА унищожи записите, доказателства за НЕЗАКОННО ПОДСЛУШВАНЕ когато ЦЕЦО-УХОТО беше шеф на МВР. А законното подслушване си е напълно законно когато става дума да заковеш конкуренцията, нали
4
0
 
12
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 6 години
Вервайте ми, молим ви се!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем в държавата на диктатора Борисов и неговата клика.Къде спи ЕС и къде са прословутите европейски ценности.