Борисов пред лидери от Балканите: Да бъдем като пръстите на ръцете!

Премиерите от региона си обещаха да работят заедно в полза на хората
Обновена: 7 дек 2017 13:07 | 7 дек 2017 12:57, Веселина Йорданова
87

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани.

"Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". По думите му имаме рядък шанс, защото ЕС ще ни разбере, ако сме единни. Той посочи, че не му харесва терминът Западни Балкани, защото има едни Балкани.

Още по темата
Борисов се обърна към хората от региона с думите, че политически сме си научили уроците, но сега те искат да видят каква е ползата за тях.

Според него трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. "Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и други. Рядък шанс имаме", настоя Борисов и подчерта необходимостта от изграждане на дигитална инфраструктура.

"Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", каза министър-председателят и допълни, че Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем.

Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, посочи Борисов. По думите му имаме шанс да въвлечем и Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България за работа по един план на тема "Западни Балкани".

Според македонския премиер Зоран Заев трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. По думите му свързаността е възможност за икономическото развитие на региона. "Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем възможността да засилим тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и нашето присъединяване към него", заяви Заев. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че страната й ще бъде силен партньор в регионалното сътрудничество и взаимната свързаност . "На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин", каза Бърнабич.

Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС, смята и президентът на Косово Хашим Тачи. "Ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект", заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Не само Меркел, но и вие г-н Борисов сте човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца, посочи министър-председателят на Албания Еди Рама.

"Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани. Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред", заяви Рама.

По думите му българският премиер има цялата подкрепа на страните от Западните Балкани и в същото време е натоварен с очакванията им да се бори за ускоряване на процеса на интеграция.

"Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите, е нещо много неприятно", заяви албанският премиер.

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви, че банката е готова да финансира проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер до 200 млн. долара.

По думите й има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояване на този потенциал.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другите могат да бъдат като пръстите на лъцете а ти не ставаш за и за пръст дори оди си на село да копаш картофите. Дано да стане война некъде ах как ще квичите продажници само да се въоръжи народа.
26
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Бойко Борисов.Политиката на добросъседство с всички държави около нас е изключително важна.
25
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 24

Никой не може да сложе по голям среден пръст от др. Станишев и др. Нинова от БСП . Те са недостижими в тази класация .
24
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия ако знаят Бойко какъв среден пръст сложи на собствения си народ,ще бъдат по-внимателни в общуването си с него.
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 20

Ти другарю от БСП да говориш за майцепродавци е все едно педофил да иска да стане детски учител. Твоя Тодор Живков подписа решение на Политбюро България да стане 16 република на СССР . Това е предателство и държавна измяна , която се наказва със смърт.
22
6
 
25
 
! Отговори
Даниела преди 10 месеца
Аз съм сръбска снаха.Много добре знам колко ни "обичат" сърбите и как ни се подиграват.Ходила съм и в Македония и знам как ни наричат и как тръшкаха вратата в магазините след мен.Знам,че много хора са наясно с отношението към нас от сърби и македонци.Ако някой си въобразява,че това може да се промени,много се лъже.С години и поколения насаждана омраза няма да изчезне с няколко срещи на високо ниво.Сега са заинтересовани от добросъседство с нас,но не вярвам,че са искрени.
21
3
 
17
 
! Отговори
МУХАТА ЦЕЦА преди 10 месеца
може да се окаже и по-умна от НЕГО. Все пак РАБФАГЪТ при СОЦА си беше добро образование в сравнение със сегашните дето учат за ТУРСКО ВЛАДИЧЕСТВО
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде стига с тази Европа бе Борисов... Оправи всички проблеми на българите, сега Западните балкани и Европа тръгнал да сгодява. Как пък не случихме на един политик като хората от освобождението насам. Все някакви майцепродавци.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен8 Сиреч да останат БКП ...........днес Герб се зове .
18
3
 
21
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 10 месеца
Пръсти дебели като кебапчета. Също така трябва задължително дълъг нокът на малкия пръст...
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На всяко цук.ало -муха !
16
5
 
25
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Успокоил се и помъдрял казваш.Аз затова ли съм толкова глупав,щото съм неспокоен.А относно твоя кумир,прав си,от както забогатя се успокои.А иначе всеки ден му слушаме "мъдростите",за които цяла комедия може да се направи.
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия само се събират да си чешат езиците,а Борисов да помпа рейтинг.Сърбия и Македония сега ни правят мили очи за да лобираме за тях с оглед по-бързото им приемане в ЕС.След това ще си запеят пак старата песен на нов глас,както винаги е било.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като пръстите на ръката... Остава да научим с кой пръст за какво си служи!
13
29
 
11
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
НИКОГА не съм гласувал за Герб. България няма по-адекватен политик от Борисов. Разбирайте го както искате. Простоват, грубоват, не много изучен. ОБАЧЕ с воля за власт и желание да управлява. И не на последно място здрав български-селски разум и хитрост.
12
12
 
20
 
! Отговори
Икономов преди 10 месеца
Тези балкански лидери много бързо забравиха кой ги освободи от монархо-фашистко робство и кой им даде образование през миналия век! Забравиха патриотичните идеали и лидерите си в Русия и вместо това се продадоха за жълти стотинки на интересите на собствените си народи!
11
4
 
34
 
! Отговори
Оооох, преди 10 месеца
Тоя както се е развилнял, нищо добро не ни чака.
10
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 8

Браво господине, абсолютно точно казано. Другарите от БСП са луди полудяли от злоба и завист. Тяхната СДС-арка и приватизаторка за без пари др. Нинова не става и за управител на кафене . Толкова е зле женицата че....нямам коментар .
9
4
 
30
 
! Отговори
йес преди 10 месеца
Хей ръчички,хей ги две! Те ми краднат най-добре! Едната мие другата......
8
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов е най добрия политик за България досега . Никой не може да го стигне в близките години . Тепърва ще видиме колко е прав по всички въпроси . ГЕРБ трябва да спечели още един мандат , а БСП да замине в историята .