Борисов пред лидери от Балканите: Да бъдем като пръстите на ръцете!

Премиерите от региона си обещаха да работят заедно в полза на хората
Обновена: 7 дек 2017 13:07 | 7 дек 2017 12:57, Веселина Йорданова
87

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани.

"Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". По думите му имаме рядък шанс, защото ЕС ще ни разбере, ако сме единни. Той посочи, че не му харесва терминът Западни Балкани, защото има едни Балкани.

Още по темата
Борисов се обърна към хората от региона с думите, че политически сме си научили уроците, но сега те искат да видят каква е ползата за тях.

Според него трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. "Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и други. Рядък шанс имаме", настоя Борисов и подчерта необходимостта от изграждане на дигитална инфраструктура.

"Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", каза министър-председателят и допълни, че Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем.

Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, посочи Борисов. По думите му имаме шанс да въвлечем и Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България за работа по един план на тема "Западни Балкани".

Според македонския премиер Зоран Заев трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. По думите му свързаността е възможност за икономическото развитие на региона. "Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем възможността да засилим тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и нашето присъединяване към него", заяви Заев. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че страната й ще бъде силен партньор в регионалното сътрудничество и взаимната свързаност . "На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин", каза Бърнабич.

Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС, смята и президентът на Косово Хашим Тачи. "Ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект", заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Не само Меркел, но и вие г-н Борисов сте човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца, посочи министър-председателят на Албания Еди Рама.

"Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани. Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред", заяви Рама.

По думите му българският премиер има цялата подкрепа на страните от Западните Балкани и в същото време е натоварен с очакванията им да се бори за ускоряване на процеса на интеграция.

"Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите, е нещо много неприятно", заяви албанският премиер.

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви, че банката е готова да финансира проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер до 200 млн. долара.

По думите й има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояване на този потенциал.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След големия резил с Кристалинка преди година, би трябвало тя да се скрие поне десетина години, но явно не иска да пуска кльопачката. Що за морал има таз женица? Не мога да си обясня липсата на срам у нея и как започва да облъчва народа с нейните глупости. Съвсем в стила на БайХой - смята, че ние (българите) сме с къса памет и дебилни и е преценила, че за една година си е измила срама, който ни причини. Нагла и алчна!
6
22
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Политици в България... - с лопата да ги ринеш... - ДЪРЖАВНИК... - само един...
5
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов помъдря много през годините. Много по-различен е, отколкото в началото. Много по-спокоен, толерантен, целеустремен, много повече гледащ далече далече напред.
4
5
 
33
 
! Отговори
ГЛ.УПАКЪТ ТИКВОВ преди 10 месеца
нокога не е играл за БЪЛГАРИЯ. Толкова е Т.ЪП, че не знае каква игра играе. Когато реши да изкаже лично мнение следва 3 дни плюнчене по телевизиите на неговите пиари, че не искал да каже това, което е казал. Един път каза, че Великите сили си мерят в ЛИБИЯ оная работа - ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ и след свиркане от КОЗЯК какви плонжове последваха. За да замажат гафа даже изпратиха единствената фрегата в Средиземно море, което ни струваше 1.5 МЛН. Пък тя стара френска ГЕМИЯ 3 ръка се развали
3
5
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
какво ще стане ако правителствата в тези дьржави се сменят и доидат други хора
с друго разбиране за нещата какво стана с разбитата плоча от македонския
пияница защо докторите отишли в зап покраинини бяха задьржани и др вьпроси
2
9
 
27
 
! Отговори
ПЛАНЪТ НА НАТО преди 10 месеца
е да вкара по-бързо в кошрата "овцете" от Западните Балкани зщото се задава ВОЙНА с РУСИЯ и ТИКВАТА играе хоро под ЧУЖДА МУЗИКА даже без да разбира, че води собствения си народ на заколение
1
5
 
32
 
! Отговори
Момо преди 10 месеца
Хубаво е да сме като пръстите на ръката, но защо ние сме все средния пръст?