Борисов пред лидери от Балканите: Да бъдем като пръстите на ръцете!

Премиерите от региона си обещаха да работят заедно в полза на хората
Обновена: 7 дек 2017 13:07 | 7 дек 2017 12:57, Веселина Йорданова
87

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани.

"Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". По думите му имаме рядък шанс, защото ЕС ще ни разбере, ако сме единни. Той посочи, че не му харесва терминът Западни Балкани, защото има едни Балкани.

Още по темата
Борисов се обърна към хората от региона с думите, че политически сме си научили уроците, но сега те искат да видят каква е ползата за тях.

Според него трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. "Най-красивият регион са Балканите. Страхотна природа, ресурси, морета, р. Дунав и други. Рядък шанс имаме", настоя Борисов и подчерта необходимостта от изграждане на дигитална инфраструктура.

"Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", каза министър-председателят и допълни, че Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем.

Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, посочи Борисов. По думите му имаме шанс да въвлечем и Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България за работа по един план на тема "Западни Балкани".

Според македонския премиер Зоран Заев трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени. По думите му свързаността е възможност за икономическото развитие на региона. "Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем възможността да засилим тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и нашето присъединяване към него", заяви Заев. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че страната й ще бъде силен партньор в регионалното сътрудничество и взаимната свързаност . "На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин", каза Бърнабич.

Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС, смята и президентът на Косово Хашим Тачи. "Ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект", заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Не само Меркел, но и вие г-н Борисов сте човекът, към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца, посочи министър-председателят на Албания Еди Рама.

"Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани. Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред", заяви Рама.

По думите му българският премиер има цялата подкрепа на страните от Западните Балкани и в същото време е натоварен с очакванията им да се бори за ускоряване на процеса на интеграция.

"Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите, е нещо много неприятно", заяви албанският премиер.

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви, че банката е готова да финансира проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани в размер до 200 млн. долара.

По думите й има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе за усвояване на този потенциал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ ..На много места в страната има клиники за социопати с мозъчна травма.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха на бас че на нас се пада средният пръст.
64
3
 
4
 
! Отговори
nina преди 6 години
Този човек не може да обедини собствената си Родина, тръгнал да говори за Европа /а може би и за света?!/.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак похвала от брата Ердоган....
62
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борисов пред лидери от Балканите: Да бъдем като пръстите на ръцете!"Пръстите на ръцете са разделени. Боцко явно се е напънал да измисли някаква мъдрост за единството, ама...
61
15
 
9
 
! Отговори
ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ .. преди 6 години
...ТОВА Е СМЪРТ ---ЗА *** И РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ!!!БАЛКАНИТЕ , КАТО "БАРУТЕН ПОГРЕБ"---ОБСЛУЖВА САМО РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ!!!/...ние от ГЕРБ----ще го направим , минало...ха,ха,ха,хааааааааааааааааа.../ПЛАЧЕТЕ , ***....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
60
16
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
БОКО Е ВЕЛИК!!ТОЗИ ФОРУМ ---Е ВЪЗЛОВ ЗА ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ!!!ТОВА Е НАЧИНА ---БЪЛГАРИЯ ДА СЕ УТВЪРДИ , КАТО ЕВРОПЕЙСКА СИЛА И ФАКТОР!!!
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркотрафикантите не са само в парламента и правителството .
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само отвръщение !
57
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно слушам Бай Тош, но той поне беше забавен. Колкото до тоя ръб, без коментар...
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Ама много сте прав, трябва съвсем малко ум, за да се видят тези работи, пък и съвсем без ум се виждат по-добре, не ли?!
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции. Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове.
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще е палец, кой показалец и кой среден пръст?
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр
52
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция-вечен враг на България.------------- Турция, въпреки цялото "робство", е най-естественият геополитически съюзник на България. Турция и България са като двете тежести на една везна, подпряна на Проливите. България трябва да използва влиянието си и да увеличи тежестта си, за да бъде тази везна още по-добре уравновесена и мощна като цялостна система. Мястото на България е било и винаги ще бъде стратегическо и определящо. Не трябва много ум, за да се видят тези очевидни факти.
51
29
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Бойко Борисов е признат авторитет и има потенциал да стане политик от европейски мащаб. Вие си мучете колкото искате, но това са реалиите.
50
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се и се мая, кой ли е по богат Хачим Тачи или Бойко Тиквата! ! ! ? Тачи е милиардер вече, но и Тиквун доста открадна !?!?!
49
7
 
17
 
! Отговори
МОШЕНИК ДО МОШЕНИКА преди 6 години
КАКВО ПАК ИСКА ДА КАЖЕ ВОЖДА ВИНЕТУ БОРИСОВ? ШИРОКО РАЗТВОРЕНИ ПРЪСТИ ИЛИ СВИТИ В ЮМРУК.И ДВЕТЕ ПОЗИЦИИ СА ЕДНАКВО НЕПРИЕМЛИВИ И КАКТО ВИНАГИ, МЪКАТА НА СЛОВОТО БОРИСОВО Е МЪКА НА МИСЪЛТА МУ. ОПИТВАТ СЕ ДА ПРЕДСТАВЯТ СИВИЯТ,ОБРЕЧЕН И БЕЗСМИСЛЕН ЖИВОТ НА БЪЛГАРИНА В РОЗОВО И ДА СМЕ ЕДИН ИЗМИСЛЕН ФАКТОР НА БАЛКАНИТЕ,КАТО ДОРИ АЛБАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ, ЗАРАДИ ПУСТОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО. ТА ЧАК И ДЪРТАТА КИКИМОРА И ИНТРИГАНТКА КРИСТАЛИНА ДАВА РАМО. А ЩОМ И ТЯ Е ТУК, НЕЩАТА НЕ ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ И СМЪРДЯТ
48
6
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Хашим Тачи-наркотрафикант и търговец с човешки органи, един от тарторите на албанската мафия, президент на Косово.Айде да ви е честото, това е европейската интеграция.
47
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Хашим Тачи-тоя наркотрафикант и търговец с човешки органи.И той ли е бил на тая среща?