Държавният ни дълг се свива. Парламентът го обсъжда

Очаква се той да намалее до 20% през 2020 година
34
Държавният ни дълг се свива. Парламентът го обсъжда
Снимка: архив, Reuters

Парламентът ще обсъжда детайлно въпросите, свързани с управлението на държавния дълг и неговата обвързаност с БВП.

Това ще стане по искане на социалистите, а шефът на парламента Цвета Караянчена насрочи обсъждането за следващия петък.

Още по темата

Иначе по време на парламентарния контрол днес финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавният дълг намалява и се очаква в края на годината да спадне до 23, 7% от БВП.

През миналата година е бил 24 на сто, обясни той.

По разчети на финансовото министерство дългът трябва да намалее до 20% през 2020 г.

Според червения депутат Румен Гечев проблемите с външния дълг не са катастрофални, но все пак се налагало да се проведен дискусия в парламента и да се види как точно се управлява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Всички крадат, а най-много крадяха СДС, но ГЕРБ май вече ги надмина. А официалните статистики не се "дават", а си ги намираш сам. Например на сайта на МФ.
28
2
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
27,Дай да я видим и ние тази статистика! Много интересно как БСП пълнели хазната, след като изповядват политика на разходите! И при толкова много кражбА - Белене, Цанков камък, масова приватизация и ред други заменки, подменки и прочее!
27
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Според официалната статистика в България БСП пълни хазната и намалява дълга, а СДС и сега и ГЕРБ изпразват хазната и увеличават дълга. Кой е ляв и кой е десен? По-точно кой е повече десен и по-малко десен, защото в България леви партии и центристки партии няма.
26
3
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 6 години
Явно трябва да си санираш мозъка.Какво общо има санирането и външният дълг.Или си бабичка или тинейджър.Иначе не би говорил тези глупости.
25
2
 
6
 
! Отговори
До 21-ИСТИНАТА. преди 6 години
Искаш да кажеш че Луканов като обяви мораториум и щеше да ни умори от глад е било добре.Или когато Гечев и Виденов доведоха страната до катастрофа,изпразниха хазната и останаха в нея само 300 милиона,девалвираха стократно лева и ако бяха останали още 2-3 месеца според теб какво щеше да стане?Ей това комунистите сте страхотни пердета.Само пуберите и столетниците могат да ви вярват.Навсякъде левите изпразват хазната и викат десните да ги оправят.Само че нашите леви не са на практика такива.
24
5
 
3
 
! Отговори
Провери реалисте! преди 6 години
Не бъркайте външният дълг със заем.Няма страна без външен дълг.Включително и държавите които са супер богати напр.Катар,Кувейт или Швейцария.Смятате ли че са закъсали.И запознайте се най сетне *** и пубери що е то ВЪНШЕН ДЪЛГ,и спрете да обяснявате как децата ви ще го изплащат,като половината от вас са още деца на по 15-20годинии.КОЙТО и КОГАТО да управлява ще тегли и погасява външния дълг.Такава е СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА.Ако откажем-става случая Луканов-мораториум и глад.Помним а вие сте малки!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ДО 19 , Каква е цената за едно такова изречение в нета ?
22
0
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Той намалява спрямо БВП защото БВП нараства благодарение на гражданите !!! Да си го набият в тъпите лъжливи тикви политиците , те взимат заеми ние ги плащаме !!! И после се хвалят че намалявал бил и тъпите журналисти не задават неудобни въпроси на *** лъжливи.
21
8
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че дълга намалява в абсолютно изражение само когато управлява БСП. Истината е, че ГЕРБ, НДСВ и СДС преди това си купиха стабилност, като увеличиха размера на дълга и този дълг трябва да го плащаме всички ние.
20
2
 
10
 
! Отговори
малко статистика преди 6 години
От сайта на МФ - държавен дълг2008 година - дълга е 14.2% от БВП, размер на дълга 4841.6 милиона евро, от които 3270.2 милиона евро външен и 1571.3 милиона евро вътрешен дълг.2015 година - дълга е 26.3% от БВП, размер на дълга 11613.5 милиона евро, от които 7889.7 милиона евро външен дълг и 3723.9 милиона евро вътрешен дълг. За 2016 година не намерих данни. Увеличение на дълга в пъти при управлението на ГЕРБ.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се върнат социалистическите боклуции на власт отново, ще ни фалират пак и всичко ще се оправи.
18
0
 
5
 
! Отговори
hm преди 6 години
До АнонименПрез 2008година Държавният дълг е 13% а през 2009 е 13,4% .Сега 27% -удвоен .Явно управляващите са 80%.Не само, че сметката ти е грешна - понеже не взимаш предвид ръста на БВП, ами и в сайта на БНБ пише съвсем друго нещо :D
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щоли не обсъдят изказването на ,,нашият приятел Ердоган ,,за Лозанският договор ? Ама смеят ли туркуманите от ГРЕБ?
16
5
 
11
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Горанов какво се прави, че не разбира за какво става на въпрос. Изтеглиха заем от 16 млрд, който ще връщаме, за да може да се санира.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиреч ,има чалъм да теглим нови заеми .
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit Е ! Тиквата и червеното котило ГЕРП нали намериха начин да крадат ..докато има такива като тебе ,80% .
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълга намалява като процент от БВП, но като оабсолютна стойност намалява ли? :-)
12
3
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Няма вече кражбА за турските комунисти и държавата живна малко. Ниновная е толкова накокошинена, защото не може да намери начин за още кражбА. Е те та така е хората с кражбАта са си плюли в устата!
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2008година Държавният дълг е 13% а през 2009 е 13,4% .Сега 27% -удвоен .Явно управляващите са 80%.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитрината ти се състои в това:"да се..ш на метеното". Свиването на дълга с 0.3% се изразява в покачване на абсолютната му стойност, но Горанов "случайно" пропуска да го каже