Радев се видя с наши депутати в ЕП преди еврошефството ни

Те го уверили, че работят заедно по националните приоритети
Обновена: 8 дек 2017 19:19 | 8 дек 2017 19:17, Веселина Йорданова
2
Радев се видя с наши депутати в ЕП преди еврошефството ни
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев се срещна с български представители в Европейския парламент.

По време на разговора са обсъдени теми, свързани с предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, политическите приоритети на страната ни като държава членка на ЕС, както и актуални въпроси от европейския дневен ред. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

"Българските граждани трябва да бъдат ангажирани във формулирането на визиите за бъдеща Европа и да участват в дебатите по европейския дневен ред. Темите, по които работи Европейският парламент, следва да бъдат достояние на българите", е заявил държавният глава пред българските евродепутати от различните политически групи в Европарламента.

Президентът е насърчил нашите представители в Европейския парламент да работят активно, за да може България да бъде ефективен участник във вземането на решения на европейско ниво, а не само изпълнител на политиките на ЕС.

Членовете на ЕП са уверили държавния глава, че по отношение на Българското председателство и на ключовите национални каузи, българският парламентарен корпус в Страсбург е постигнал единство и ефективно взаимодействие, независимо от политическата принадлежност на своите представители.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство, недопускането на дискриминационен подход в рамките на европейските институции спрямо някои държави членки, активното участие в дебата за бъдещето на Еврозоната, предоставянето на европейска перспектива на държавите от региона на Западните Балкани и др., са били определени по време на срещата като национални приоритети.

На срещата е било постигнато съгласие, че Кохезионната политика трябва да бъде запазена като фактор за гарантиране на равни възможности за реализация и развитие на европейските граждани и региони.

Пред българските евродепутати държавният глава Румен Радев е представил идеята за създаване на научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, който да бъде част от всеобхватния подход за интеграция на държавите от Балканите. Българските представители в ЕП са изразили подкрепата си за проекта и ще работят за неговата реализация.

Акцент на разговора е била и готовността на българските институции и представителите на страната ни в ЕП да се работи за активизиране на връзките с българските общности в чужбина и разширяването на възможностите за изучаване на български език извън границите на родината.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е въздух.
1
3
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 1 година
Нищо ново под небето. Празни приказки и кухи фрази от един ***.Пълна безпомощност.