България - обединителят на Западните Балкани

Регионът трябвало да се успокоява, а не да се търси разединение
43
България - обединителят на Западните Балкани
Снимка: БТА, архив

Западните Балкани са регионът, в който България би могла и трябва да играе ролята на стабилизиращ фактор, още повече, че има и своята роля като страна членка на НАТО и на ЕС, и не само заради предстоящите шест месеца на европредседателството. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на конференцията "България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика" днес в София.

Форумът е под егидата на Каракачанов.

Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите, на търсене на нормално мирно и справедливо решаване на съществуващите проблеми, а не да се включваме в едни или други комбинации, които водят само до разделение в региона. И затова проектът, който се развива - Черно море-Адриатика, коридор номер 8, е от изключително значение и за икономиката на целия регион, както и за стабилността, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Каква ще бъде обаче ролята на България в това геополитическо пространство зависи от мъдростта, грамотността, отговорността и решителността на българските политици, коментира Каракачанов.

И България, и Албания са държави членки на НАТО. Македония, въпреки споровете си с Гърция, е въпрос на време също да стане член на НАТО. Това засилва и стабилизира присъствието на алианса, а и на европейските институции в перспектива, в региона на Балканите, които продължават да бъдат проблемния регион на Европа, отбеляза Каракачанов.

По думите му България не може да бъде страничен наблюдател на процесите. В целия този регион тя има своите морални ангажименти към българските общности в Украйна, в Македония, в Сърбия, където България трябва да води политика на културно подпомагане на тези хора. Тъй като тези наши общности живеят в суверенни държави, ние трябва да се стремим максимално добре да поддържаме и да развиваме отношенията си с тези държави, посочи вицепремиерът.

Няма съмнение, че днешните времена, в които живеем и се налага да управляваме процеси, са най-важните събития в историята ни от поне век насам, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който открои като изключително важни отношенията ни с Република Македония, с Албания, и добави, че присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите. Изключително важно за нас е и да поддържаме добри отношения с държавите в района на Черно море, в които има и големи български общности, посочи Джамбазки.

Ролята на България като стабилизиращ фактор изтъкна също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който акцентира и върху българските общности в чужбина, които са се интегрирали добре в съответните общества, и могат да бъдат "мост" между България и съответните държави. Присъстващите приветства и Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.
Във форума, организиран от фондацията "Нова посока", участват дипломати и експерти.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България твори история. Продажниците пи-каят газ.
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е тлъстият суджук на снимката.
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DA TA I OBEDINITELQ PO SKORO OBEDNITEL
37
5
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
До Боби Така е, земляк. това ни чака. Преди няколко месеца селските кметове получиха нареждане да опишат колко празни къщи, готови за живеене, има в селата им.
36
5
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
Много са си повярвали, и Герб, и патриотите...
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ДАЛИ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ИСКАТ ДА БЪДАТ ОБЕДИНЯВАНИ ТОЧНО ОТ БЪЛГАРИЯ?

ХЪРВАТИЯ МАЙ НЕ УЧАСТВА В ШОУТО НА БОРИСОВ
34
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 11 месеца
Защо не си гледате кух.ите чу.ту.ри,и ненаситните тумбаци,ами плещите г.лу.по.сти?!
33
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Каракачанов не става за министър-само вижте от коя партия идва-ВМРО.
Освен това лесно се продаде на ГЕРБ-ерите.
Първо да види каква пародия е БГ-армия в момента, тогава да ми говори за Западните Балкани, които се командват от албанската мафия, така са решили Великите сили.
32
5
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 11 месеца
Господ да ги пази от това обединение!
31
10
 
6
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 11 месеца
Поздравления Красимире. Продължаваи да работиш за България. Поколенията честни българи от България и българските общости в чужбина ще ти бъдат вечно благодарни. Не слушаи гласовете на червения мрак и предателите -русофили. ДА ЖИВЕЕ МАИКА БЪЛГАРИЯ.
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само дето не можа да обедини народа си ....защото ? В момента България е по-разделена от всякога : от една страна един много малък процент доволни, ояли се политици и бизнесмени ,които действат в унисон КОЖОДЕРИТЕ и от друга страна около 80% от един озлобен народ обезсърчен ,обезверен и без надежда за бъдещето на семействата и и на България !
29
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
В нашия Северозапад НЕ ОСТАНАХА хора, САМО ГЛАД и МИЗЕРИЯ, а Бойко и компания тръгнали пак по чужбина да решава други "големи" проблеми... И пак ще правят международни коридори, магистрали - но през Северозапада ПАК НИЩО! Тук ще правят резерват за БЕЖАНЦИ вероятно...
28
1
 
4
 
! Отговори
Сеирджия преди 11 месеца
До анонимен 19

Моите съболезнования. Ти не се ядосвай, ще ти върви на комар. Пусни си тото. А, и когато минаваш през врата се извъртай ребром, за да не ти се закачат рогата.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво Шкембе войвода,взехме Западните покраийни,сега наред са Западните Балкани,да му мисли и Западна Европа!
Съмнявам се народите от Западните Балкани да ни имат за обединител!
26
4
 
11
 
! Отговори
Боже мили преди 11 месеца
Тия,разединиха народа си,тръгнали да обединяват Западните балкани.Какво ни е сбърканото на нас- българите? Дали чипът ни е изпушил яко?
25
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Предлагам България да стане обединител на всички извънземни, за да може малко да се кротне тоя свят, защото някои световни политици направо са се побъркали.
Какво ще се задоволяваме само с едни Западни Балкани?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До анонимен

Аз си ходя в Русия без виза , защото имам хубава жена-рускиня, такава , за каквато ти може само да мечтаеш
-----------------

Да ти е честита, заедно с полурусначетата, които никога няма да бъдат българи.
Аз пък имам грозна българка за жена и децата ми са българчета.
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шкембе войвода, който прегърна македонизма, поклони се на арабите и съвсем забрави за пенсиите по 300лв., може да обедини Балканите единствено на обща софра!
Другото са приказки за лека нощ
22
4
 
15
 
! Отговори
Румен преди 11 месеца
ха ха ха

и тоя тръгна по пътя на Плевнелиев...
а,него трудно някой може да го мине по приказване на глупости
21
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какъв обединител може да е най бедната държава в Европа управлявана от мутри? Бандити ли ще обединяваме или какво?