Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси

Родият списък с лекарства - най-пълен за всички болни
69
Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че протестът на пациентите обслужва икономически интереси.

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и в света, медикаменти“, заяви той, след като днес пациентски организации излязоха на протест.

Още по темата

Недоволството им идва ден, след като президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през година.

Ананиев коментира, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира".

По думите му "това показва организираният характер на този протест".

Според него в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси.

Ананиев определи мотивите на президента за ветото като несериозни.

"Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малко несериозни“, отсече той.

"Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, допълни Ананиев.

Той допълни, че в България 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20.

„България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, каза още Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
0
 
! Отговори
cop&paste dnevni преди 6 години
Само да попитам този, който копира коментарите от днвеник.бг. Опитваш се да вдигнеш нивото на днес.бг или го правиш с други мотиви?
20
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
80 % от ГЕРБ-ерите са крадливи и лъжливи манипулатори, надявам се новия министър да е от другите 20 %.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя шмекер Бойко го сложи да замазва с числа кражбите на Фармацевтичната мафия.Всички знаем чия е тя и в касата на коя политическа сила снася.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананиев, не те знам дали си банкер или лекар, но от тъпотиите ви страдат обикновените хора и пациентите.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за 5% правоимащи, главно управляващата върхушка от мутро-милиционери и псевдо-патриоти, всичко е осигурено , останалите на чайчета и домшна ракйка , ако оцелеят добре , ако не патриотите ще ги обявят за необходимите жертви; в името на държавноста
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българино почни да мислиш и разбери че тези протести са за да може лекарствената мафив да продължи да те краде.
15
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добър финансист и му дайте шанс да сложи ред в кошницата без дъно -бюджет за здравеопазване или бюджет за печелене за сметка на здравните вноски и болните.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя старчок не трябваше ли вече да е пенсионер. 28 години крадене не му ли стигат.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Ананиев е по-скоро манипулатора с натъртването върху това, че е осигурено най-модерното лечение за пациентите. Това не е нещо, с което една съвременна държава - член на ЕС е необходимо да парадира, да се гордее или да го изтъква като заслуга. Това е нещо, което е съвсем естествено и е в рамките на поетите от страната ни задължения с присъединяването ни към ЕС. Чл. 10 от Европейската харта на пациента гласи, че всеки има право на достъп до иновации (дори и за диагностични процедури).
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека някой от знаещите да ми обясни защо всички пробойни в системата се запушват за сметка на пациентите, а не на грабливите? Пръстови отпечатъци, мораториум, зазкриван на общински болници ..... И като ни изморят на чий гръб ще крадат?
11
2
 
14
 
! Отговори
Фармакомафията преди 6 години
Министърът просто не е в час, обаче Борисов му е подшушнал, че естествено пак президентът трябва да е виновен е виновен за некадърността и крадливостта на гробарите и обръчите им от фирми.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананиев говори така, защото няма аргументи, с които да защити решението.Та какви аргументи може да изкара един лаик в медицината?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко разбира един финансист от медицина, та ще ми говори за недостатъчен период на изследване?Не му ли е поне малко неудобно на Ананиев да се бута в материя, за която няма и хабер?
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този е от много наглите
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Забелязах значителна част от малкото хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се коментира. Това показва организирания характер на протеста", заяви здравният министър.------------------Точно това изказване изисква специално внимание. Не, не заради внушението за конспирация за неведоми тъмни сили. Оказва се, че пичът следи кои хора протестират. Независимо за какво. Дори да не е свързано със здравеопазването.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният крадлив гебераст, още не встъпил и започна да краде.Да не остане по-назад от предшественика си.
5
1
 
23
 
! Отговори
Това е България преди 6 години
Затова всеки ден събираме пари за онкоболни да се лекуват в чужбина. Защото тук им викат ,не можем ,сори а на запад за 6 месеца ги излекуват напълно ! Ама там не крадът лекарствата и да ти вливат вода.
4
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Петър Москов кога ще бъде съден за далаверите с лекарства и за ваксините с живак, внесени от Турция, която бяха приложени на БГ-деца?Къде е прокуратурата?Цацаров да не спи, ами да се самосезира!
3
11
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Новият министър изглежда свестен човек на пръв поглед.
2
4
 
17
 
! Отговори
Полу Идиот преди 6 години
Трябва да съм пълен *** за да повярвам на един самозабравилсе политик, който нарушава правото на живот на хората заради финикийски знаци... Защо плащам данъци, социални и здравни осигуровки....