Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси

Родият списък с лекарства - най-пълен за всички болни
69
Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че протестът на пациентите обслужва икономически интереси.

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и в света, медикаменти“, заяви той, след като днес пациентски организации излязоха на протест.

Още по темата

Недоволството им идва ден, след като президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през година.

Ананиев коментира, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира".

По думите му "това показва организираният характер на този протест".

Според него в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси.

Ананиев определи мотивите на президента за ветото като несериозни.

"Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малко несериозни“, отсече той.

"Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, допълни Ананиев.

Той допълни, че в България 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20.

„България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, каза още Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чужд гръб и сто тояги са малко.Я питайте болните,които трябва да плащат по 3000 лв.на месец за лечение с такива лекарства,иначе умират.Как сами да се преборят?