Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси

Родият списък с лекарства - най-пълен за всички болни
69
Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че протестът на пациентите обслужва икономически интереси.

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и в света, медикаменти“, заяви той, след като днес пациентски организации излязоха на протест.

Още по темата

Недоволството им идва ден, след като президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през година.

Ананиев коментира, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира".

По думите му "това показва организираният характер на този протест".

Според него в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси.

Ананиев определи мотивите на президента за ветото като несериозни.

"Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малко несериозни“, отсече той.

"Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, допълни Ананиев.

Той допълни, че в България 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20.

„България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, каза още Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Каквото и да кажете, сте лъжци и мафиотски продажници. Обяснете на хората защо им взимате по 40-50 лева за премахването на кърлеж. Мерзавци, всичко ще ви се върне тъпкано.
60
2
 
8
 
! Отговори
куката преди 6 години
На този на физиономията му пише с големи букви "АЗ СЪМ МАФИОТ С БЯЛА ЯКИЧКА". Седя дълбоко в сянка години във мин. фин. и сега изведнъж изплува, разбира след като се увери, че достатъчно добре е обучил племеника си в далаверите! Това е приемственост.
59
6
 
19
 
! Отговори
КАК СПИТЕ И ДИОТИ? преди 6 години
ТИЯ *** ДЕ БИЛИ ОТ ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПНО БОКОВО ПРАВИТЕЛСТВО/ПОСЛЕ ИВО ХРИСТОВ НЕ БИЛ ПРАВ/, КОГАТО НАРОДЪТ И СВЕСТНИТЕ ЛЕКАРИ ПРОТЕСТИРАТ ЗА ПРАВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НА КАЧЕСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ И КАЧЕСТВЕНИ ЛЕКАРСТВА - ТОВА БИЛО ОБСЛУЖВАНЕ НА НЕЧИЙ КОРПОРАТИВЕН ИНТЕРЕС. А КОГАТО ВЪПРОСНОТО ЛИЦЕ АНАНИЕВ, ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА МАФИЯТА В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ И ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ- ТОЙ ЧИСТ КАТО СЪЛЗА.ОТВРАТИТЕЛНА МУТРА, ДОСУЩ КАТО ПРОФЕСИОНАЛНАТА МУТРА И НАЙ-ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ В ДЪРЖАВАТА БОКО БОРИСОВ
58
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактът,че бюджетар е назначен за здравен министър,показва приоритетите на властта.Не им е важно здравето, а скубането на кинти.
57
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eх, Кириле, Кириле .... защо не си стоя в Миннистерството на финансите ?!?
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито здравната каса ни е на ниво, нито здравния министър, от което страдат пациентите и като цяло българите.
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята с този *** показва, че властта на ГЕРБ няма нито приоритети, нито кадри.
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива "бюджетари" скоро няма да има от кого в събират данъците
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ МУТРОМИНИСТЪР МОЖЕ И ДА Е ПРАВ АМА ЕДВА ЛИ
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десетките милиона, които например ПОТЪНАХА в НДК, сега се оптиват да ги вземат от здравето на ОЦЕЛЕЛИТЕ българи
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасткия крадлив номенклатурчик, сменил сто партии, така и не се наяде. Вече мирише на пръст, ама иска още да ла-па.
50
6
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
За първи път имаме свестен и много добър президент, който мисли за хората в България.За разлика от смешника Росен Плевнелиев, който за малко да обяви война на Русия.ГЕРБ-ерската и фармацевтичната мафия яко ги тресе параноята, да не излезнат далаверите им с лекарства и ваксини.Успех на Румен Радев!
49
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешен президент си имаме - хабер си няма от лекарства и лекарствена политика, но има мнение по тях. Важното е да вреди на тези които му секнаха схемата със самолетите. *** манталитет! Ниска топка! Котешки таклаци! Безплодните усилия на суетата!
48
21
 
10
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Президента явно изпълнява политическа поръчка по дестабилизиране на страната. Москва вече не може да издържа като ни гледа така.
47
2
 
15
 
! Отговори
:) преди 6 години
Човек може да умре и без да е ставал опитно мишле за някои които са алчни за хонорара.
46
2
 
16
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Вежди Рашидов като се разболя, защо се лекува в Германия. Пожелавам на Бойко и Цветанов да си опитат нещо накъде!
45
5
 
14
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Корпоративните интереси, май са другаде. Когато лекарствата ги няма по ЗК, някой доктор ти написва на едно листче и те праща до някоя сбутана аптека зад ъгъла. След като мине месеца доктора минава да си вземе комисионната, дали не се отчита и в някоя партийна каса... или комисионните ги даряват направо от аптеката не се знае.
44
15
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ако търсите лекарства от президента, значи много сте загазили!
43
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Др. Нинова пак е спуснала *** опорна точка . Имам чувството , че тези хора от Позитано 20 са се смахнали и не знаят какво правят .
42
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Докато болниците са търговски дружества и АД-та и се гони печалба, така става.Медицината е търговия, лекарите са търговци, здравето е стока.Нали искахте капитализъм и демокрация и скачахте по площадите?Сега недейте да ревете!