Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29

Военното министерство е обявило обществена поръчка, руснаците са единствените участници
12 дек 2017 07:00,
212
Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29
Снимка: архив "Булфото"

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Още по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Ютуб има клипове,за сравняване на десетте най-добри,по комплексни показатели,изтребители в света.В тази класация има американски,руски,китайски,френски и шведски самолети!Приемам,че всички в десетката са с приблизително близки характеристики.Между показаните параметри,е дадена и цената на всеки един от тях!Най-евтини са руските,с цена от порядъка на 40-50 млн долара,всички други са доста по-скъпи,а американските са 2-3 пъти по-скъпи(110-150млн.долара).Който не вярва,да провери!
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето затова скоро няма да има нови самолети.Защото трябва да се точи.А армията кучета я яли.
116
5
 
10
 
! Отговори
shady преди 6 години
От една страна много ясно, че РСК МиГ трябва да ремонтират тези МИГ-ове. Те са производителите, така че най-логичното нещо е те да осигуряват поддръжката и ремонтите. Не някакви поляци, както недоразумението Ненчев беше подписал, а именно РСК МиГ.От друга страна обаче трябва да се следи за КАЧЕСТВЕНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ на ремонта, тъй като и нашите, и руснаците са склонни към корупция и да не стане отбиване на номера. И естествено трябва да се действа за закупуването на поне 6 бр. НОВИ изтребители.
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрончо няма ли да се обиди нали румбата му каза че ще взимаме рафалите
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Будали Вие за отценка на Проекта Белене - дадохте 20мл. Евро - 40мл.лева на Банката на Ротшилт за 92 страници хартия ..
113
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стари , Стари но с такива Русия спечели войната в Сирия..
112
2
 
12
 
! Отговори
до 118 преди 6 години
Миг 23,Миг 21,Миг 29 ,Су 25,Су 22. Миг 25Преди 30 години си бяха що годе модерни половината.273 по официални данни иначе учебните и транспортните не се водят.Танковете бяха над 1200-та ,не по малко модерни от на турци и гърци тогава.
111
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 115 :Кое е без пари бе ,смешен *** ? Този ремонт излиза по 6млн. на изтребител,а тези летящи тостери струват по 11млн. като нови.
110
3
 
5
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Бойко пак врътна......
109
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е една от страните, които в последните години се бори за унищожаването на нашата държава
108
7
 
10
 
! Отговори
аз преди 6 години
До ПетровМоже би танковете ни да са били 400 - но и това малко ме съмнява?! Самолетите ни общо бяха около 30! Както разбра от статията по-горе - половината са МИГ 29. Другите са още по-стари! Вкл. ЛАЗ.
107
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо ще се спукам от смях, когато руснаците ни "ремонтират" самолетите и отново се окаже, че нямаме годни за летене самолети.
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато дедо Иван дойде отново на Дунава, пак ще ни даде мигове без пари
105
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81мл. е направо без пари , Слава на Русия..
104
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато 100% във властта са рубляри и петоколончици, чакайте бял ден.Жалко за останалите пилоти, явно ще държат тези руски щайги докато не изпопада и последната.Като локомотивите в БДЖ.
103
6
 
17
 
! Отговори
голю босев преди 6 години
Пари хвърлени във въздуха - демек на вятъра.
102
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да плащаме на императора в кремъл, забравихте ли че сме задунайска губерния
101
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали поляците ни ги оправяха? Къде е аграря Ненчев? Защо не е зад решетките? Защо го покриха? Колко милиона си разделиха, за да не го закачат? Докато такива мошеници като бившето аграрно министърче на МО се движат на свобода няма да имаме държава. А да попитам също така къде отидоха парите за новите изтребители? Нали бяха заделени щяха да купуват? И тях ли суджука успя да открадне? Тази сикджийска мутра няма насищане, ама ние пак си го избираме...
100
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КалинаКалинке малинке, изключително добрите МиГ-29 се нуждаят от ремонт и смяна на двигателите след всяко кацане на брикетоносеца Кузя.Е колко изключително са добри?
99
3
 
13
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Държавата е в ръцете на няколко откровени лъжци. Ах как милееха за тази армия преди изборите! На Бокото чак му се искаше в пристъпи на откровение да набива крак по плаца заедно с младежите от наборната армия която щяха да връщат с Патреоти. Каракачана щеше да произвежда български самолети даже! - колко му е , няколко дъски на кръст, малко пирони и готовоооо- български самолет!