Тристранката обсъжда: Минимална заплата от 510 лева

Според властта има благоприятни тенденции за това
12 дек 2017 07:41,
30
Тристранката обсъжда: Минимална заплата от 510 лева
Снимка: архив Reuters

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проект за постановление на Министерския съвет за увеличение на минималната работна заплата за 2018 година.

Проектът предвижда най-ниските възнаграждения през следващата година да станат 510 лева, а минималната часова работна заплата - 3,07 лв.

В предложението си за увеличаването социалният министър Бисер Петков пише, че за определянето на нов размер на минималната работна заплата благоприятстват положителните тенденции на пазара на труда, устойчивият ръст на доходите от труд, съчетани с продължаващо нарастване на производителността на труда в страната.

През 2018 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 10,9 на сто от 460 лв. на 510 лв., ще се стимулира активността на пазара на работната сила, което ще доведе до значително нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда и ще се повиши и покупателната способност и жизненото равнището на населението, пише още в доклада.

Повишаването на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта и качеството на живот на населението в страната, се допълва в документа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
18
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до Ром бакардипич бизбеса не са само хотели и сервитьори. Работодателите придават продукция на световните пазари по световни цени ,хахде малко по ниски, а плащат зАплати като в бабанова република че може и по ниски.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора ,абе не разбрахте ли ,че с 500лв заплати в 2018 година ,просто всичко се изнася и държавата загива.После ако искате и 2000лв заплати да давате ,няма да има работещи.2/3 от българите ще се завърнат ако заплащането е поне 700евро.Естествено,че като имаш млади и работещи в една държава тя ще върви.Дори само да консумират стоки от първа необходимост.Бизнеса като иска сам да си троши главата негова работа защо и държавата подържа изкуствена стагнация?
8
1
 
19
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
В коя част от познатата вселена, ще ги намериш тези Майстори дето за 250Е на месец си трошат коленете,ръцете и здравето.Остави лудницата в БГ.Производителността ли ще чакаме да се увеличава?Ами въпроса за новия силикон и кола на собственика кога ще се задава.С 510лв работим за шефа си и да трупаме дългове.Разбирам ,че БГ работодателя е някакъв ренесансов образ и иска крепостни селяни ,ама все пак сме 2020 година.Време е на тези с 2 лв да им дадем и 200 да ги видим.
7
19
 
2
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
510 лв ще е минаималната заплата ,а на какви основания се вдигат тези заплати ,производителноста ли се повиши или пък станаха по-голями специалисти "майсторите" ..отиде в някой хотел и вижте в 60-70 % от тези хотели са работили неграмотни майстори ,навярно вече са станали грамотни ,а обслужващият перснал по учтив . Това повишаване ще засегне и цените на стоките ,няма как ,някои се заблуждават ,че заплатите ще вървят нагоре .а цените ще си останат същите,ТАКВОЗ ЖИВОТНО НЯМА .
6
1
 
16
 
! Отговори
Провинция преди 6 години
За съжаление София не е България. В останалите населени места работа не се намира лесно и заплатите са ниски.
5
1
 
31
 
! Отговори
Гавра преди 6 години
С хората.., ама и те като са с психика на роби проблема си е техен, а управляващите добре знаят, че е така и естествено се възползват..Минималната трябва да е поне 650-700 лв от 1.1.2018, а те се го обещали чак за 2021 и то за 650 лв.., българино ти наистина си с робско мислене, хакнти е!
4
4
 
14
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Прекалено много е! Според мен, при такова положение на работника трябва да му отнеме правото на отпуска (като компенсация)!
3
1
 
35
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Спи народа спи. Ако се събуди да се поразкърши , пък да излезе на жълтите павета заплатите ни ще стигнат поне 510 евро. И да бизнеса може да си позволи да ги плаща тези пари. Не им вярвайте че ще фалират!
2
0
 
21
 
! Отговори
Заварчик преди 6 години
Толкова ми беше заплатата чисто като заварчик. Вече не се хващам да работя тази професия за толкова малко. Дори общите работници вече си докарват 1000 лева чисто.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 50 лв. ще е по-малка версията в магазина....то тая заплата на кой нормален може да му стигне да живее...