ОмбудсМая проби: Служителите ще си вземат неизплатените заплати

Направи се нещо много добро и важно, коментира Манолова
13 дек 2017 14:00,
33
ОмбудсМая проби: Служителите ще си вземат неизплатените заплати
Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова успя да се пребори и служителите, които не са получили заплатите си заради фалит на работодателите си, в крайна сметка ще вземат заработените си възнаграждения. Това ще стане възможно след като депутатите единодушно приеха на второ четене промени в Кодекса на труда.

Още по темата

Преди две седмици омбудсманът алармира със сълзи на очи, че има опасност служителите да не вземат парите си, тъй като бе заложено промените, с които Главна инспенкция по труда /ГИТ/ да може да сезира съда за започване на производство за несъстоятелност на фирмите, да влязат в сила от 1 юли. Тогава обаче срокът, в който работниците могат да потърсят парите си, щеше да е изтекъл.

Тогава социалният министър Бисер Петков обоснова по-дългия срок с това, че ГИТ се нуждае от време за подготовка и допълнителен бюджет, за да може да изпълнява новите си задължения.

След като Мая Манолова потърси парламентарна подкрепа, за да се направят промени в текстовете преди второ четене, в крайна сметка депутатите решиха промените да влязат в сила от 31 март и оттогава ГИТ да може да инициира производствата по несъстоятелност за фалирали фирми.

Парламентът прие и срокът, в който служителите могат да потърсят неизплатените си заплати, да бъде удължен на 36 месеца. Също така с промените ще се ограничи и порочната практика да се прехвърлят на клошари фирми, които не са изплатили задълженията си. С новите текстове не се позволява и на фирмите с наказателни постановления да участват в обществени поръчки.

Депутатите от всички парламентарни групи се обединиха, че са приети балансирани текстове в полза на гражданите, а омбудсманът им благодари.

"Минахме през дълги заседания, разговори, обещания, сълзи, заплахи, молби, но в крайна сметка се обединихме за тези текстове, които ще направят коледните празници малко по-добри за тези хора. Те няма веднага да могат да си получат парите, но този процес ще се развие през следващата година. Направи се нещо много добро и много важно", коментира Манолова.

Тя уточни и че всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да си ги вземат от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците от фалиращи предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Защо не е помислим за неизплатените заплати на работниците на Пътно строителната ф-*** "Гранит" или "Виа Апия" в гр.Кюстендил, които все още очакват заплатите си?Мисля, че и те са нормални граждани в тая държава с едни и същи права независимо, че срока по-дълаг?
30
1
 
0
 
! Отговори
До 29 Георги преди 6 години
Тази работа е до толкова добре свършена доколкото беше и развалянето договор с телеком!!! За пореден път много демагогия прах в очите на хората.
29
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Ето това е добре свършена работа.. Поне има някой, който да знае за чий х*й е на работа, а не като тоя кратун да ми говори за магистрали 12 години и всичко на всичко да е направил 3 магистрали до половината, а държавата да е в милиарди борчове от както мутренската власт царува.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден се работи по 10 часа, 5 дена в седмицата= това са 10 часа извънреден труд, работиш и в събота- още 10 часа. Общо 20 часа извънреден труд седмично. За месеца това са 80 часа или 10 работни дни всеки месец ги подаряваш на шефа. За година се събират 120 работни дена или 6 заплати. Сами си сметнете колко заплати подарявате на меринджея, който ви нарича "търтеи". Сумата изобщо не е малка. За това се мълчи.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще се захванат с неплащането на извънредния труд, положен от работника/служителя, работенето през почивните и празничните дни, които също не се плащат? Осигуровките на 4 часа при пълен 8-часов работен ден? Синдикатите не им пука, Инспекцията по труда се прави, че не знае. Полагаш труд, за който трябва да водиш съдебни дела, за да ти се изплати. Можеш ли постоянно, всеки месец, да водиш дела?!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на омбудсман Мая! Някой в тази държава, който да си върши работата, въпреки трудностите и административните капани!
25
6
 
1
 
! Отговори
Каква победа преди 6 години
За това обаче Омбусманката мълчи като комунист на разпит, СЛУЧАЙНО ЛИ Е? КОДЕКС НА ТРУДАЧл. 245. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
24
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първосигналните овци директно я издигнаха в култ :--). Я, помислете малко от къде ще дойдат парите за заплатите... и както някой попита за КТБ по-долу - Къде са Й топките на Майчето да повдигне въпросът за откраднатите милиарди ? Май няма такива, нали?
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И откъде ще дойдат парите, Майче? На всеки ще му е лесно да се пребори, когато парите идват от народа, нали?
22
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх я е да пита за откраднатите милиарди от КТБ. Не и стиска на смелата Мая.
21
4
 
33
 
! Отговори
иии преди 6 години
Най интересното е, че въпреки това което е направила тази жена за всички нас, все се намират хора които да я плюят. И това са все разни партийни тролчета, които са тук само и единствено да плюят, без значение какво и кого.
20
5
 
29
 
! Отговори
Ех преди 6 години
Майче, колко време изкара в парламента, не си спомням, но беше изгубено и пропиляно. По-рано трябваше да те сложат на този пост! Тук си в стихията си, с образованието си. Поздравления, все така напред. Пък знае ли човек, може да замениш и Фандъкова
19
12
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Знаете ли ,че повечето змии хипнотизират жертвите си с немигащ поглед преди да ги умъртвят.и тук е така.
18
2
 
29
 
! Отговори
Търговище преди 6 години
Мая последната Надежда в времена на беззаконие и диващина..
17
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тя е една от всички жадни за власт, дреме и на нея за народа хич не и се иска да говори ама и тя е една от същите крадци съсипа ли България не я изкарвайте светица.
16
0
 
27
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Който не е платил на работниците си да не го пази полицията !!! З 6 месеца ще имаме равновесие
15
19
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Браво на Мая Манолова, ние българските работодателите имаме нужда от социална политика и социални закони които да пронуждават държавата да се грижи за работниците и да поема и изплаща нашите задължения. А не както до сега да се гърчим и да се чудим на кой брат от малцинствата да прехвърляме фирмата ако стане нужда. Сега благодарение на умни и упорити хора като Мая Манолова държавата ще поема нашите задължения, конгречулейшънс за Мая!
14
3
 
29
 
! Отговори
Кольо Колев ВАРНА преди 6 години
БРАВО НА МАЯ МАНОЛОВА,ТОВАЕ ЖЕНА ОГЪН,УПОРИТА И БОРБЕННА.НЕ СЪМ ФЕН НА СОЦ,ДРУГАРИТЕ НО ЗА НЕЯ БИХ ГЛАСУВАЛ С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ.ТОЧНО СИЕ НА МЯСТОТО ДА ЗАЩИТАВА ОБИКНОВЕННИТЕ ТРУДОВИ ХОРА .БРАВО МАЯ ИМАШ СИМПАТИЙТЕ И ПОДКРЕПАТА НА ХОРАТА.
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм фен на никоя партия, но браво на Мая Манолова за упоритоста, вижда се,че прави нещо за обикновените хора.
12
27
 
2
 
! Отговори
BG Бизнесмен преди 6 години
Браво на ОмбудсМая, сега ще мога с оборота да си купувам джпове, за софри, да си наемам 14 годишни момичета от модните агенции са уикеднидте с приятели на вилата, а като дойде време да плащам на бачкаторите обявявам фалит и алее-хоп - държавата плаща заплатите от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците от фалиращи предприятия. Пито-платено, и вълкът сит, и агнето цяло. Браво на омбудсМая, ние българските бизнесмени и работодатели имаме нужда от такива хора с идеи като обмудсМая.