БСП се ядоса, дава мораториума за новите лекарства на КС

Това било последната надежда на хората с редки болести
14 дек 2017 13:52,
27
БСП  се ядоса, дава мораториума за новите лекарства на КС
Снимка: Булфото, архив

След като мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК, от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради § 6 от закона.

Още по темата

С текстовете се въвежда мораториум за плащане на нови лекарства и нови дейности от Касата през следващата година за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се от него Касата да спести около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

"От името на ПГ на БСП искаме да обявим, че след отхвърлянето на ветото на президента ние ще дадем §6 от закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд. Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани - правото на живот", настоя червеният Жельо Бойчев.
 
Той допълни, че правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване е ясно разписано в Конституцията.

"След този унизителен дебат днес, това е последният шанс и надежда за тези хора", заключи Бойчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек може да си умре и без медицинска намеса.Защо да се мъчи в последните си дни?
26
0
 
2
 
! Отговори
ППО преди 6 години
Има нещо садистично в БСП. Играят си с живота на хората. Новите лекарства трябва да се изпитват от желаещи и за сметка на производителя. Защо другите осигурени да се лишават от утвърдени медикаменти за да моге някой корумпиран лекар да взема комисионна?
25
0
 
2
 
! Отговори
онкоболен от 8 годин преди 6 години
Колосална злоупотреба със спокойствието на вас,бедните,болни хорица.НЕ ,това не е "загриженост"а безкъвна гилотина и престъпление:1.всяко лекарство ,дори и лицензирано носи висок риск от неизвестни странични ефекти:Времето и дългото приложение са единствения верен критерии за полезността от дадено лекарствоПри мен най-тежкото усрожнение стана от ново лекарство ,на което възлагахме големи надежди с мая лекар
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летящият москвич отишъл да му напълнят тубичката в Масква, за да му хвръкне москвича, ония го заплюли и изгонили с думите: Ти, който предаваш родината си, не си достоен за нашта нафта, буратино
23
0
 
3
 
! Отговори
от мен преди 6 години
Далекуват ни превантивно, като онова 16-годишно момиче, което като го заведоха на лечение в Германия се оказа здраво.Години е пило отрови. Как се отразява това на здравето?
22
3
 
0
 
! Отговори
И от мен преди 6 години
До "от мен": Заслужаваш да ти се случи на теб. Тогава хич недей се лекува, та да можеш да живееш повече. Но да се отказват на болни лекарства, които могат да им спасят живота, и да се пресмята колко пари ще се спестят, това е престъпление.
21
4
 
2
 
! Отговори
от мен преди 6 години
На скоро четох, че тези, които избират да не лекуват рака живеят средно 12 години повече от тези, които избират лечението. Тяхната средна прежовяемост е 3 години /ама какви/.
20
1
 
10
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Фармацевтичната мафия стана много нагла и много алчна.Има ли прокуратура в тая държава?Цацаров къде спи?
19
5
 
5
 
! Отговори
ГРОБ преди 6 години
Упорито и последователно следва унищожителната си политика над българския народ. Никога България не е имала по- хищни ,безмилистни и предателски политици. Хората се гърчат в мъки от смъртоносни болести,а те пречат на президента. Много пъти писах,че Борисов управлява наинат и непрекъснато го доказва. Самоизяжда се от мисълта,че не може да подчини на волята си Радев.Заради един човек,ще унищожи цял народ.
18
1
 
0
 
! Отговори
Цецко преди 6 години
А стига бе! Не може да бъде
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя пръдльo Жельо Бойчев много се е активизирал напоследък. Май се кани да избута *** от стола.
16
7
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнализКаква победа? Борисов изгуби изборите, но купи Патриотите на килограм, за да може да управлява. Той няма Властта, затова вътрешната му политика е никаква, и търси външна опора в Европредседателството, което се явява като някаква Свещена Крава, която не бива да става на суджук, за да не се изложим пред чужденците.
15
9
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Борисов 3" - геноцид и смърт. КС не го ли изкупи Тиквата, целия на кило?
14
12
 
12
 
! Отговори
Не разбрал преди 6 години
Никой не пречи на БСП да са безполезни. Да си стоят такива и да не се опитват да пречат на тези, които се опитват да работят
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ГЕРБ няма значение,че хората протестират,няма значение,че се борят за последния шанс в живота си.Щом опозицията е против ембаргото,за тях това е достатъчно да го наложат още веднъж.Колко нагъл и безчувствен трябва да си,за да не трогне поне малко болката на хората.
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завистта на Бойко по отношение на президента взе да ескалира.Вчера говореше за купени самолети,които не летят,като че ли Радев ги е купувал,а днес неговите хора удариха по ветото на президента.Толкова са елементарни и прозрачни,че няма накъде повече.Докато премиера си мери....с президента,хиляди хора може да не доживеят друго решение на казуса.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало,анализатора,май не си си пил хапчетата днес,пии ги де,че ставаш смешен вече.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летящият москвич, облечен във власт от българските колхозници, освен да мачка чаршафите по хотелите по света и да бръщолеви глупотевини, за друго не става, ама бая народна пара троши за околосветските си пътешествия, да беше дал поне 2 лв за лекарства на такива като номер 3 за лекарства на болните му роднини
9
14
 
13
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Наблюдаваме как поредицата грешки, които президентът Радев продължава да прави, влияе негативно на българската опозиция, а и на целия български народ.Единственият шанс за България е споменът за блестящата изборна победа на ген. Борисов да вдъхне нова увереност и надежда у народа!
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засегнатото его на премиера от високия рейтинг на президента е причина за отмяна на всяко вето,наложено от държавния глава,нищо,че от това страдат единствено болните хора.Следващия път пак гласувайте за тези,които днес са ви подложили на геноцид.