Радев готви ново вето след лекарствата: Властта губи човешки облик!

Президентът свиква КСНС през януари за приоритетите за еврошефството
Обновена: 15 дек 2017 14:06 | 15 дек 2017 14:00, Веселина Йорданова
161
Радев готви ново вето след лекарствата: Властта губи човешки облик!
Снимка: БТА

Управляващите са напът да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Така президентът Румен Радев коментира преодоляното от депутатите негово вето върху Закона за бюджета на НЗОК, с който се налага мораториум за плащане на нови лекарства.

Още по темата
Радев заяви, че се надява управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни.

"Българите някакси свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в последните години – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата", коментира държавният глава.

Според президента това нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предишният ден Министерският съвет не беше "извадил и хвърлил на масата" 740 млн. лева, които са разпределени по неясни критерии и механизми.

"Да, обществено значими проекти, основни пътища. Да, едни фирми ище стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и по-болни", отбеляза президентът.

"Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, а дават последна надежда на много хора", заяви още държавният глава.

Според него са нарушени основни права от Конституцията. "И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск", допълни държавният глава.

От думите на Румен Радев стана ясно, че той смята да наложи вето на антикорупционния закон, приет от депутатите вчера. По думите му дебатът по него изобщо не е свързан само с назначаването на ръководството, а е по духа на закона. Президентът смята, че инструментите за борба с корупцията в него са неефективни, а в същото време той може да бъде използван "като бухалка за разправяне с неудобните".

Според президента има дефицит на държавническо мислене за секторите "Сигурност" и "Отбрана", като по думите му на заседанията на Министерския съвет темата се повдига, когато има някакви други проблеми.

На заседанието в сряда премиерът Бойко Борисов коментира, че огромният процент закупена военна техника е била все за авиацията и че след ремонт хеликоптери могат да бъдат предоставени на Спешната помощ, за да не стоят неизползвани.

Радев посочи, че няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, а харчене "на парче". Президентът смята да постави въпроса на КСНС, който ще насрочи за 9 януари. Заседанието ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите.

"Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор", добави президентът.

Румен Радев изрази очакването си да бъде даден отговор и дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. "Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори", заяви президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
27
 
7
 
! Отговори
Палец надолу преди 6 години
За този бутафорен прецедент Радефф!
132
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта губи човешки облик! (п)Резидента Радев придобива образа на червен руски *** все по-осезателно.
131
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев готви ново ходатайство пред ЕС за отмяна на санкциите на неговите началници от Москва. Този човек стигна дъното на човешкото раболепие и слугинаж. Неговото служене на интересите на чужда държава подрива от всякъде авторитета на България ако изобщо имаме някакъв авторитет пред света заради подлизурството ни към Русия.
130
10
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Че тези нищо не са загубили те никога не са имали човешки лик!Бойко прилича на *** ми а останалите са обединети полуидеоти!
129
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А путинчовата , сталинчовата власт какъв облик имабе г-н зелени чорапки ?Как стоеше по време на комунистическия рай въпроса с иновативните западни лекарства ?90 годишните путинофилски начишкващи се бабички о дядовци пишещи из блоговете много добре знаят .
128
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-сетне един сведтен политик !
127
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Пян_ГъПРОРУСНАЛ СИ --ЦАЦАРОВ----УКРИВАТЕЛЯ НА КРАДЦИТЕ НА БТК-----
126
2
 
34
 
! Отговори
издадоха се преди 6 години
Медицината в България е най-корумпираната професия.Стана ясно откъде изтичат парите.
125
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев се проявява в комичен вид. Развива неудържимо властолюбие, изглежда се изживява като велик диктатор. Остава му да опита държавен преврат.
124
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно сега е въпрос на национална сигурност да управлява ГЕРБ.Първанов също каза,че в момента ГЕРБ е по-добрия вариант, и му вярвам,той винаги е правил само добро за България.
123
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимата креатура със зелените чорапи го раздава като партиен секретар от времето на Тато. Пълна карикатура е. Другарите го държат доста изкъсо. Дерзайте алени фенове, дерзайте , ама онва време няма да се върне.
122
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GELIO GELEV PODARYAVASHE ZAPLATATA SI NA BEDNITE,A TOZI LOSH PREZIDENT PREZ DEN V PARIG I TO S GENA SI.
121
27
 
16
 
! Отговори
нн преди 6 години
БСП и Президента са повели война с управляващите. Жалко, че настройват и хората си. Оня ден слушам един привърженик на БСП да казва с злаба " ще ги изметем, ще видите какви протести ще им спретнем и т.н." Медиите и те нагнетяват, вчера някакви правили допитване, ако сега били изборите кой колко ще има. Кой им е заръчал? Няма и една година от последните избори, те прогнозират? Тънки и лоши игри от който страда народа. Алчноста за власт на БСП им е замъглила мозъците и не ги интересува нищо.
120
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай Радев ,Народа е с теб! хич да не ти пука от европрестедателството - Напротив- Нека Видят и Чуят Как "живеят" българите и какво се случва в тази европейска "държава".
119
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До clown007 А ГЕРБ-БКП са основният прооблем .Днес ! Комунисти ,бездарни ,корумпирани ,покорни ,израстнали в правилегиите на БКП, АБПФК ,ДКМС ,днес Убиици на българския етнос
118
21
 
8
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Copy/paste президента да не забравя , че той и другарите му от БСП(БКП) също са част от проблемите на страната. Най-лесното нещо в политиката и живота е да си опозиционер и "бунтар"...а колкото до определението ми за него като copy/paste президент...ами сещате се , нали ?
117
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пак ли бе?Комунистите= ГЕРБ точат кръвта на българският етнос .
116
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят разбра че Тиквата и ГРОБ въоръжаваха ИДИЛ и спонсорират международният исламски тероризъм ,камо ли да им пука за болните от рак Българи .
115
22
 
10
 
! Отговори
пак ли бе? преди 6 години
Комунистите точат ножове и брадви за евро председателството.Спомням си зимата на 2013. Тогава от ЧЕЗ направиха една мушингия с тока и Цветан Василев финансира едни манифестации.Кво стана? Купиха ни един реактор и се изплъзнаха от властта за да не го плащат.
114
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТикваВярно си Тиква! Ние с този гастролиращ банкянски гибон отдавна сме за смях извън България! Виж, в страната вече отдавна не е смешно, а трагично!